Nieuws

500ste pleziervaartuig van 2021
is Veendam binnengevarenIMG_0125.jpg

Dinsdagmiddag is rond kwart over drie in de haven aan de Molenstreek (Wilhelminabrug) het 500ste pleziervaartuig in Veendam verwelkomt. Wethouder Henk Jan Schmaal overhandigde aan de vaarrecreanten Bernd en Elke uit Duitsland het Veendampakket. Met hierin een fles wijn, promotiemateriaal van Veendam, verschillende kortingsbonnen en het boekje ‘Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland’. Aan de ‘kapiteinsvrouw’ werd een grote bos bloemen overhandigd.   

Bernd en Elke Küken uit Oranienburg waren met hun boot ‘Infinity’ op vaarvakantie in Nederland. Vanuit hun woonplaats hebben ze al een flinke reis achter de boeg.

In Veendam waren ze voor het eerst. Op de vraag naar hun eerste indruk: “Fantastisch. Etwas Besonderes“, zegt Elke. Om als 500ste boot te worden verwelkomt hadden ze nog niet eerder meegemaakt.

Ze hebben al vaak in Nederland gevaren. Bernd is sinds 1993 vaarrecreant, maar steeds in een gehuurde boot. Met vaartochten naar Friesland, Utrecht, Amsterdam, Noord-Holland ect. Bernd: “We hebben dat allemaal al bezocht. Maar in Groningen waren we nog niet eerder. We hadden ons voorgenomen om dat dit jaar in onze eigen boot te gaan doen.”

IMG_0094.JPG

Op de vraag of ze misschien al op pensioen waren lachten ze. “We hebben maar vier weken”, zegt Elke. Een week is met de reis naar Veendam al voorbij. In totaal is er 900 kilometer afgelegd. Met de start in Mecklenburg richting Berlijn naar Stadt Brandenburg. Dan over het Mittellandkanal, die alleen al 325 kilometer lang is. Dan via het Dortmund-Ems Kanal naar Rütenbrock.

“En dan moeten we ook nog weer terug. We willen naar Groningen, dan naar Assen. En daarna weer naar het Rütenbrock Kanal  (Ruitenbroekkanaal in het Nederlands).” In Veendam blijven ze twee dagen. In Groningen ook twee dagen.

Het traject van Ter Apel naar Veendam was met de 67 bruggen en 10 sluizen 4 uur voor 33 kilometer. Voor de sluis- en de brugwachters hebben ze veel lof. “Tolles Arbeid was Sie machen.”

Ze wisten dat het Oosterdiep de functie heeft gehad voor het afvoeren van turf. Want ze waren al in het Veenkoloniaal Museum geweest.

IMG_0104.JPG