Nieuws

Viering eerste lustrum Stichting VoorDoor met open dag



IMG_0712.JPG

Zaterdag 12 juni heeft Stichting VoorDoor haar eerste lustrum gevierd. Ruim 50 bezoekers hebben, verspreid over de dag onder een stralend zonnetje, de open dag bezocht.

“Het zijn mensen die de groep een warm hart toedragen”, vertelt Henk Meijer. “Daar wordt je zelf een beetje emotioneel van. We hopen op deze manier zoveel reclame te kunnen maken dat er weer wat nieuwe mensen die het nodig hebben bij kunnen komen.”

IMG_0576.JPG

VoorDoor betekent “voor iedereen/door iedereen”. Met als doel om een veilige en familiaire omgeving te bieden waar mensen ze zichzelf kunnen zijn. Iedere vrijdagmiddag staat vanaf 14.00 uur de koffie en thee klaar. Wordt er samen geknutseld en over gewone dagelijkse dingen gesproken. En soms is er een diepgaand gesprek.

Binnen waren allerlei zelfgemaakte artikelen voor de verkoop uitgestald. Het zijn recente artikelen die in de groep zijn gemaakt. Via facebook is er ook constant vraag naar. Zoals de gaar-stoofkussens voor potten van klein tot groot. Zo was er de vraag of er een pan in zou kunnen van 75 centimeter. Dat kon, de stoofkussen werd simpelweg groter gemaakt.

IMG_0569.JPG

Ook de mensen van de houtafdeling hebben niet stil gezeten. Aan ideeën geen gebrek. Elke dinsdag is het ‘Creative dinsdag’ voor haken, breien, schilderen, hout bewerken en zelf kleding maken.

Er was te genieten van de zelfgemaakte lekkernijen uit de culinaire hoek, als gebak en aanverwant.  

Mensen met groene vingers kunnen zich in de moes- of bloementuin uitleven. Het meehelpen in de tuin van Stichting VoorDoor is er ook bij het oogsten. Vervolgens het voorbereiden van heerlijke maaltijden, en samen met anderen lekker eten van eigen verbouwde groenten en fruit.

IMG_0595.JPG

Bij het eerste lustrum komt een korte terugblik ook voorbij. Tiny en Henk Meijer hebben in 2014 het voormalige autoshowroom kunnen kopen dat achter hun huis staat. Voor het in gebruik was gekomen van Watersportcentrum Vertrouwen was het de showroom van Atze Schuringa.

Eigenlijk heeft Henk er een hobbyschuur van willen maken. En wilde Tiny er een tuinkamer van maken. Henk heeft er nog even in kunnen hobbyen. Maar toen liep alles anders. Vanuit een talententraining bij Compaen was met een groepje gelijkgestemden de gedachte ontstaan om iets te doen voor mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt en/of mensen in de generatie armoede en sociale uitsluiting. De oude showroom is getransformeerd tot een gezellige huiskamer. Als een veilige en beschermde plek.

IMG_0549.JPG

Dankzij een éénmalige subsidie van de gemeente Veendam kon dit burgerinitiatief worden verwezenlijkt. Er kwamen meer mensen bij, en ook meer activiteiten. Eerst was het alleen nog op de vrijdagmiddag met het samen koken. En uiteraard ’s avonds samen lekker eten. Eten verbindt als sociaal gebeuren.

De dinsdag kwam daar bij. Alex Schepel van het eerste uur herinnerd zich een poging om met een pastamachine pasta te maken. “Het mislukte, een dikke drama. Ook brandnetelsoep lukte niet, er hadden alleen de topjes in gemoeten.” Het experiment is tot op heden niet herhaald, maar wel wordt er thee van getrokken. Op de site van een bekende theemaker staan zelfs recepten.

IMG_0585.JPG

Agnes Saak is zich gaan verdiepen in de verschillende planten die als onkruid ten boek staan. Van kruiden als gele dovenetel, smalle weegbree, vergeet-me-nietje, vlierbesbloesem, kleefkruid, lavas (beter bekend als maggiplant) en rode en witte klaver kan lekkere thee worden gemaakt. Kamille is heel zuiverend. Zevenblad is een (hardnekkige) onkruid, maar kan gegeten worden als spinazie.

Mensen zijn er vervreemd van geraakt. Maar het wordt steeds bekender en zijn er op facebook steeds meer groepen te vinden.

IMG_0571.JPG

Voor VoorDoor was het jaar 2015 het jaar van de opbouwfase. In Juni 2016 was het zover, VoorDoor was een stichting geworden. In 2019 is de stichting een erkend leerbedrijf geworden. Julia loopt stage bij VoorDoor voor haar bakkersopleiding. Zij heeft de boter crème gemaakt voor de muffins en cakejes. 

Momenteel wordt gewerkt aan het aanbieden van dagbesteding voor de maandag, de woensdag en op de vrijdag. “De mogelijkheid daarvoor is er nu al via de Pgb of de Wlz”, verteld Tiny. “Omdat we voor de rest alles vrijwillig doen, en het laagdrempelig is en voor weinig kosten. Er is plaats voor maximaal acht deelnemers. Niet alleen uit Veendam, maar ook uit omliggende plaatsen. Een aantal mensen van ons kunnen dan ook zelf iets gaan verdienen.”


Fotoalbum: