Nieuws

Veel zwerfvuil opgehaald tijdens Cleanup Day



IMG_0344.jpg

Zaterdag hebben 23 vrijwilligers in het kader van de World Cleanup Day in Veendam en Wildervank het milieu een beetje schoner gemaakt. Met onder de deelnemers ook de raadsleden Alian Spelde, Lies Zondag en Vladimier Slor. Wethouder Ans Grimbergen was namens het gemeentebestuur aanwezig.

De jongste deelneemster was Olivia van 5 jaar oud. Echt respect dat zij zich op deze jonge leeftijd al inzette voor ons aller leefmilieu. In het kader van de maatschappelijke stage van de Winkler Prins hadden zich ook 6 leerlingen aangemeld. Dat de leefomgeving ook bij de jongere generatie belangrijk wordt gevonden deed initiator Harnold Scheepsta van de Cleanup Day in Veendam goed.

IMG_0338.jpg

De deelnemers waren zeer gemotiveerd om met grijpstok het zwerfvuil op te ruimen. Hoewel de hoeveelheid niet echt vrolijk makend was. Het lijkt ook wel onverschilligheid troef met wat er zoal was aangetroffen.

IMG_0480.jpg

Ans vond een in gruzementen getrapte hardplastic lunch box. Terwijl de gesmeerde broodjes nog heel zijn. Iemand zijn lunchpakketje is keihard vernield. Waarom zou dat gebeurd zijn. Watervogels en andere soorten kunnen er dood aan gaan.

IMG_0586.jpg

Manou en haar dochter Liesbeth vonden een halve reep gesmolten chocolade in de geopende verpakking. En heel veel blikjes. Ze zijn duidelijk zo weggegooid. Niet alleen aan de kant, maar ook op moeilijk bereikbare plekken zoals in de bosjes. Lege chips zakjes, colablikjes, het lijkt doelbewust. Zelfs een paar sokken waren gedumpt.

Volgens een deelnemer zijn leerlingen van de middelbare school de grootste vervuilers. Het is te zien welke fietspaden ze gebruiken om thuis te komen. Ook liggen er veel peukjes.

IMG_0389.jpg

Bij de WOP aan Straat Soenda en het Zuidenveld lag redelijk wat zwerfvuil in vergelijking met de andere. Hangjongeren laten ’s avonds flesjes en lege chips zakjes achter. Op de WOP bij de Westerschool zijn het ’s avonds vooral hangjongeren waar ze met elkaar afspreken. Op de plek waar kinderen spelen laten ze zwerfvuil achter. Ze gooien het ook op het schoolplein.

IMG_0351.jpg

Vladimier vond het in de Zeestratenwijk en in de Provinciënhoek nog reuze meevallen. Maar ook hij bevestigt dat er overal sigarettenpeuken liggen. Manou vond ook heel veel peuken. Echt overal, dat is echt zo slecht. Er zit gif in, dat kan beter niet in het water komen. Zien mensen deze niet als afval? Sigarettenpeuken voeren de lijst aan, boven de blikjes en flessen.

IMG_0511.jpg

Het zwerfvuil bij de uitvalswegen zien ze eigenlijk als het grootste probleem. In de buitengebieden ligt meer afval dan in de bebouwde kom. Zoals bij op- en afritten bij snelwegen. En op wegbermen. Met onder de oogst ook lege pizzadozen, blijkbaar zo uit het raam gegooid. Een lege wijnfles en andere flesjes zullen ook zo uit de auto zijn gegooid.

IMG_0634.jpg

Het aandeel van plastic flesjes in zwerfvuil leek veel minder te zijn dan vorig jaar. Blijkbaar lijkt het eerder dit jaar ingevoerde statiegeld resultaat te hebben geboekt. De Plastic Soup Foundation (PSF) noemde zondag na de internationale zwerfvuilopruimactie van zaterdag een afname 37 procent. Ook het aandeel van de mondkapjes was minder, hoewel nog wel op plaats tien in de lijst.

IMG_0626.jpg

Na afloop van de opruimactie werden de deelnemers door Gelati di Anthony op een heerlijk ijsje getrakteerd.

Vrijdag hebben 60 scholieren van basisschool De Viermaster hun schoonmaakactie uitgevoerd in het kader van World Cleanup day. Uit vier klassen zijn de leerlingen in het Scheepskwartier, Borgerspark en in Borgerswold actief geweest (zie foto onder in album).


 
Fotoalbum: