Nieuws

Wildervank Vooruit opgeheven
Wildervanck-Wildervank neemt archief en taken over



IMG_0230.JPG

Na een bestaan van bijna 70 jaar heeft de dorpsvereniging Wildervank Vooruit zichzelf opgeheven. Door de terugloop van activiteiten, vergrijzing en het ontbreken van gegadigden voor een nieuw bestuur, hebben de bestuursleden Henk Molema, Willem Oldenziel en Jan Siefkes dit besluit moeten nemen.

Het bestuur had vervolgens contact opgenomen met de Stichting Wildervanck-Wildervank. “De beide besturen zijn overeen gekomen om het archief en alle bescheiden onder te brengen bij Stichting Wildervanck-Wildervank”, verteld voorzitter Henk Robben van laatstgenoemde stichting.

Ook het onderhoud van de plaatselijke standbeelden van Adriaan Geerts Wildervanck en de scheepsjoager bij Bareveld is overgedragen. Adriaan Geerts Wildervanck was als vervener de grondlegger van Wildervank en Veendam.

IMG_0275.jpg
Wethouder Harm Huisman, Nico Sweerts-de Jong en oprichter Flip Stevens van Wildervank Vooruit in de huid van de stichter van Wildervank en Veendam Adriaan Geerts Wildervanck tijdens het 325-jarig bestaan van Wildervank

Wildervank Vooruit werd op 26 maart 1952 op initiatief van Flip Stevens (eigenaar gelijknamige  manufacturenzaak) opgericht door plaatselijke middenstanders en ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel. MR. J. Engelhard, notaris te Wildervank, had bij volmacht de acte getekend. Oud-bestuurslid en oud-scheidsrechter Klaas Smalbil is met 92 jaar de oudste.

Wildervank Vooruit was een bloeiende en vooruitstrevende vereniging, die ten doel had de ontwikkeling van Wildervank op economisch, cultureel en sociaal gebied te bevorderen. Bevordering van de bloei van de plaatselijke handels- en ambachtslieden hoorde hier ook bij.

IMG_0243.JPG

De dorpsvereniging was ook actief met het organiseren van kunst, sport- en spelevenementen. Bovendien werden in de muziekkoepel zomeravondconcerten gehouden. De muziekkoepel staat er nog steeds, maar wordt als zodanig al lang niet meer gebruikt. Rondom de koepel vond ook de jaarmarkt en het Scheepsjoagers-festival plaats.

Het overgebleven banksaldo van Wildervank Vooruit is eveneens overgedragen aan Stichting Wildervanck-Wildervank ten behoeve van het onderhoud van beide genoemde standbeelden. En voor eventuele dorpsactiviteiten, de dodenherdenking op 4 mei en eventueel het organiseren van het 375 jarig bestaan van Wildervank, en/of overige dorpsactiviteiten.

Het archief en andere bescheiden, zoals de boeken "Oud nieuws" en "Minder oud nieuws" over oud Wildervank en het fotoarchief, ligt inmiddels opgeslagen in een apart aangeschafte archiefkast. Voor belangstellenden ligt het voor een ieder ter inzage.

IMG_0273.jpg