Nieuws

B en W Veendam willen soberder armoedebeleidGemeentehuis_IMG-20160622-WA0002.jpg

Er kan 266.500 euro bezuinigd worden op het armoedebeleid van Veendam. Dat stellen burgemeester en wethouders voor na het doorlichten van verschillende regelingen meld Dagblad van het Noorden in hun krant.

Onder meer de zwemregeling wordt versoberd. Nu kunnen inwoners met kinderen tot 150 procent van de bijstandsnorm nog gebruik maken van de regeling. Dat gebeurt alleen bijna niet. Daarom kan de regeling geschrapt worden, zegt het college. Dat scheelt 39.000 euro. De regeling tot 130 procent van de bijstandsnorm blijft wel bestaan.

Ook zou er minder geld gaan naar de stichting Leergeld, zij moeten het met 20.000 euro minder doen, minima zouden daar geen gevolgen van moeten ondervinden. Een aantal andere budgetten uit het armoedepact werd niet of nauwelijks aangevraagd, daarop kan 50.000 euro worden bespaard.

Tot slot gaat de collectieve zorgverzekering op de schop. Er wordt niet langer uitgegaan van het wettelijk minimumloon als maatstaf, maar de bijstandsnorm. Daardoor kan beter rekening gehouden worden met het soort huishouden en andere regelingen waar dat huishouden gebruik van maakt. Mensen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm komen daarvoor in aanmerking. Volgens de gemeente is dat ook de meest gangbare wijze in de rest van Nederland. Zo kan 157.500 euro bespaard worden.

De voornemens worden opgenomen in de begroting voor 2022 en worden doorgevoerd als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat.