Regio

Open dag ‘Ontdek en ontmoet’ Huis van Cultuur en Bestuur



Op zaterdag 18 september is het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand van 12 tot 16 uur geopend voor alle inwoners, ondernemers en organisaties uit Midden-Groningen om kennis te maken met het nieuwe gebouw en de organisaties die daarin zitten. De open dag ‘Ontdek en ontmoet’ wordt georganiseerd door Kielzog, bibliotheek en de gemeente Midden-Groningen. Ook de (familie van) medewerkers van de drie organisaties zijn van harte welkom.
 
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Ik wil de mensen hartelijk uitnodigen om deze kans aan te grijpen en het Huis van Cultuur en Bestuur te ontdekken. Wij kijken ernaar uit om hen te ontmoeten.”
 
Installatie kinderburgemeester en Raad van de toekomst (10 tot 12 uur)
De dag begint om 10 uur met de installatie van de kinderburgemeester, Lieke Kruijer, en de installatie van de Raad van de Toekomst (de kinderraad) in de gloednieuwe raadzaal. Wegens coronamaatregelen mogen hier helaas geen bezoekers bij aanwezig zijn, maar geïnteresseerden kunnen de installatie via een scherm buiten volgen en via de livestream van het YouTube-kanaal van de gemeente (www.midden-groningen.nl/youtube.).
 
Programma (12 tot 16 uur)
De open dag zelf begint om 12 uur. Vanaf dat tijdstip zijn er allerlei activiteiten. Op het plein aan de kant van winkelcentrum De Hooge Meeren staan kraampjes waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de vele activiteiten die Kielzog, bibliotheek en de gemeente de mensen te bieden hebben.
In het Huis van Cultuur en Bestuur zijn diverse muziek- en kunstworkshops en optredens. Er zijn rondleidingen door het gebouw, waar deelnemers in de bibliotheek, Kielzog en gemeentehuis niet alleen een kijkje kunnen nemen maar ook een cadeautje krijgen. Er is een levende bibliotheek waar bezoekers een levend boek kunnen reserveren en daarmee kunnen praten over onderwerpen die met het gebouw te maken hebben. Levende boeken waaruit gekozen kan worden zijn onder andere: de architect van het gebouw, de kunstenaar die de ontmoetingstafel heeft gemaakt, de burgemeester en wethouders, medewerkers of samenwerkingspartners van de bibliotheek of de directeur en medewerkers van Kielzog.
Aan de andere kant van het gebouw (Gerbrandyhofzijde) kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de brandweer en bij IBOR, waar onder andere wagens van afvalverwerking staan en waar afvalspelletjes gedaan kunnen worden.
 
Coronamaatregelen
We hebben nog te maken met coronamaatregelen waardoor we bezoekersstromen moeten scheiden. Daarom is het die dag éénrichtingsverkeer: de bezoekers kunnen aan de pleinzijde het terrein met kraampjes op en dan het gebouw in en alleen aan de Gerbrandyhofzijde er weer uit. Ook moeten bezoekers bij alle entertainmentactiviteiten zitten. Dit betekent dat we mensen gedoseerd binnenlaten zodat bezoekers steeds 1,5 meter afstand kunnen houden. Bij de toegang aan de pleinzijde worden mensen toegelaten na een gezondheidscheck.