Nieuws

Hans Boiten: autodidact en schilder op gevoelIMG_0023.jpg

Hans Boiten (91) was op zijn vijfendertigste met tekenen begonnen. Maar ook het schilderen had een grote aantrekkingskracht op hem. In 1964 was hij tijdens een excursie bij het kunstschildersechtpaar Karel en Henny Arkema in Appingedam met Karel in gesprek gekomen.

“Een heel aardige man. Ik vroeg of ik een keer weerom mocht komen. Ik maakte kleine tekeningen. Hij had me ertoe aangezet tot het maken van grotere dingen. Een schildersopleiding heb ik niet gehad. Hij zei dat het ook niet hoefde. Begin maar en dan wordt het vanzelf wat. Want het maken is kunst. Niet het eindresultaat.”

Vanaf die tijd was Hans zo’n 57 jaar geleden begonnen met het maken van grotere schilderijen. Vanwege een druk bestaan met de drie Boiten modezaken in Veendam was het schilderen met tussenpozen. Daarnaast was hij als medeoprichter ook heel actief met de Filmgroep Dubbel 8, die vijftig jaar lang de ingrijpende veranderingen van Veendam heeft vastgelegd.

IMG_0026.JPG
Vroegere atelier in prieel met de schilder aan het werk

Het schilderen zo af en toe was voor Hans een stuk ontspanning. In 1990 kreeg hij na de verkoop van de modezaak veel meer tijd. En had hij zich echt serieus toegelegd op het schilderen. Daarbij was hij ook mooie reistaferelen gaan schilderen.

Een van de schilderijen toont een stadsgezicht van Rovinj vanaf het water in Kroatië. Voor veel mensen doet het Italiaans aan. Naderhand zijn er ook mensen en meeuwen bijgeschilderd. Het is de vrije hand van de kunstenaar. Het schilderen van de jachthaven aan de Molenstreek met witte jachtjes was vanuit zijn appartement. Met ook het sierlijke witte pand, dat haast ook wel Italiaans aandoet. Hans heeft het expressionistisch met kleurvlakken geschilderd. “Anders was het te braaf geweest. Nu is het een schilderij dat leeft, en dat iedereen ook herkend”, aldus Hans.  

Op twee schilderijen is het prieel geschilderd waarin de schilder op zijn oude adres aan de AE Kade jarenlang zijn atelier had. In de rozentuin met 21 soorten klimrozen. Het prieeltje, met verwarming, had Hans in 1994 gebouwd. Daar is veel geschilderd met olieverf. “In het appartement was ik begonnen met acrylverf. Dat geeft minder gedoe. Want het schilderen met olieverf ruikt enorm. En naar terpentijn natuurlijk ook. Het hele huis zou er binnen de korts mogelijke tijd naar geuren. Er is wel water verdunbare olieverf, maar daar heb ik nog niet mee gewerkt.”

IMG_0030.JPG
Ingeschilderde kleuren van zwartwit ansichten op canvas

Voor tekenen wordt aquarel-potlood gebruikt. De schilder legt zich hoofdzakelijk toe op onderwerpen die groeien en bloeien. Momenteel wordt aan een schilderij gewerkt met berkenstammen. Het eraan werken is met tussenposen.

Voor het schilderen heeft Hans eigenlijk geen les gehad. De raad van Karel Arkema, waarmee hij in korte tijd bevriend was geraakt, werd eigenlijk letterlijk opgevolgd. “Ik ben zomaar wat begonnen. Ben nu wel bezig met een cursus portretschilderen. Een portret kan ik wel maken, maar de bedoeling is om heel snel een portret op te kunnen zetten.”

“Gelaatskleuren heeft verschillende tinten. In het gezicht zitten soms wel 7 of 8 kleuren die je allemaal kunt mengen. Deze dingen kun je ook heel goed uitgelegd krijgen op YouTube.”

Dec expo 2 3.jpg
Uit de expositie december 2020 van slechts 4 dagen

In samenwerking met het Veenkoloniaal Museum heeft Hans allerlei oude ansichten gereproduceerd en op canvas afgedrukt. Met acrylverf zijn details, zoals bomen en gebouwen, ingekleurd. Sommige details zijn gewoon in zwartwit gebleven. Het effect is een schilderij in combinatie met oude foto’s. Half foto en half schilderij, zoals van het oude Veenlust.

In zijn appartement, met de hal meegeteld, sieren 25 schilderijen in verschillende stijlen de wanden. Met nog 80 werken in de opslag kan er ook nog worden gewisseld.

In de galerij van cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam zou vanaf 11 december 2020 tot 15 januari dit jaar een expositie van Hans Boiten te bewonderen zijn. Met recente werken en van werken uit een vroegere periode. Er mochten 30 mensen bij de opening zijn. Maar in plaats van de 6 weken heeft de expositie maar 4 dagen geduurd.