Nieuws

Verwelkoming 1000ste pleziervaartuig in VeendamIMG_0442.JPG

De havenmeester en de brugwachters hebben woensdag het duizendste pleziervaartuig binnengeloodst. Koos en Simona Zoutman voeren met hun ‘Fase’ om 14 uur de jachthaven binnen aan de Molenstreek. Na twee weken varen over mooie wateren in Drenthe waren ze weer onderweg naar hun thuisbasis in Winschoten.

Wethouder Henk Jan Schmaal heette ze welkom in Veendam, en overhandigde het Veendampakket. Met hierin een fles wijn, promotiemateriaal van Veendam, verschillende kortingsbonnen en het boekje ‘Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland’. Aan de ‘kapiteinsvrouw’ werd een grote bos bloemen overhandigd.

IMG_0427.jpg

Vier brugwachters werken 2 aan 2 voor een continue en vlotte doorvaart. Om 11 uur was het vaartuig in Bareveld gearriveerd. Het drie uur later aanmeren aan de Molenstreek was de volgende fase, gevolgd door twee pleziertuigen uit Duitsland. Het was een grote verassing voor de opvarenden. Pas aan de kade van de Molenstreek vertelde de havenmeester dat hun boot de duizendste is. Overigens was het zeven weken eerder dat op 13 juli het 500ste pleziervaartuigtuig binnenkwam.

Koos en Simona hebben heel Drenthe doorkruist. Via Groningen naar Assen en vervolgens naar Hoogersmilde, Havelte, Meppel en Hoogeveen. In Noordscheschut werd bezoek gebracht aan familie. In het Openluchtmuseum Veenpark in Barger-Compascuum werd midden in het opluchtmuseum afgemeerd.

IMG_0425.jpg

Op de terugweg was er een weekendstop bij familie in Ter Apel. De volgende fase was naar Stadskanaal. “Om op ons gemakje door Wildervank en Veendam te varen.”

Koos vaart al 43 jaar. “Maar dan wel op een schuit van een paar maatjes meer. Beroepsmatig op binnenvaarttankers over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland voor het vervoer van chemicaliën.” Simona gaat dan niet mee. “Voor we gingen trouwen was er nog de overweging of het een eigen huis zou worden, of een eigen schip. Maar na de komst van kinderen zouden die dan naar een internaat moeten.”

Koos is na zeven dagen varen ook weer zeven dagen thuis. “De pleziervaart doen we inmiddels vijf jaar. Eerst met een zeilboot en sinds drie jaar met de Fase.”

IMG_0439.jpg

Simona: “Het is voor het eerst dat we via Veendam zijn gegaan. Vanaf Ter Apel kan ook gevaren worden over het Ruiten A Kanaal naar Winschoten. Maar deze route is ook heel mooi.”

Koos: “Van wat ik vroeger leuk vond heb ik mijn hobby gemaakt. De pleziervaart is erbij omdat dit veel ontspannener is dan het andere. Hier zit geen druk achter. Bij het andere wordt je geacht om zo laat ergens te zijn. Maar ook tijdens het grote varen is het altijd genieten. Het is een mooi beroep, een vrij beroep. Alleen moet ik wel zeggen dat het dertig jaar geleden nog leuker was.”