Nieuws

Centrum Veendam heeft deze zomer 3D schilderingen
als trekpleisterIMG_0527.jpg

Omdat het al nu al lange tijd onmogelijk is om evenementen te organiseren heeft BIZ Centrum Veendam besloten om iets anders te gaan doen. In vijf dagen hebben graffiti kunstenaars van het bedrijf Graffitinetwerk uit Amsterdam op 4 verschillende plekken in het centrum 3D schilderingen aangebracht.

De 3D schilderingen zijn te bezichtigen op het Veenlustplein, Museumplein, Raadhuisplein en in de Winkler Prinspassage met elk hun eigen thema. Het moest passend zijn bij de locatie.

IMG_0239.jpg

Het aanbrengen van de hechtingslagen (primer) op de ondergrond was de eerste stap. Daarna werden de contouren met krijt getekend. Uiteindelijk volgde het meest tijdrovende, het eigenlijke inkleuren. De weersomstandigheden waren perfect ervoor.

Met de 3D afbeelding in de Winkler Prinspassage is er een groot verschil. Omdat de marmeren ondergrond in de passage te glad is voor het aanbrengen van graffiti is er een levensgroot stickervel met de afbeelding aangebracht.

Tijdens het werken aan graffiti afbeeldingen heeft het publiek de 3D tekeningen kunnen zien ontstaan. Een groep van 4 graffiti kunstenaars is bij het aanbrengen betrokken geweest.

IMG_0498.jpg

Graffitikunstenaar Tom Linnenbank heeft de voorstellen van de gemeente vormgegeven. Een fauteuil, met bovenop de rugleuning een nostalgische trouwauto verwerkt, symboliseert de huwelijksvoltrekkingen. Op het Museumplein is de afbeelding van een turfkruiwagen passend bij het Veenkoloniaal Museum. Het Veenlustplein heeft er in 3D graffiti een tijdelijke waterpartij bij. Compleet met duikplank die boven het water hangt.

In de Winkler Prinspassage is een groot gapend gat aangebracht met houten loopbruggetjes. De illusie van het 3D effect werkt vanaf een gemarkeerde kijkhoek.

IMG_0273.jpg

“Wij werken met dunne laagjes”, vertelt Tom ’s collega Bas de Gooijer. “De droogtijd is vijf minuten. Dat is omdat je dunne laagjes zet. Je zet niet in een keer een dikke laag neer, maar we verdelen de verf zoveel mogelijk. Bij de heel dunne lagen voor de verschillende kleurnuances is het een kwestie van minuten, zeker in de warmte van de zon. En dan kun je ook vrij snel over elkaar heen werken. Er zit ook een goede primer (drager) onder, dat helpt ook.”

"De verf kan er in dunne lagen uitkomen omdat er maar weinig druk staat op de spuitbussen. Dun wordt een 'skinny' genoemd en dik 'fat'. En is het ook in gradaties. Daarbij kun je het met die verschillende spuitdopjes ook nog allemaal regelen. De een geeft een smalle strook en de andere een brede. Het is net hoe je ‘m indrukt en vasthoud."

IMG_0256.jpg

"Voor de grote vlakken pak je een 'fatcap'. En als je heel nauwkeurig moet werken dan pak je zo’n smalle dop. Daarmee kun je schilderen als met een kwastje. Tijdens workshops voor kids zeg ik, wees niet bang om ‘m in te drukken. Ga net zo te werk als wanneer je een kwast vasthebt. Dit met de combinatie lage druk en dunne dopjes."

De tweejarige Quinten Berendsen liep voor de foto netjes over het bruggetje heen over het gapend gat. Zijn moeder Daniëlle kreeg dat voor elkaar. Daniëlle vindt de 3D graffiti super leuk. “Vanuit Noordbroek waren we eerder ook al komen kijken, maar toen was het nog niet klaar. Zoon Sem (11) wil ook nog komen kijken.”

IMG_0388.jpg

Vrijdag was voor een schoolklas het gadeslaan op de ontwikkelingen op het Veenlustplein een uitje. Naast ander publiek die de verrichtingen van de 3D schildering kwamen volgen.    

De 3D schilderingen blijven, afhankelijk van de weersomstandigheden, de hele zomer tot 1 oktober zichtbaar. Na deze periode is het ook eenvoudig weer te verwijderen voor het schoon opleveren. Om die reden zijn de beeltenissen ook niet afgelakt, zoals bij werk dat blijvend is.


 
Fotoalbum: