Nieuws

Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum Wildervank_DSC9789.jpg

Tekst Hans van Noorthansvannoort@parkstadveendam.nl]

De ontstaansgeschiedenis van de Margaretha Hardenbergkerk is, denk ik, wel algemeen bekend bij de plaatselijke bevolking. We maken een sprong in de tijd van de eerstesteenlegging 1659 naar 1997. Sinds een kleine 25 jaar zijn de Hervormde gemeente en de Gereformeerde Kerk van Wildervank samengegaan in een Samen op Weg gemeente genaamd PKN. Thans kerkt men in de Grote Kerk van Wildervank. De oude Margaretha Hardenbergkerk is een Rijksmonument en doet geen dienst meer als kerk. Anno 2021 is het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum (MHC). De gemeente Veendam heeft het kerkgebouw in 1997 overgedragen aan de Stichting Wildervanck - Wildervank voor een symbolisch bedrag van fl. 1,00. Wel zijn er toen een aantal voorwaarden gesteld, m.b.t. het onderhoud van zowel van de kerk als het kerkhof.

16 juni 2022 wordt een belangrijke dag, dan bestaat de Stichting Wildervanck - Wildervank 25 jaar en bovendien wordt het 375-jarig bestaan van de plaats Wildervank herdacht. Herdacht is niet het juiste woord! Beter is gevierd, want het is de bedoeling om er een feestelijk week van te maken! Zet het alvast in je smartphone!

_DSC9889.jpg

De Stichting Wildervanck - Wildervank is de eigenaar van het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum.

Het stichtingsbestuur bestaat uit:

  • Henk Robben - voorzitter
  • Astrid Wijninga - secretaris
  • Gerrit Jan Laarman - penningmeester
  • Hans Becherer - bestuurslid
  • Jan Arend Klasens - bestuurslid werkgroep Cultuur en Kunst
  • Klaas Regien - bestuurslid werkgroep Techniek
  • Bijka Scholtens - bestuurslid werkgroep Cultuur en Kunst

Dan zijn er nog 22 enthousiaste vrijwilligers, die samen de handen uit de mouwen steken bij allerlei voorkomende werkzaam- en bezigheden. Met elkaar een club om trots op te zijn.

_DSC9794.jpg

Activiteiten
“Dit is eigenlijk te veel om op te noemen,” aldus voorzitter Robben. 
“Laten we beginnen met het VKSO (Veenkoloniaal Symfonie Orkest). Zij hebben het MHC als thuisbasis 9 keer per jaar repeteert het orkest in het Cultuurcentrum en geven in het nieuwe jaar het Nieuwjaarsconcert met bekende en minder bekende klanken als de Radetzky mars of de wals van Johann Strauss – An der schöne blauen Donau. Dit alles onder de bezielde leiding van Lubertus Leutscher, vaak met befaamde solisten. Met een volle bak waan je je in de Gouden Zaal van de Wiener Musik Verein.”

“Het leukste Popkoor van Groningen” – FUNISM Veendam houdt zijn maandelijkse repetities in het MHC. Daarnaast geven ze er jaarlijks 2 concerten.

De toneelvereniging van Borgercompagnie “Ons Genoegen” wijkt bij grotere stukken uit naar het MHC. Normaal spelen ze in de Cultuurwerkplaats BC47, maar daar zijn de aantal plaatsen beperkt.

Het vrouwenkoor “Vrolijke Noot” uit Muntendam concerteert zo nu en dan in het Cultuurcentrum.

_DSC9824.jpg

Verder wordt de fraaie ruimte gebruikt voor vergaderingen bijvoorbeeld die van Landschapsbeheer Groningen. Ook is de plek geschikt voor uitvaarten, recepties en partijen. Voor de catering kan gezorgd worden. Is het eenvoudig, dan regelen het bestuur en/of de vrijwilligers het zelf. Voor meer uitgebreide maaltijden besteedt men het uit. Overigens is het MHC van alle gemakken voorzien. Een fraaie keuken incl. vaatwasser, beroepsmatige koffiezetapparatuur en een semiprofessionele bar annex tap behoren tot de uitrusting.

Het Algemeen Veendammer Mannenkoor maakt ook met regelmaat gebruik van de schitterende locatie met een jaarlijkse uitvoering.

De basisscholen in Wildervank, zoals de Westerschool, en De Sleutel huren het Cultuurcentrum af voor hun theaterachtige einde-schooljaar-activiteiten.

_DSC9843.jpg

Op de 2e zaterdag in september, 11 september dit jaar, is het weer Open Monumentendag. Dan gaan de deuren wagenwijd open om bezoekers welkom te heten. Dit jaar gaan de archieven, inclusief veel fotowerk, open van o.a. Wildervank Vooruit, dat helaas medio dit jaar ophield te bestaan. Het archief heeft een veilige plek gekregen in het MHC.

In de maand september worden er weer yogalessen gegeven door Margret Maas, woonachtig in Wildervank.

Op 20 november wordt in Wildervank de Sinterklaasintocht georganiseerd. Het Cultuurcentrum is dan de gehele dag in gebruik. In de ochtenduren worden de pieten en de goedheiligman geschminkt. Na de intocht door Wildervank komen de kinderen uit de wijde omgeving mee naar het Cultuurcentrum, waar een sinterklaasfeest plaatsvindt. 

Op vrijdag 10 december wordt er de bekende, druk bezochte, overdekte kerstmarkt gehouden. De kramen worden ingenomen door de plaatselijke ondernemers. Bovendien worden er diverse buitenlandse hapjes gebakken alsmede een ingerichte kraam met glühwein en warme chocolademelk. Tijdens de kerstmarkt treden een paar plaatselijke koren op die hun kerstliederen ten gehore brengen.

_DSC9830.jpg

Gedurende de zomermaanden zijn op zaterdagochtend vrijwilligers op het kerkhof aan de slag om de zerken/grafstenen schoon te maken en opnieuw te beletteren. Dit doen ze veelal met stagiaires van de Winkler Prins. Die moeten voor hun maatschappelijke stage een aantal uren aan de slag. Een prachtige invulling! Jaap en Fenna Pomp begeleiden de jongelui daarin.

Dat was het dan. “Ik vergeet nog wat,” meldt Henk Robben. “Op 19 december geeft de Winkler Prins Harmonie een concert en op 13, 14 en 15 september zijn er 3 cursusdagen voor fysiotherapeuten hier. Ook daarvoor is de ruimte uitermate geschikt.

En… we hebben tijdens de corona de verlichting aangepast. Een schenking van 3 grote Led lampen aangeboden door JP Led elektronisch installatiebedrijf in Veendam aan de Transportweg 48. Wij hebben met een drietal vrijwilligers alle oude verlichting vervangen door ledverlichting. Dit scheelt enorm in energiekosten. We zijn van 3500W teruggegaan naar 360W. De lichtopbrengst is hierdoor aanzienlijk verbeterd. Tevens zijn de brandveiligheidsvoorzieningen en de verlichting boven de (nood)uitgangen aangepast. Bovendien zijn alle blusmiddelen gecontroleerd en gecertificeerd. 

Onze adviseur verbonden aan het MHC onderzoekt momenteel de mogelijkheden om in de toekomst concerten te organiseren, met name bands uit het buitenland.”

_DSC9819.jpg

Oude kerkgebouw
Een aantal elementen van het interieur zijn bewaard gebleven, zoals de doopvont, spreekstoel, herenbanken, familiewapens en het oude kerkorgel gebouwd door Roelf Meijer in het jaar 1867. Ook het graf van de eerste predikant Ds. Oomkes is nog te bewonderen. De rijk bewerkte stoelen vanuit de voormalige raadzaal van het gemeentehuis van Wildervank hebben een mooi plekje gekregen in het MHC. Ze kunnen eventueel worden gebruikt tijdens een bijzondere gelegenheid.

Het is zeker de moeite waard om eens te komen kijken of luisteren. Daar krijg je geen spijt van!

Meer info:
0598.619871 of 0622922356
of mail: robben6@online.nl
adres: Torenstraat 108
            9648 CW Wildervank.

Het cultuurcentrum is tevens bereikbaar via de Raadhuisstraat.


Fotoalbum: