Nieuws

Meedenk-expositie “Speeltuin van de toekomst”IMG_0069.JPG

De gemeente Veendam is bezig met het opstellen van een omgevingsvisie. De gemeente kan dit niet alleen en was daarom op zoek gegaan naar “Verderkijkers”. Verderkijkers zijn Veendammer inwoners en ondernemers die meedenken over de toekomst van Veendam.

Kinderen horen daar zeker bij! Daarom is dinsdagmiddag 6 juli in Cultuurcentrum vanBeresteyn een expositie in geopend met 355 tekeningen van basisschoolleerlingen. Deze jonge Veendammers (4 tot en met 12 jaar) waren gevraagd om ook mee te denken. Dit konden ze doen door een tekening van hun “Speeltuin van de toekomst” te maken. In totaal heeft de gemeente Veendam maar liefst 355 tekeningen ontvangen.

IMG_0009.JPG

De jury bestond uit wethouder Henk Jan Schmaal, beleidsadviseur Anneke Dragt en creatief directeur van Open Communicatie, Barry Kok. Alle 355 inzendingen hebben ze aanschouwd en daaruit 7 winnaars kozen. De kinderen met een winnende tekening waren samen met hun klas uitgenodigd voor de opening van de expositie. De winnaars wisten nog niet dat ze hadden gewonnen.

Alles goud
Aan de leerlingen was de vraag hoe middels tekeningen de speeltuin er over 20 jaar uit zou zien. De 7 winnende tekeningen werden een voor een in willekeurige volgorde onthuld. De juryleden hadden bedacht dat ze allemaal even goed zijn. Alle 7 makers gingen met de prijs naar huis. Een waardebon ter grootte van 50 euro.

IMG_0044.JPG

De winnaars zijn Mikayla van Batenburg, Ruben Mulder, Brian Bodde, Ruben Mulder, Julie Overdiek, Niels Tepper, Fritz Muhliezen, en Eva Oosterheert tezamen met Tessel Bouwsema.

Creatief directeur Barry Kok van Open Communicatie vond de tekeningen van hoog niveau. Zoveel inzendingen had hij eigenlijk nog niet eerder meegemaakt. Normaal zijn het er 30 of 40. Het jureren heeft een paar uur in beslag genomen. Het ging ook niet alleen om de mooiste tekening, maar ook om de meest creatieve of de meest uitgebreide.

IMG_0041.JPG

Goede mix
Beleidsadviseur Anneke Dracht vond ze ook geweldig. En vooral dat het er zoveel waren. “Dat is echt erg mooi, maar ook heel erg moeilijk voor ons om te kijken welk het mooiste is. De ene tekening is heel mooi en creatief. De andere misschien wat minder mooi, maar wel met heel goeie ideeën. We hadden daar een mix voor gevonden.”

IMG_0048.JPG

Julie Overdiek had voor iedereen wat wils. Haar zwevende wipwap is echt iets voor de toekomst. Mikayla van Batenburg had een mix van futuristisch en eenvoud. Creatief en met enthousiasme. Brian Bodde zijn tekening is heel creatief en heel avontuurlijk. Met een knipoog naar het verleden. Niels Tepper was ambitieus met details in de tekening. Traditioneel en futuristisch. Ruben Mulder zijn tekening is fantasievol. Moderne techniek. Maar waar de wificode niet handig is, met een ;-)

De aanmoedigingsprijs was voor Fritz Muhliezen. Barry Kok: “Bij een tekenwedstrijd denkt iedereen dat het om de mooiste tekening gaat. Maar eigenlijk hebben we al vanaf het begin gedacht dat het vooral om de ideeën gaat. Het is misschien niet de allermooiste tekening. Maar vanwege de hoeveelheid aan mooie ideeën, met de beschrijving ervan en de creativiteit, vonden we dat we deze tekening niet konden laten liggen.”

IMG_0087.JPG

Kleurrijk
De overige tekeningen in de expositie geven ook veel kijkplezier. Bijvoorbeeld die van mooie regenboogglijbanen. En een hele mooie boom met binnenin de stam een glijbaan met looping. Er waren ook overeenkomstige ideeën, zoals een ballenbak aan het eind van een glijbaan. Bij die van Ella van de Monsieur Bekkersschool ga je via de staart van een vos over de glijbaan. En in de ballenbak van zijn mond. Voor de gemeente ideeën zat.

De expositie bevind zich op de 2de etage en is tijdens de openingstijden van Cultuurcentrum vanBeresteyn tot 22 augustus te bezoeken.


 
Fotoalbum: