Nieuws

De sportscholen mogen binnen weer trainingen geven



IMG_0135.JPG

Met de verlenging van de lockdown moest ook de sportschool nog gesloten blijven. Dankzij de  buitentrainingen was het toch mogelijk om te blijven sporten. Maar maandag was er eindelijk weer goed nieuws, vanaf woensdag (19 mei) mogen ze vanwege de dalende coronacijfers weer open. Met maximaal 50 personen mag er weer binnen worden getraind.

Na het bekend worden van het goede nieuws had Fitnesscentrum Ron Haans naar iedereen een mail gestuurd. Want er moet wel gereserveerd worden. Manager Magda Kruijer: “We hopen dat we met de versoepelingen weer ‘twenty-four seven’ kunnen. Er mogen dan maar dertig mensen in de fitness. Waar ze weer van alle apparaten gebruik kunnen maken.”

IMG_0181.JPG

Ron Haans had vanaf 18 januari, net als vorig jaar, weer tenten geplaatst voor de buitentrainingen. Ieder lid kan hier gebruik van maken. Kruijer: “De groepslessen buiten blijven plaatsvinden. Deze trainingen geven wij vier keer per week. Op de maandag, woensdag, donderdag en op de vrijdag.”

Afgelopen vrijdag hebben wij net nieuwe fitnessapparatuur gekregen. Met een nieuwe ‘zwarte look’. Bijna alles is vervangen. Alleen het cardiogedeelte is blijven staan.”

IMG_0145.jpg

“Ik vind dat wij wel een essentieel beroep hebben”, zegt Kruijer. “De mensen moeten weer in beweging. Klanten die we tegen komen zeggen zelf ook, ik moet weer beginnen. Het is gewoon heel belangrijk dat mensen blijven sporten. Je ziet ook dat er op de IC mensen komen met overgewicht.”

Jan van Muijlwijk sport normaal ook binnen. “En nu buiten. Het is anders, maar op een bepaalde manier ook wel leuk. Soms lig je op een fitness apparaat. En dan kijk je naar boven. Binnen is het tegen het plafond aan, buiten zie je de blauwe lucht met de witte wolken.”

IMG_0117.jpg

Er is minder contact met de anderen. Na het sporten gaan ze ook meteen weer weg. Maar Jan is wel ontzettend blij dat het zo nog kan. Inmiddels sport hij sinds een jaar of zes. Geen jarenlange sporter. Maar toen dit niet meer kon dacht hij echt vast te zitten. Hij heeft thuis geprobeerd om wat te doen, maar dat is toch anders.

“Toen het weer kon en deze tent was er neergezet, was het leuk. Ben jij ook er weer bij? We gaan weer beginnen. Dat gevoel van we doen dit lekker samen. Dat is hier wel door versterkt.”

IMG_0147.jpg

Magda Kruijer voelt dat zelf ook: “Als je buiten bent krijg je een andere binding met de mensen. Het is net of het eigen is. Het is allemaal een beetje persoonlijker.”

Het heeft wel iets, en er wordt gedacht dat het buitensporten wel eens populair kan worden. Maar het weer binnen mogen sporten is, ondanks de beperkingen, ook weer een verademing. De deelnemers weten dat er gereserveerd moet worden en er afstand moet worden gehouden.

IMG_0152.jpg

“Het ontsmetten van de apparaten doen wij. Maar ook door de sporters zelf. Daar wordt ook op gelet. Wij houden het goed in de gaten. Met de anderhalve meter, de desinfectans en handen wassen. En er staan ontsmetting middelen klaar. Sporters moeten twee handdoeken meenemen waarbij de tweede handdoek voor het ontsmetten is.”

IMG_0163.jpg