Nieuws

Dubbel feest bij huldiging Muziekvereniging VoorwaartsIMG_1106.JPG

Dinsdag 21 september vierde Muziekvereniging Voorwaarts een dubbel heugelijk feit. Voor het 100 jarig bestaan vorig jaar van Voorwaarts Veendam is vanuit de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie een gouden Legpenning uitgereikt. Secretaris Cor Blankenstijn heeft namens de KNMO afdeling Groningen/Drenthe, een medaille uitgereikt. Het was een verrassing voor de vereniging.

Het oudste lid Jan Hilgersom (72) was helemaal verrast dat er namens de Muziekbond Groningen en Drenthe voor hem ook Ben Wilts was meegekomen. De jubilaris is het oudste lid die al 60 jaar muziek maakt, waarvan 55 jaar bij Voorwaarts. Reden temeer om hem als erelid te benoemen. In bijzijn van zijn zoons, dochters, een zwager en kleinkinderen kreeg hij een gouden insigne met edelsteentjes opgespeld voor al zijn inzet.

IMG_1121.JPG

Jan zat als 13-jarige bij de plaatselijke muziekvereniging in de woonplaats van zijn ouders. Tijdens zijn dienstperiode bij de luchtmacht was hij op 19-jarige leeftijd tijdelijk met de muziek gestopt.

In 1965 was hij met zijn vrouw naar Veendam verhuist, en kwam hij op zijn 25ste bij Voorwaarts te spelen. Familieleden, waaronder zijn vader en een oom, waren al lid van de vereniging. Omdat de vereniging nieuwe leden zocht waren ze ook bij Jan en zijn jongere broer terechtgekomen. Jan heeft bij Voorwaarts diverse bestuursfuncties vervuld, waaronder de functie van penningmeester.

Ook aan zijn kinderen heeft hij het plezier van het musiceren meegegeven. Tot aan hun studietijd zijn ze lid geweest van Voorwaarts. Twee dochters op hoorn en saxofoon, en een zoon ook op de bugel.

IMG_1062.jpg

“Ik wist dat Voorwaarts een penning kreeg uitgereikt voor het 100 jarig bestaan”, verteld Jan Hilgersom. “Maar toen ik mijn kinderen binnen zag komen ging er een lampje branden.” Jan speelt op de bastuba. “De dirigent zei dat we die niet kunnen missen. Nou, dan blijf je maar gewoon hè? Op de bugel, de bariton en de tuba heb ik ook gespeeld. Specifieke voorkeur heb ik niet, het gaat erom wat er nodig is.” 

“Het moest geheim blijven en in het voorjaar al hadden we er een groepje voor opgericht”, vertelt zijn zoon Brecht. Twee weken geleden kwam eindelijk het bericht dat het eindelijk ging gebeuren. Dochter Mariëlle was de contactpersoon met de vereniging.

IMG_1153.JPG

Aansluitend heeft penningmeester Ben Wilts namens de Muziekbond Groningen en Drenthe aan voorzitter Robert van Dijk van Muziekvereniging Voorwaarts de gouden medaille uitgereikt. Wilts weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het tegenwoordig is om een muziekvereniging levend te houden. Voorwaarts heeft het gepresteerd om het 100 jaar vol te houden.

In 1920 werd door de Bond van fabrieksarbeiders een fanfareorkest opgericht in het voormalige Hotel De Vries in de Kerkstraat. De leiding was destijds in handen van de eerste dirigent Aad Rubingh, die meteen voor 30 jaar had getekend. De fanfare werd later gewijzigd in een harmonieorkest en tegelijk de term arbeiders uit de statuten gehaald.

IMG_1161.JPG

Op dinsdag 15 juni heeft Muziekvereniging Voorwaarts uit handen van oud-burgemeester Swierstra als verrassing ook al een Koninklijke Erepenning ontvangen.

De muziekvereniging heeft een zeer gewaardeerde plaats in de Veendammer samenleving ingenomen en is tijdens festiviteiten niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Naast de reguliere concerten, speelt Voorwaarts een belangrijke rol bij publieke momenten.


Gerelateerd artikel: