Nieuws

Snuffelshop 2.0 blij om met 1-jarig bestaan klein feestje
te kunnen geven



IMG_0076.JPG

Ook de Snuffelshop in Veendam ging gebukt onder de coronacrises en dreigde om te vallen. En was het de Stichting Eerste hulp in Heiligerlee zelf die hulp nodig had. Omdat de non-profit kringloopwinkel niet in aanmerking kwam voor de NOW regeling, ze zijn geen officiële winkel, was er een crowdfundingsactie opgestart.

Na een spannend jaar met onzekerheid kon zaterdag het eerste bestaansjaar met een bescheiden feestje worden gevierd. Sinds de versoepelingen van de lockdown is de winkel weer open. Per keer mochten er 15 mensen in de winkel zijn. De vrijwilligers zijn blij weer open te kunnen zijn.

IMG_0088.jpg

“Vooral de ouderen hadden er naar uitgezien”. vertelt Griehenda Weering. “Even weer ons praatje doen, even een kopje koffie. Dat was voor hen heel belangrijk. Wijzelf hebben het ook gemist. We zijn mensenmensen. We zijn niet afstandelijk.”

Diana Kuiper: “Het is niet alleen de verkoop van goederen. En bieden van hulp en de goederen die mensen nodig hebben. Maar ook een kopje koffie voor eenzame ouderen die hier komen. Zoals Janny die hier drie of vier maal in de week komt. En dan neemt ze koffie mee en koekjes. Zij is onze ‘bonusmoeder’. Wij hebben voor haar een luisterend oor, maar zij ook voor ons. Dat is heel fijn.”

IMG_0099.jpg

“En we hebben de tante van een vrijwilliger in Heiligerlee. Inmiddels komt ook zij drie of vier keer in de week. Heel gezellig. Zij maakt met handwerkjes de gekste dingen. Zoals een bloempotje. Ze staan uitgestald in de winkel.”

Ook voor de vrijwilligers is er een luisterend oor. Diana: “Een mevrouw vroeg hoe we dat deden. Wij zijn niet geleerd. Maar we werken vanuit ons hart.”

Het is uit ervaring. Als iemand heel diep bij de grond zit laat die het niet merken. “Maar je voelt het”, aldus Griehenda. “En automatisch komt er een gesprek. Zodoende kun je ook helpen. Dat is weer het hele mooie ervan. En het is heel dankbaar werk.”

IMG_0085.jpg

Janny kende oprichtster Jannie Orsel en dochter Diana al van de kringloopwinkel toen deze nog op De Brink was gevestigd. Na de verhuizing naar Heiligerlee kwam ze er minder vaak. De tweede vestiging in de Kerkstraat voelde direct weer als eigen. “Ze staan altijd voor me klaar. Gezellig een kop koffie, wat babbelen, en dan is de middag zo om. En even snuffelen in de Snuffelshop. Maar ik koop te veel, en breng het ook weer terug. Als ik er op uitgekeken ben breng ik het ook weer.”

“Ik zorg ook een beetje voor hen. Daarom noemen ze me allemaal de ‘bonusmoeke’. Ik heb een vlotte babbel. Er komen ook wel eens mensen voor een babbeltje. Die vinden dat ook weer leuk. Ik heb overal een luisterend oor voor. Ik kan goed luisteren maar ik kan ook goed met anderen praten. Met de mensen die hier werken klikt het gewoon.”

IMG_0093.jpg

“Mensen die veertig euro in de week hebben stuur ik hier naartoe. Dan staat er een pakket klaar. Ik denk ook mee op dat gebied.”

Zaterdag zijn artikelen zelfs aangeboden met 50% korting. “We verkopen echt spullen die mensen nodig hebben”, zegt Diana. “We hebben verschillende mooie pakketten samengesteld, zoals met decoratieve spulletjes.” Electrische gereedschappen gingen de deur uit. En een kampeertent. Ook de mooie kleding was gewild.

IMG_0115.jpg