Nieuws

Eerste repetitie VKSO, fantastisch weer op de bok te staanIMG_0167.JPG

Het mocht het weer. In de foyer van vanBeresteyn hebben musici van het VKSO voor het eerst weer gerepeteerd. De eerste van het hele seizoen. De laatste was van september voor het instellen van de verscherpte maatregelen. Er zijn heel veel concerten gecanceld en vooruitgeschoven voor het nieuwe seizoen 2021-2022.

Lubertus Leutscher gaat van het beste uit en blijft optimistisch. De dirigent merkt de enorme motivatie bij de orkestleden en het enthousiasme. Het gaat weer door, en ze mogen eindelijk weer. Leutscher vindt het heel fijn om weer heel uitvoerig bezig te kunnen zijn. “Het is fantastisch om weer op de bok te staan voor de musici.”

IMG_0212.JPG

Helma Leutscher heeft als informant van het orkest mensen gehoord die blij zijn dat ze weer hun instrument op kunnen pakken. En weer in het collectief van het orkest kunnen spelen. “Ze zijn er wel weer aan toe.”

IMG_0027.JPG

Voor aanvang van de repetities zijn de koorleden van het VKSO concertkoor bij elkaar geweest. Lubertus:Het viel mij op dat iedereen van het koor aanwezig was. Niet om te zingen, maar gewoon om elkaar weer te zien. Ook werden de plannen doorgesproken voor het volgend seizoen. Waarin veel hoogtepunten. Met natuurlijk ons prachtig jubileumconcert en ons concertreis naar Praag.”

Er was best wel rekening gehouden dat het niveau wat ingezakt kon zijn. Maar dat viel behoorlijk mee. De meeste musici hadden thuis voldoende gerepeteerd. Sommigen lieten het wat stoffig worden. Maar hun instrument was weer helemaal afgestoft en gingen ze er tijdens het repeteren weer helemaal tegenaan.

Toen ze bij de ‘tutti’ (Italiaanse aanduiding dat het gehele orkest speelt) met z’n allen gingen spelen viel het de dirigent in alles mee. Op dat het iets zegt over de kwaliteit: “Absoluut. En dat is voor ons natuurlijk ook een enorme opsteker, en voor henzelf natuurlijk. Dat je zo weer kan beginnen is geweldig.”

IMG_0160.JPG

De repetitie was uit twee deelrepetities samengesteld. Als eerste was het de beurt aan de strijkers. De eerste en de tweede violen, de cello, de alten en de contrabassen. ’s Avonds traden de blazers aan (koper en hout) en het slagwerk.

Geoefend is op een werk van Tsjaikovski. Een pittig werk om te spelen. “We hebben natuurlijk de mensen die voldoende competent zijn om dit aan te kunnen. Het orkest bestaat grotendeels uit professionals, maar desalniettemin kunnen de amateurs er ook wat van. Het klinkt al harstikke goed. Volgende week hebben we weer een tutti (gezamenlijk) repetitie.”

Het is ter voorbereiding van de jubileumconcerten. “We bestaan natuurlijk tien jaar. Eigenlijk was dat vorig jaar. Het is doorgeschoven naar het aankomend seizoen 2021-2022. Natuurlijk in de hoop dat het in de verschillende theaters kan worden uitgevoerd. We werken daar keihard aan en voor. Ook voor onze concertreis naar Praag, in de hoop op het kunnen hebben van voortgang.

IMG_0172.JPG

De start is op 17 september in Papenburg (D) met Film in Concert. In vanBeresteyn staat op 17 oktober een concert gepland met na de pauze ook het koor met ‘Riley in C’. De Drentse concerttour staat voor december in de concertagenda. En zo door naar het Nieuwjaarsconcert in de thuisbasis MHC te Wildervank.

Voorzitter Ab Meijerman merkte ook het enthousiasme bij de orkestleden. “Het is mooi om te zien dat het orkest nu weer bij elkaar komt, en dat de koorbezetting heel goed was. De repetities en de concerten lagen stil. Het werk voor het bestuur ging wel door, zij het in mindere mate. Het vergaderen was ook minder dan normaal en online. Volgende week komt het bestuur weer fysiek in vergadering.

IMG_0125.JPG

Lubertus heeft er over nagedacht om ook online te repeteren. Maar om het goed gesynchroniseerd te krijgen is er heel kostbare apparatuur nodig. Er zit toch een paar milliseconden vertraging in. Dat is bij het repeteren met al die instrumenten heel erg lastig.

IMG_0209.JPG