Nieuws

Startsein bouw Skills Garden op
Leer- en Sportpark Veendam



242565868_219651256875215_44304092357631086_n.jpg
Foto gemeente Veendam

Maandagochtend gaf wethouder Henk Jan Schmaal het startsein voor de aanleg van de grootste Skills Garden van Nederland op het Leer- en Sportpark in Veendam. De Skills Garden is een speel, sport- en ontmoetingsplek gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) waarbij er een omgeving wordt gecreëerd die toegankelijk is voor iedereen: van jong tot oud, mensen met en zonder beperking, top- en breedtesport en de georganiseerde en ongeorganiseerd sport.  

Grootste Skills Garden
Veendam krijgt, met een oppervlakte van ruim 6.300 m2, de grootste Skills Garden van Nederland. Wethouder Henk Jan Schmaal: “Deze Skills Garden is uniek in Nederland. Het past perfect in de ambitie van de gemeente om het Leer- en Sportpark tot dé ontmoetingsplek in Veendam te maken. Er wordt in de openbare ruimte een omgeving gecreëerd waar inwoners op een laagdrempelige en uitdagende manier kunnen bewegen. Daarnaast is het nieuwe Urban deel, met skaten en freerunning, onderdeel geworden van de Skills Garden. De Skills Garden kenmerkt zich door diversiteit en veelzijdigheid waardoor het voor elk niveau uitdagend is.” De Skills Garden is een omgeving van verschillende sport- en beweegvoorzieningen, die plek geeft aan de veelzijdigheid. Zo krijgen diverse speelvelden (voor onder andere voetbal, badminton, basketbal en baseball 5) hier een plek. Ook komt er een pumptrack, skatebaan en Powerhill. Dit alles wordt aangevuld met losse sporttoestellen als trampolines, teqtafel en calisthenicstoestellen. Door de centrale ligging in de gemeente ontstaat een locatie waar sportverenigingen, inwoners, leerlingen, zorgverleners, maar ook de ongeorganiseerde sporters kunnen samenkomen.

Athletic Skills Model
De Skills Garden in Veendam is ingericht op basis van de visie achter het Athletic Skills Model. René Wormhoudt van het Athletic Skills Model: “Kern van dit model is dat alle grondvormen van bewegen op een diverse wijze aan bod komen. Op deze wijze kan een veelzijdig ingerichte omgeving bijdragen aan gezondheid van de inwoners. Studies tonen aan dat een brede ontwikkeling van de motoriek niet alleen positieve effecten heeft op de gezondheid van alle leeftijden maar ook op de ontwikkeling van sport- en beweegtalent.”

Samenspraak
De inrichting van de Skills Garden is tot stand gekomen in samenspraak met sportverenigingen, Winkler Prins, diverse maatschappelijk partners, Athletic Skills Model en adviesbureau Kragten. De bouw wordt gerealiseerd door de samenwerkende bedrijven Bouwbedrijf Koen Meijer, Velosolutions, KSP Kunstgras BV en Stedon.