Nieuws

Leerlingen Wim Monnereau-school uit Veendam
winnen E-waste RaceIMG_0049.jpg

De SBO Wim Monnereau-school uit Veendam is de winnaar geworden van de E-waste Race Midden-Groningen en Veendam. Van de 11 deelnemende scholen heeft deze school de meeste afgedankte elektrische apparaten ingezameld, namelijk 2354 stuks.

De school was maandag tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het zonnetje gezet. Anneloes Oldenburger van Virol en wethouder Bert Wierenga van de gemeente Veendam hebben samen aan de deelnemende kinderen van groep 5 een leuke prijs uitgereikt.

IMG_0012.jpg

E-waste
De E-waste Race is een landelijke wedstrijd tussen scholen om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen bij mensen uit de buurt. De E-waste Race is een landelijk initiatief dat in samenwerking met Virol en WEEE Nederland wordt uitgevoerd. Zij zorgen ervoor dat de ingezamelde elektronische apparaten op een duurzame en verantwoorde wijze verwerkt en gerecycled wordt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt. Dit jaar heeft de E-waste Race van 29 maart tot 22 april plaats gevonden.

Aanvankelijk zou een groep van de bovenbouw mee gaan doen. Maar op de dag van de opening was hun juf ziek geworden. Vanwege corona mag er geen vervangende leerkracht worden ingezet. Na overleg mocht de middenbouwgroep met 14 leerlingen van juf Kathelijne het gaan doen. En met succes. Maar liefs twee grote containers werden in drie weken tijd gevuld met de 2354 afgedankte elektrische apparaten.

IMG_0062.JPG

Computers, laptops en mobieltjes
Waarvan heel veel oude computers en ook laptops. Juf Kathelijne: “Een computer bijvoorbeeld leverde veertig punten op, een mobieltje twintig.”

Een schoolse rekenmodel
De 28 leerlingen van de Tandem in Zuidbroek zijn als tweede geëindigd. Met 8030 items hadden zij de meeste spullen ingezameld. Maar het aantal behaalde punten werd gedeeld door het aantal leerlingen. De door De Tandem behaalde 115.000 punten gedeeld door 41 leerlingen bracht uiteindelijk een score van 2805 punten.

IMG_0038.jpg

De door de Wim Monnereau-school behaalde 43.030 punten leverde gedeeld door 14 leerlingen uiteindelijk een score van 3074 punten.

Op de facebooksite van de school was de actie breed onder de aandacht gebracht. “Door ouders en leerkrachten is het gedeeld. Een oma van een leerling heeft de actie ook op facebook gezet. Zo zijn er veel oude mobieltjes opgehaald.”

De prijs bestaat uit een schoolreis naar het Nemo Science Museum in Amsterdam. Het stond al op het wensenlijstje. Als de musea weer open mogen wordt volgende week donderdag een bezoek aan Nemo gebracht.


  
Fotoalbum: