Nieuws

Sprekend Liset! Liefde voor taal in Veendam_DSC0418.jpg

Tekst Hans van Noorthansvannoort@parkstadveendam.nl]

We hebben allemaal wel eens een crematie of uitvaart van een dierbare meegemaakt, vaak een verdrietige gebeurtenis. Wat is het dan fijn om met een goed gevoel terug te kunnen kijken op de plechtigheid; ‘een prachtig levensverhaal, precies zoals opa of oma was’. Woorden van herkenning en herinnering, die het verdriet om het heengaan verzachten. 

Sommige mensen maken van het spreken tijdens dit soort ceremonies hun beroep. Iemand die zich daarop toegelegd heeft, is Liset Hartman van Sprekend Liset! Liset heeft sinds vorig jaar haar eigen bedrijf onder deze naam en een onderdeel hiervan is het spreken op uitvaarten. Maar… hoe kom je ertoe om hier je beroep van te maken? Het lijkt eerder een roeping, toch? In het gesprek met Liset vertelt ze er alles over.

Liset kan bogen op een gevarieerde en jarenlange werkervaring. Begonnen in een bakkerij kwam Liset, via een vriend, bij de plaatselijke krant als correctiemedewerkster. Hier heeft ze een aantal jaren gewerkt. Op een gegeven moment heeft ze een secretaresseopleiding gevolgd en als zodanig is ze inmiddels ook ruim ervaren. Ondersteuning op secretarieel administratief gebied, maar ook het corrigeren (foutjes opsporen en wijzigen) en redigeren (opmaak qua stijl en grammatica) van teksten, dit alles geeft haar veel voldoening. “Taal, daar heb ik wat mee,” vertelt Liset enthousiast.

“Doar most dien waark van moaken”
In haar familie komen een aantal mensen te overlijden. Liset spreekt onder meer op de uitvaart van zowel haar vader als haar schoonvader. Ze krijgt hierop, tot haar verrassing, veel lovende reacties. Deze variëren van “Wat een mooi afscheid, je vader zou trots zijn” tot “Wat ja mooi wicht, doar most dien waark van moaken”. 

_DSC0407.jpg

“Passie voor Taal”
Dit blijft sluimeren bij Liset. Ze wil er wel iets mee, maar weet niet goed wat. Om zich te oriënteren gaat ze het gesprek aan met diverse mensen ‘in het vak’, sprekers en uitvaartverzorgers. Uiteindelijk besluit ze zich in 2020 in te schrijven bij de KvK en zo ontstaat Sprekend Liset! Ze wil, behalve spreken, ook schrijven en redigeren en omschrijft zichzelf daarom als ‘ervaren secretaresse met passie voor taal’

“Iedereen verdient een persoonlijk verhaal”
Het maken én uitspreken van een levensverhaal heeft natuurlijk alles te maken met taal! Hoe gaat zoiets in z’n werk? “Ik heb contacten met verschillende uitvaartverzorgers. Desgewenst schakelen ze mij in voor het verzorgen van de afscheidsspeech. Daarnaast kan ik rechtstreeks door nabestaanden worden benaderd. Maar ook mensen die bijvoorbeeld weten dat ze niet lang meer te leven hebben, en zelf hun uitvaart willen regelen, kunnen bij mij terecht. Tijdens een persoonlijk gesprek met de betrokkenen proef je al gauw de sfeer en voel je aan wat mensen willen. Vanuit daar vervaardig ik een tekst, dit is altijd maatwerk. Elke situatie, elke familie, elk overlijden is tenslotte uniek en iedereen verdient een persoonlijk verhaal. In overleg kan ik de voorgelegde tekst nog een beetje aanpassen of bewerken, totdat het helemaal naar wens is. Veel tijd heb je hier niet voor, want de tijd tussen overlijden en de uitvaart is beperkt en soms zelfs heel beperkt. Toch mogen er best eisen gesteld worden aan zo’n speech. Het is maar éénmalig en dus moet het naar alle tevredenheid zijn van de nabestaanden.”

Rondom een overlijden spelen emoties een prominente rol bij nabestaanden. Hoe gaat Liset daarmee om? “Ik ben van nature wel empathisch, en een klein beetje emotie tonen kan geen kwaad. Men mag best zien dat ook ik een mens ben. Wel vind ik het belangrijk om gepast afstand te bewaren, het draait tenslotte niet om mij..” 

Zoals gezegd is het spreken op uitvaarten niet het enige wat onder Sprekend Liset! valt. Ze kan en doet eigenlijk alles op het gebied van taal. 

_DSC0419.jpg

‘Pakkende en prikkelende teksten’
Voor verschillende organisaties schrijft ze blogs of teksten voor bijvoorbeeld een website of voor de sociaalnetwerksite LinkedIn. Hier komt het eveneens weer aan op taal. Pakkende en prikkelende teksten die een verhaal vertellen. Wat een gave! Wat ze ook met veel plezier doet is redigeer- en correctiewerk voor opdrachtgevers. Daarbij komt haar werkervaring als correctiemedewerkster bij de krant haar nog altijd goed van pas. 

‘Gediplomeerd secretaresse’
Liset is gediplomeerd secretaresse en vanuit die rol biedt ze ook graag secretarieel administratieve ondersteuning aan bedrijven, tijdelijk of voor een paar uurtjes per week. 

‘Gekkigheid op z’n tijd’
Daarnaast is ze altijd in voor een lolletje en draait ze haar hand niet om voor een (sinterklaas) gedicht of een lied voor bijvoorbeeld een jubilaris of jarige Job. Deze gekkigheid is haar met de paplepel ingegoten. Haar vader had ooit eens ‘een meter gedicht’ op zijn verlanglijstje staan. “Oké” dacht Liset als 16-jarige “doen we”. Verschillende a-4tjes aan elkaar geplakt, en schrijven maar. Ook vrienden, familie en collega’s weten haar altijd te vinden als er iets op papier moet voor een feestje. Het gaat haar makkelijk af.

“Werken met taal is geweldig leuk om te doen,” stelt Liset. “Daar krijg je nooit genoeg van.” En dát is nou Sprekend Liset!

_DSC0428.jpg

Voor meer informatie:
Bel Liset                      : 06 – 30 25 91 71
Of mail                        : sprekendliset@gmail.com
Website:                      : www.sprekendliset.nl