Nieuws, Regio

Nieuwe erotiekgroep EQOM neemt Christine le Duc over



EQOM foto Audrey Eric-1_resize.png

Consortium naar wereldwijd marktleiderschap en 500 miljoen omzet

Door de overname van Nederlands oudste erotiekbedrijf Christine le Duc is de recentelijk opgerichte EQOM Group in het bezit van de twee grootste erotiekbedrijven van Nederland. EDC Retail, moederbedrijf van EasyToys, was al langer onderdeel van de groep. Ook Noorse marktleider in de verkoop van seksspeeltjes, Kondomeriet, is vandaag overgenomen. Hierdoor beschikt het consortium voortaan over zowel krachtige online verkoopkanalen alsook fysieke winkels. De multinational in ‘sexual wellness’ wil in 2025 een omzet hebben van 500 miljoen euro.

Door de dubbele overname stijgt de totale omzet van de EQOM Group van €100 miljoen in 2020 naar €160 miljoen in 2021 en het aantal werknemers naar meer dan 300. De afzonderlijke bedrijven houden hun eigen merknaam. Opzet is dat de komende jaren de sterkste, internationale erotiekmerken toetreden tot dit samenwerkingsverband, zodat uiteindelijk wereldwijd marktleiderschap wordt bereikt op het gebied van sexual wellness.

€500 miljoen omzet
EDC Retail en de Europese erotiekgroothandel Eropartner Distribution maakten sinds januari al deel uit van het consortium. “We willen in 2025 niet alleen Europees marktleider zijn, maar ook zijn uitgegroeid tot wereldspeler met een totale omzet van een half miljard”, aldus Eric Idema, voorzitter van de groep en tevens CEO van EDC Retail. “Het nieuwe consortium stelt ons in staat om straks wereldwijd te kunnen blijven anticiperen op de toenemende interesse in sexual wellness-producten zoals seksspeeltjes.”

De overname van het oerHollandse Christine le Duc betekent ook meteen de toetreding van de eerste onderneming met een vrouw aan de leiding. “Het vrouwelijk perspectief is van meerwaarde”, aldus CEO Audrey van Ham van Christine Le Duc. “De sexual wellness markt groeit hard en het aandeel vrouwelijke klanten is groot. Het is dus belangrijk dat er vanuit en mét de vrouw wordt meegedacht. Daarnaast nemen we als oudste erotiekmerk van Nederland een hoop kennis met ons mee, met name op het gebied van lingerie.” Ook bij de Scandinavische partij Kondomeriet staat er een vrouw aan het roer: CEO Merethe Sarris.

Merknamen blijven bestaan
Alle individuele merken blijven ondanks de samenwerking wel onder eigen vlag en management hun activiteiten voortzetten. Zo blijven de vijf winkels van Christine le Duc open en zal het bedrijf blijven inzetten op de combinatie van online met fysieke beleving in de winkels en op events. Kondomeriet heeft naast een webshop negen fysieke winkels in Noorwegen en is daar de grootste leverancier van sexual wellness producten.

“Europa is groot genoeg voor ons allemaal”, aldus Idema. “In plaats van met elkaar te concurreren werk ik liever samen en wissel ik kennis uit zodat we elkaar kunnen versterken en sexual wellness naar een hoger niveau kunnen tillen. Samen kunnen we de nog altijd heersende taboes voor eens voor en altijd doorbreken zodat straks iedereen tussen de Noordkaap en Key West een seksspeeltje van ons in het nachtkastje heeft liggen.”

Die groeiambitie wordt omarmd door Van Ham: “Het afgelopen jaar hebben we de omzet tijdelijk zien verdrievoudigen. Corona was daarbij zeker van invloed.  Nu zijn we toe aan een vergrotingsslag. Het bewezen ondernemerschap en de financiële slagkracht van de EQOM Group zal ons in staat stellen verder uit te groeien”, aldus de CEO van Christine le Duc.

Over EQOM Group
De EQOM Group is een consortium van grote erotiekbedrijven, dat producten levert aan zowel consumenten als winkels. Doel is om wereldwijd marktleider te worden op gebied van sexual wellness. De EQOM Group is in 2020 ontstaan nadat erotiekgigant EDC Retail, Europees marktleider en onder andere bekend van dochteronderneming EasyToys.nl, was samengegaan met groothandel Eropartner Distribution, dat veel artikelen levert aan Duitsland en Scandinavië. Door de recente overnames van Nederlands oudste erotiekbedrijf Christine le Duc en de Noorse marktleider Kondomeriet krijgt het consortium naast een groter marktaandeel ook fysieke winkels tot zijn beschikking.

De ruim 100 miljoen euro omzet die in 2020 werd behaald, moet in 2025 zijn gegroeid tot 500 miljoen euro. Dan moet het bedrijf niet alleen Europees marktleider maar ook een wereldspeler zijn. Eric Idema, CEO van EDC Retail, is voorzitter van de raad van bestuur van EQOM.