Sport

v.v. Veendam 1894 stapt over naar zaterdagvoetbal



Veendam 1894C.gif

Al meer dan 125 jaar voetbal in Veendam

Tijdens de algemene ledenvergadering van 6 september jl. is besloten dat Veendam 1894 vanaf het seizoen 2022/2023 overstapt naar het zaterdagvoetbal. Veendam 1894 gaat gebruik maken van de nieuwe regeling van de KNVB, die horizontaal overstappen mogelijk maakt. Dat houdt in dat komend seizoen, mits het huidige eerste zondagelftal zich weet te handhaven, wordt ingestroomd in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.

Draagvlak bij de leden
Veendam 1894 heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan onder de leden en kwam tot de conclusie dat een groot deel van de zondagselectie graag de overstap naar de zaterdagafdeling maakt. Daarnaast ziet de huidige zaterdagafdeling geen bezwaren in deze koerswijziging. Bovendien heeft de club moeten constateren dat populariteit voor het zondagvoetbal al jaren dalende is. “Nog niet eens heel lang geleden hadden wij 6 elftallen op de zondag. Nu nog maar 2”, vertelt voorzitter Jeroen Adam. “En dat ging de afgelopen periode met veel kunst- en vliegwerk. Om de zondagafdeling overeind te houden, heeft Veendam 1894 nu al 2 seizoen achter elkaar moeten besluiten geen A-junioren in te schrijven en deze jonge jongens vervroegd over te laten gaan naar de senioren. Kortom: als wij nu de keuze niet maken, worden wij er waarschijnlijk komend seizoen toe gedwongen en hebben we veel minder tijd om deze overgang goed te organiseren”.

Algehele tendens
Het afnemend aantal zondagteams is een ontwikkeling in het standaardvoetbal die al langer zichtbaar is. In 2020 heeft de KNVB een landelijke inventarisatie onder verenigingen, bestuurders en 1e elftalspelers gehouden over de wensen en mogelijkheden ten aanzien van het zondag- en zaterdag standaardvoetbal (1e elftallen). Hieruit bleek dat de mogelijkheid tot horizontaal overstappen een passende oplossing is voor de problematiek. Door horizontaal overstappen mogelijk te maken, wordt tegemoetgekomen aan de wens van steeds meer spelers om op zaterdag te spelen en op het niveau dat bij hen past, wat er weer voor zal zorgen dat voetballers langer aan de sport en hun eigen vereniging verbonden zullen blijven. “Dit zal uiteindelijk bijdragen aan toekomstbestendige amateurverenigingen en kwalitatieve competities”, legt de KNVB uit in het eigen onderzoek.