Nieuws

Lopers brengen Vrijheidsvuur
naar oorlogsmonument WildervankIMG_0059.jpg

Meer dan honderd wandelaars, hardlopers en fietsers hebben met de Bevrijdingstocht van Tocht om de Noord het bevrijdingsvuur in de Groninger dorpen ontstoken.

Het vrijheidsvuur brengen met een fakkel is een initiatief van Tocht om de Noord. Eigenlijk had het vorig jaar moeten plaatsvinden in het kader van 75 jaar bevrijding. Maar vanwege Covid 19 kon dit niet doorgaan. De organisatie vond een manier om met kleine groepjes op een veilige manier de ‘Bevrijdingstocht 75+1 jaar vrijheid’ wel te kunnen doen.

Klaas Brouwer, Heiko Dorenbos en Jantje Korthuis hebben op Bevrijdingsdag de regen getrotseerd op hun 32 kilometer lange tocht naar het oorlogsmonument in Wildervank. De wandelaars waren om 8 uur gestart bij het loopcentrum aan de Regattaweg in Groningen. Met een lantaren tegen de harde wind om het vuur brandend te houden.

IMG_0044.jpg

De harde wind in de rug gaf nog een bijkomend voordeel. Het looptempo was ongeveer 5,5 tot 6 kilometer. Maar dik een kwartier wachten bij de brug voor twee schepen gaf oponthoud. “Dan sta je daar te kleumen.”

De lopers zijn onderweg behoorlijk geplaagd door fikse regenbuien. Maar tussentijds scheen de zon ook af en toe. “We hebben gelukkig sneldrogende wandelkleding”, aldus Jantje.

De vaste wandelmaten zijn alle drie lid van de Wandelsport Vereniging Friese Lange Afstand Lopers (FLAL). Het is de enigste vereniging in de drie Noordelijke provincies die deze lopen uitzet. Het is de grootste wandelclub van Nederland.   

Klaas en Heiko (67) zijn beide de ‘pensionado’s’. Jantje (53) is de ‘benjamin’. Als allroundster loopt ze marathons, en doet ze aan wielrennen en mountainbiken. “Ook allemaal afgelast”, zegt ze met spijt in haar stem. “Vorig jaar april wilden we de training van 43 kilometer gaan doen voor de marathon in Rotterdam. Wegens Corona werd het verplaatst naar oktober. Wederom afgelast. De verplaatsing naar april dit jaar moest ook worden gecanceld. Nu is het verplaatst naar oktober dit jaar.”

IMG_0048.jpg

Klaas was al heel sportief met schaatsen en wielrennen. Het lopen leek hem ook wel leuk. In januari was hij daarmee begonnen. Heiko Dorenbos en Jantje Korthuis hebben de Nijmeegse al twee keer gelopen. Klaas vindt het te grootschalig. Het wandelen door het bos vindt hij leuker. Kortgeleden heeft hij 53 kilometer gelopen van Winschoten naar Termunten.           

De route van de bevrijdingstocht vanuit Groningen was langs Van der Valk in Westerbroek, Foxhol, vervolgens Hoogezand, Borgercompagnie, over de Langeleegte en door een stukje Borgerswold.

Bij Klaas thuis was er even een pauze met koffie met wat lekkers, om tenslotte de laatste kilometers af te leggen naar het oorlogsmonument in Wildervank.

Eddy Woortman van het 4 en 5 mei comité had bij het monument met kransen de grote vuurschaal al klaarstaan voor het ontsteken van het bevrijdingsvuur.

IMG_0064.jpg