Nieuws

Groen (in) Wildervank_DSC8999.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

In deze corona-tijd staan we wat vaker stil bij onze woonomgeving. We hebben begrip voor gezinnetjes in de grote steden, die in de lock-down ergens 4-hoog of meer het met een beperkte ruimte moeten doen en massaal de stadsparken opzoeken. Wat mogen we blij zijn, dat we hier in het noorden - specifiek Wildervank/Veendam - wonen met alle denkbare ruimte om ons heen, immers “buiten” ligt naast de deur. Rust en ruimte om de hoek. Dat “buiten,” het groen in Wildervank, daar draait het deze keer om.

De groenvoorziening en het groenonderhoud in Wildervank/Veendam ligt in handen van 5 wijkbeheerders. Zij hebben met elkaar de zorg voor de wijken. We spreken met een van de wijkbeheerders Gert-Jan Nijhof, wijkbeheerder van Wildervank. Hij heeft met zijn teams Wildervank, Langebosch, Ommelanderwijk en Zuidwending onder zijn hoede. Voor het grootste deel doen de mannen, ja, het zijn allemaal mannen, alles zelf.

De teams waar Gert-Jan de leiding over heeft zijn:

  • Ronnie, Peter en Jos - Wildervank Oost en Bareveld;
  • Arie, Johan en Henk  - Wildervank West;
  • Johannes en Danny - Langebosch;
  • Cor  - Ommelanderwijk en Zuidwending.

De hechte teams vullen elkaar perfect aan. “Samen zijn we sterk,” beaamt Nijhof. De mannen blijven ook het liefste bij hun eigen team én in hun eigen wijk. Daar is alles vertrouwd, weten ze wat ze moeten doen én motiveren elkaar. Zo nu en dan kan Gert-Jan een beroep doen op een wijkondersteuner. De wijkbeheerders zijn in dienst van de Gemeente, Gert-Jan Nijhof inmiddels al bijna 30 jaar. De teams zijn gedetacheerd vanuit Wedeka. Bij problemen wordt een soort coach vanuit Wedeka ingezet, maar gelukkig lossen de mannen in goed overleg het vaak zelf wel op.

_DSC9002.jpg

Werkzaamheden
In het algemeen komt het hierop neer dat het gehele groenonderhoud in de wijken op de schouders van de teams ligt. Dit houdt o.a. in: schoffelen, heggen knippen, snoeiwerkzaamheden, papier en andere rommel opruimen, planten en struiken verwijderen en nieuwe opnieuw inplanten, graskanten knippen, in de herfst bladblazen + verwijderen, klein onderhoud van het machinepark en de verkeersborden en paaltjes schoonmaken. Bij bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld de 4-mei herdenking, krijgt de nabije omgeving van het monument een extra beurt.

In de teams zijn een aantal specialisten aan het werk. Deze mannen zijn via na- en/of bijscholing gecertificeerd. Zo heeft Ronny zijn papieren gehaald voor het bedienen van een hoogwerker, Jos hanteert de bosmaaier als de beste en Peter heeft zich bekwaamd in boomveiligheid. Om met de kettingzaag om te kunnen gaan hebben een aantal mannen zich ook hierin extra geschoold. Allen weten waar ze mee bezig zijn, want het zijn best wel gevaarlijke apparaten. Gert-Jan zelf heeft de bomen van de gehele gemeente in onderhoud. Jaarlijks loopt hij ze allemaal na om te kijken of er (groot) onderhoud nodig is of zelfs hele bomen gerooid/gekapt moeten worden. Hij is een échte bomenkenner. Noodsnoei en stevige snoei wordt door de boomploeg ’s winters uitgevoerd. “We hebben dan 10 weken om die klus te klaren,” aldus Gert-Jan. Afgelopen winter zijn 80 bomen gekapt! 

Groter werk wordt uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Evenzo, de bestrijding van de eikenprocessierups. De inventarisatie wordt gedaan door Gert-Jan zelf, het verwijderen door derden.

Nu we het toch over de winter hebben, enkele mannen van het groenonderhoud worden ook wel ingezet bij de gladheidsbestrijding. Dan zijn de strooiploegen voor dag en dauw uit de veren of ’s avonds (preventief) om het voor ons allen de weg schoon, veilig en/of begaanbaar te houden/maken. Ook dat is beslist een compliment waard!

Het (klein)onderhoud van de machines doen de mannen voor een groot deel zelf. Lukt dat niet dan kunnen ze een beroep doen op de technische dienst van de gemeente. Bij grotere klussen wordt Niels Bulder Tuinmachines aan de Transportweg ingeschakeld.

_DSC9008.jpg

Planning
Natuurlijk zijn er werkzaamheden die wekelijks, maandelijks of jaarlijks uitgevoerd moeten worden. Denk maar eens aan het 1 x per twee jaar snoeien van de knotwilgen of de rozen. “Een vaste planning hiervoor maken is erg lastig, omdat we afhankelijk zijn van het weer. Is het zo’n voorjaar als dit jaar, met veel regen, wind en te koud voor de tijd van het jaar, dan heeft het weinig zin om te gaan schoffelen,” vertelt Gert-Jan. “Zo’n droge zomer als in 2020 vraagt weer andere aanpassingen. We kijken niet te ver vooruit.  Elke maandagochtend is er werkoverleg van wat die week moet gebeuren. Verder vooruitkijken kan wel, maar heeft weinig zin.”

Het interview vindt plaats in de kantoorruimte bij de oude kwekerij aan de Werkhuisweg – parallel aan de STAR-spoorlijn in Wildervank. Enkele jaren geleden kweekten ze daar zelf de struiken en bomen op. Nu doet het dienst als opslagruimte. De loods wordt gebruikt voor de opslag van de verschillende machines. Kenmerkend voor de “kwekerij” zijn de hoge populieren. Over beeldbepalende elementen in het landschap gesproken!

De mannen moeten natuurlijk wel droog kunnen koffiedrinken en schaften en eventueel schuilen. Hiervoor heeft wijkbeheer Wildervank 2 vaste en een aantal mobiele schaftketen in beheer.  

Een leuke bijkomstigheid is dat bij de aanleg van de wijk indertijd met gevoel voor detail is gewerkt. In de Wilgenlaan prijken (knot)wilgen. De rozenperken in de gelijknamige straat staan prachtig in bloei en de Beukenlaan krijgt aanzien door de inmiddels kolossale rode beuken.

_DSC9026.jpg

We mogen in de gemeente Veendam/Wildervank best trots zijn op de mannen van de groenvoorziening. Vaak worden ze ondergewaardeerd. Het ziet er verzorgd uit. Iedereen doet enorm hun best om de gehele gemeente een parkachtige uitstraling te geven, of dat nu Wildervank, Borgerswold, Woellust of de andere wijk is. Inwoners worden hier blij van.

Veendam – Parkstad is een mooie slogan, maar om het waar te maken komt wel het een en ander kijken! Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Niets gaat vanzelf.

Door jullie inzet is Veendam een Parkstad! Daar mogen alle inwoners best trots op zijn.

Mannen bedankt. Super.