Nieuws

Mevrouw J.K. Schwankhaus-Kip 102 jaarIMG_0103.JPG

Voor de afscheid genomen burgemeester Sipke Swierstra was er nog een mooie rol te vervullen. Maandag 13 september is Jantje Kornelia Schwankhaus-Kip 102 jaar geworden. Swierstra heeft de eeuwelinge bezocht om haar te feliciteren, met een mooie bos bloemen bij zich.

Op haar honderdste was Loco-burgemeester Henk Jan Schmaal op bezoek geweest in De Breehorn, waar ze sinds 7 jaar woont. 

De wieg van Jantje Kornelia stond in de Verlengde Kerkstraat, een paar huizen vanaf het voormalige Gasthuis. De 100-jarige was in 1940 nog net voor de oorlog met Johan Hendrik (Henk) getrouwd. Net daarvoor wilden zij zich gaan verloven. Haar man moest toen in dienst en als militair naar Frankrijk. Ze hadden elkaar nog vlug het jawoord gegeven. De geboorteplek van Henk ligt aan de Molenstreek.

IMG_0114.JPG

Jantje is een dochter van Kornelis Kip, de grondlegger van de latere bruin en witgoedzaak Radio Kip. Kornelis was in 1915 aan de Prins Hendrikplein/Verlengde Kerkstraat een handel begonnen in rijwielen. Hij kocht oude fietsen in en reviseerde ze tot een goede fiets. Op een klassieke Ford was de firmanaam Korn Kip geschilderd. Met zijn voornaam afgekort klonk het niet te lang. Daarbij was de naam Kip ook mooi kort.

Later werden er kleine huishoudelijke apparaten verkocht. Er kwamen steeds meer apparaten bij waar een snoer en stekker aanzat. Zoals bij de eerste type stofzuigers. De eerste elektrische wasmachines kwamen met een wringer. Jantje heeft van dichtbij ook de opkomst van de radio meegemaakt.

IMG_0116.JPG

Op haar twintigste was ze haar man Henk Schwankhaus bij de Gado tegengekomen. Jantje was conductrice, Henk de buschauffeur. Eigenlijk was het in die tijd nog een truck met een lange trailer voor de passagiers. Jantje had een mooie tas om de schouder met daarin de kaartjes. Het was gezellig in de bus met een gesprekje hier en daar. Het was een mooie tijd. Tijdens een feestavond bij Hotel de Vries in de Kerkstraat was de verkering begonnen. Jantje heeft ook nog enige tijd in de zaak van haar vader gewerkt. Henk deed het meehelpen in de zaak van zijn schoonvader erbij. Later werd het steeds drukker en werd hij bij de zaak betrokken als vaste kracht.

Onder dezelfde naam werd de zaak later door haar man Henk voortgezet. Tijdens de opkomst van de snelwasser wasmachines, voor veel gezinnen nog onbetaalbaar, werden deze in de wijde omgeving ook verhuurd. In 1963 werd de zaak door zoon Kees overgenomen en veranderde de naam naar Radio Kip. In 1997 werd de zaak verkocht aan de Expert groep.

Jantje haar man is 93 jaar oud geworden. Om eeuwelinge te worden heeft zij geen speciale leefwijze gevolgd.