Nieuws

Buurtmarkt Veendam Noordwest geeft energie!IMG_0535.JPG

Woensdag 8 september 2021 heeft Noordwest op z’n best een Buurtmarkt georganiseerd. Verschillende organisaties en bewoners hebben zich met een kraam gepresenteerd om buurtbewoners te informeren over de activiteiten die het project Noordwest op z’n best organiseert. Het was gezellig op de Buurtmarkt voor jong en oud, waar buurtbewoners ook nuttige informatie konden krijgen over alles wat met energie te maken heeft.

Buurtmarkt 
Bewoners gingen onder het genot van een kop koffie of thee in gesprek met de gemeente Veendam, Acantus, Humanitas, het formulierenteam en Commissie Huurzaken. En met actieve bewoners over ideeën en wensen voor de toekomst van Veendam Noordwest. Tijdens de Buurtmarkt waren energiecoaches aanwezig die inwoners advies geven over energie besparen en het verduurzamen van hun woning.

IMG_0515.jpg

De inwoners konden ook kennismaken met het Buurtteam Noordwest; zij organiseren gedurende het hele jaar allerlei activiteiten in de buurt. De Bibliotheek leent boeken uit en Babygoed biedt leuke babyspullen aan. De GGD speelt het gezonde voedingsspel en buurtbewoners kunnen zelf op een shake-fiets stappen om een smoothie te fietsen. Voor de kinderen is er een creatieve activiteit. Kortom, een Buurtmarkt die energie geeft!

Noordwest op z’n best!
Het project Noordwest op z’n best is een initiatief van de gemeente Veendam, woningcorporatie Acantus, de Commissie Huurzaken en welzijnsorganisatie Compaen. De partijen zijn vorig jaar met een enquête de buurt in gegaan om inwoners te vragen mee te denken over de toekomst van hun buurt.

IMG_0561.JPG

De input wordt momenteel gebruikt voor het uitwerken van een toekomstplan voor de buurt met als doel dat bewoners nu en in de toekomst met veel plezier en comfort kunnen blijven wonen in Noordwest onder het motto: Noordwest op z’n best!

Verbeteringsproject met verschillende partijen
Theo Adema is als adviseur stads- en dorpsvernieuwing bij Noordwest op z’n best verbonden. “Noordwest op z’n best is een verbetering project met verschillende partijen. Dit deel van Veendam Noord is eigenlijk het deel dat aan vernieuwing toe is. De rest van Veendam Noord is al vernieuwd. Het is nog niet bekend wat er precies met de woningen gaat gebeuren. Wat we nu in eerste instantie hebben gedaan is bij de bewoners ophalen wat zij er van vinden. Vorig jaar met de enquête en nu met de Buurtmarkt.”

IMG_0613.jpg

Wat het voor de mensen nu het meest zichtbaar is een buurteam dat in een huiskamer is gestart. Dat is ook een reactie op het gegeven dat er veel overlast is. Daarom is het goed dat die partijen wat kunnen betekenen en dichter in de wijk aanwezig zijn bij de mensen.

Toekomstplannen huurwoningen
Adema: “Op de achtergrond zijn we bezig met de toekomstplannen voor de huurwoningen. En om  de particuliere huiseigenaren te ondersteunen voor onderhoud en verduurzaming van hun eigen woning. We willen kijken naar een betere inrichting van de wijk. Van de straten en het groen. En de speeltuintjes om te kijken of we die inrichting ook groener kunnen maken. Gezonder waar de kinderen goed in kunnen spelen.”

IMG_0608.jpg

Bestrate tuintjes warmen op en kan water moeilijk weg
Zeker ook het klimaat adaptief inrichten heeft de aandacht. Het regent steeds vaker en het wordt steeds warmer. “Als je door de wijk loopt zie je dat er heel veel bestrating is. Ook tuintjes zijn bestraat. Als de zon feller schijnt warmt het verder op.”

“Het gaat om twee dingen, als de zon schijnt warmt het heel snel op, je krijgt het dus heter in zo’n wijk. En als het keihard regent kan het water nergens heen. Het kan niet in de grond en worden de goten overbelast. Je ziet het op steeds meer plekken in Nederland. We moeten in die wijken bedenken waar het water snel heen kan. Bijvoorbeeld met wadi’s. We willen het er graag met de bewoners over hebben en wat ze er zelf van vinden.”


 
Fotoalbum: