Overslaan en naar de inhoud gaan

Afscheid burgemeester Sipke Swierstra
verbinder op de achtergrond

Door Henk Drenth op zondag, 12 september, 2021 - 12:46

De Veendammer Afscheid Burgem.jpg

Na bijna 8 jaar waarnemend burgemeesterschap heeft burgemeester Sipke Swierstra op zijn afscheidsreceptie afscheid genomen van de gemeente Veendam. Deze vond plaats op vrijdag 10 september na een bijzondere raadsvergadering van de gemeente. Die voor deze gelegenheid ook in vanBeresteyn was gehouden om te kunnen voldoen aan de geldende coronamaatregelen.

Speciaal vervoer naar vanBeresteyn was er per brandweerauto. Swierstra is altijd heel betrokken geweest bij het korps.

Inwoners, verenigingen en ondernemers hebben van 17.00 tot 18.00 uur tijdens de lopende afscheidsreceptie op persoonlijke wijze afscheid genomen van Sipke Swierstra.

Met zijn benoeming per 1 november 2013 zou hij waarnemend burgemeester van Veendam zijn voor een periode van twee jaar. Inmiddels, ruim 94 maanden verder, is Swierstra de langstzittende waarnemend burgemeester van Nederland geworden. Niet alleen tot verassing van anderen, maar ook van hemzelf. Oorspronkelijk was het ook niet de bedoeling.

Als burgemeester had hij had veel affiniteit en ruime bestuurlijke ervaring met de regio. Over meerdere perioden was Swierstra werkzaam als gedeputeerde in de provincie Drenthe. In een verdere verleden was hij in Veendam onder andere algemeen secretaris van de Veenkoloniale Boerenbond. Dat zorgde al voor een verbondenheid.

Vanwege zijn bestuurlijke vaardigheden onder andere als gedeputeerde was hij door de Commissaris van de Koning René Paas gevraagd om waarnemend burgemeester van Veendam te worden.

Swierstra, inmiddels 70, kon mensen met elkaar verbinden. Dat deed hij meer op de achtergrond dan op de voorgrond. “Om de wethouders veel in beeld te laten komen. Tenslotte wordt het beleid ook niet door de burgemeester bepaald”, vertelde hij in een interview.

Sipke Swierstra wordt aanstaande woensdag opgevolgd door Berry Link.