Nieuws

Zechstein Minerals BV Veendam_DSC9305.jpg

Tekst Hans van Noorthansvannoort@parkstadveendam.nl]

Er zijn in Veendam een aantal bedrijven die nogal eens door elkaar worden gehaald. Dat zijn Nedmag, Zechstein Minerals en Zechsal. Wat ze gemeen hebben is dat ze alle iets doen met magnesium. Voor de rest zijn ze gewoon zelfstandig opererend. Wel zijn ze elkaars leveranciers.

In 2006, inmiddels 15 jaar geleden, ontmoeten Bert Hooiveld en Dave Janse elkaar bij een gezamenlijk klus. Dave doet in grondstoffen en Bert is chemicus. Samen zien ze heil in de cosmetische-, medische- en topische (volgens Van Dale: middelen die op de lijdende plek worden aangebracht) markt voor magnesiumchloride. Zechstein Minerals BV is een feit en zet Veendam dus al sinds 15 jaar op de wereldkaart. “We zijn begonnen met 1 pallet toen nog op Transportweg nummer 68, nu zijn het er 1000 inclusief de zeecontainers,” vertelt Rianne Hooiveld enthousiast. “In 2004 zijn we naar dit pand Transportweg 15 verhuisd.”

_DSC9362.jpg

Zechstein Minerals BV is in de jaren uitgegroeid tot een mooi familiebedrijf. Rianne Hooiveld doet de boekhouding, marketing en is verantwoordelijk voor de klantcontacten (wereldwijd!) en beoogd opvolger. Moeder Hooiveld doet de administratie. Broer Gerald verzorgt de productie, transport en logistiek. Vader Bert is overal inzetbaar. Rianne lachend: “We kunnen elkaar allemaal vervangen. Zelf zit ik zo af en toe op de vorkheftruck!” Dave Janse heeft een stapje teruggedaan, maar kan de zaak nog niet loslaten. Om de paar weken laat hij zijn gezicht zien, drinkt een kopje koffie mee en handelt hij nog de nodige zaken af.

De naam Zechstein komt van de gelijknamige zee. Deze zee werd miljoenen jaren geleden, de mensheid was nog niet in beeld, begrensd door de rode lijn op onderstaande kaart. Miljoenen jaren geleden, kunnen we ons er nog iets bij voorstellen als we al moeite hebben met een paar honderd jaar?

11.jpg
Foto: Wikipedia

Het zout is in al die millennia op die zeebodem gevormd. In 1972 ontdekte men deze bijzondere en dikke zoutlaag op een diepte van ca. 1600 m hier onder Veendam (Borgercompagnie en Tripscompagnie).Anno 2021 haalt Nedmag het zout, het zuiverste magnesiumzout van de gehele wereld, naar boven en verkoopt een speciaal geselecteerd deel aan Zechstein Minerals BV. Dit is slechts een half procentje van de totale Nedmag-omzet! Het is een uniek product, zo puur en natuurlijk als het maar kan.

 Zechstein Minerals BV verkoopt eigenlijk maar 4 producten. Dat zijn:

  •             Brine           - een olieachtig aanvoelend magnesium;
  •             Flakes         - magnesiumchloride in kristalvorm;
  •             Scrubgel     - een gel van magnesiumolie met scrub effect;
  •             Gel              - een gel gemaakt van magnesiumolie.

De eerste 2 producten zijn de basisproducten, de laatste zijn in eigen huis ontwikkeld. De bedrijfsnaam is Zechstein Minerals BV. De productnaam is Zechstein Inside.

22.png

Dit logo op een verpakking is tevens het bewijs van originaliteit en waarborgt de hoogste kwaliteit van magnesiumchloride voor topische toepassingen.

_DSC9351.jpg

Magnesium
Magnesium(chloride) is essentieel voor ons lichaam. Het speelt een rol bij talloze levensprocessen. Het reguleert meer dan 325 enzymen, waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste zijn. Zorgt verder voor een gezond immuunsysteem, houdt de hartslag stabiel, maakt de botten en tanden sterker, werkt tegen migraine en beschermt ons DNA. Voor de prikkelgevoeligheid van de motorische spieren levert magnesium een belangrijke bijdrage, sporters zullen én kunnen dat beamen. Het wordt niet voor niets wel het wondermineraal genoemd.
Ook bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem, stress en slapeloosheid is het doeltreffend.
Het komt in veel voedingsmiddelen voor – graanproducten, groenten en fruit, vlees, schaal- en schelpdieren, noten én pure chocolade. Het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse hoeveelheid van 300 – 350 mg voor mannen en tussen de 250 en 350 mg voor vrouwen. Of we deze aanbeveling altijd halen is de vraag.
Zechstein Minerals BV heeft zich toegelegd op magnesiumchloride dat via de huid wordt opgenomen.

_DSC9332.jpg

Verkoop
Na de US en het verre oosten zijn ook de UK en Duitsland belangrijke afzet markten. “We exporteren direct naar ongeveer 40 landen in de wereld, zo’n 140 bedrijven. Deze maken van onze basisgrondstoffen - shampoos, lotions, badolie, deodorant of body-cream door er een geurtje aan toe te voegen als lavendel, eucalyptus, orange of lemon. Het zit dan in een spuitflesje of spray of anderszins. Er zijn afgelopen jaar meer dan 8 miljoen van deze consumenten eenheden wereldwijd verkocht. Magnesiumolie is geliefd onder fysiotherapeuten en (sport)masseurs. Ze zien en voelen onmiddellijk resultaat bij spierkrampen. De wellnessbranche is een échte groeimarkt,” legt Rianne ons uit. Er is aan de Transportweg 15 géén winkel voor consumenten, in Veendam kan men dan bij Zechsal terecht. Bij Zechstein Minerals zelf gaat alles in het groot container van 1000 liter of een pallet van 1250 kg) Samen met partners kijken we op dit moment naar de opties om een gezamenlijke vullijn in Veendam te starten.”

_DSC9318.jpg

MHI
Deze letters staan voor Magnesium Health Institute (magnesium gezondheidsinstituut). Waarvan dr. Richard Danel voorzitter is. Dit instituut doet onderzoek en research naar de verbetering van de menselijke magnesiumbalans. Ook geeft het voorlichting, lezingen en veiligheidsbeoordelingen. Het biedt hulp bij vragen over bijvoorbeeld wetgeving m.b.t. magnesium. Het MHI werkt nauw samen met universiteiten wereldwijd, waaronder ook het UMCG. In verschillende onderzoeken wordt magnesiumchloride neergezet als basislevensbehoefte naast water en zuurstof. Dat zegt wel wat! Daarnaast is ook dr. Barbara Hendel aan het magnesium zout verbonden. Zij heeft een praktisch, gebruiksboekje geschreven “Zo effectief werkt dit mineraal door de huid.” Hierin geeft ze talloze tips en gebruikerstoepassingen. Zéér lezenswaardig. 

_DSC9348.jpg

Droom
Veendam heeft iets unieks in de bodem. Er is al vaker over geschreven, maar wat zou het fantastisch zijn als we boven de bron een soort magnesiumchloride meer met strand, een soort Zechsteinzee inclusief een kuuroord, zouden kunnen creëren. Wellicht in combinatie met Borgerswold en de Golfbaan? Mensen vanuit heel Europa met psoriasis of andere huidaandoeningen hoeven dan niet naar de Dode Zee, maar kunnen hier in Oost-Groningen een heilbad nemen. Eigenlijk hebben we alles voorhanden, maar wie durft het aan? Rianne Hooiveld van Zechstein Minerals BV ziet het wel zitten, maar voorlopig blijft het bij dromen…

Meer informatie kun je vinden op de sites:
www.zechsteininside.com
of mail: info@zechsteininside.com
of raadpleeg de facebookpagina