Nieuws

SV Veendam Atletiek



_DSC6726.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Het zit een beetje ingebakken in de mens – altijd maar sneller, verder en hoger willen. Bij SV Veendam Atletiek (SVVA) draait het eveneens om de prestatie, maar… sportiviteit, respect, gezelligheid en betrokkenheid staan toch bovenaan. Het is tenslotte slechts een enkeling die de absolute top bereikt, maar de mogelijkheid wordt wél geboden. De gezellige 6-baans kunststofbaan nodigt uit tot het trekken van een sprintje of eens te kijken hoe de eigen prestaties liggen bij de verschillende atletiekonderdelen.

Als we enkele wereldrecords atletiek bekijken zijn dat schier onmenselijke prestaties. Wat te denken van 2.45 m als record hoogspringen? Velen zouden er 2 misschien wel 3 pogingen voor nodig hebben.  En 8.95 m verspringen - wat een afstand. Zet dit eens uit in de woonkamer of tuin dan besef je pas hoe ver dit is. Met de snelheidsrecords op de 10 km en marathon hebben de meesten het op de fiets al lastig genoeg. Uiteraard zonder elektrische ondersteuning!

_DSC6889.jpg

Nagenoeg alle dagen of avonden zijn atleten te vinden op de baan van Sportpark Wildervank voor hun trainingsrondjes of het aanscherpen van hun technieken. Die technieken zijn zeer divers, want atletiek kent vele onderdelen met elk zijn specifieke technieken. Enkele hebben we al genoemd, maar andere technische disciplines zijn: speerwerpen, kogelstoten, discuswerpen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen en hink-stap-sprong. Bij de loopnummers heb je natuurlijk het “gewone” hardlopen variërend van 100 m tot de marathon - 42 km en nog wat, maar je hebt ook nog de onderdelen met hordes – 110 m hordenloop tot de 3000 m steeple chase. Het snelwandelen doet soms een beetje lachwekkend aan, maar de langste wedstrijdafstand is maar liefst 50 km! Ga er maar aan staan. Aan het einde van een toernooi worden, heel spectaculair, de estafettes afgewerkt, waarbij ieder land of vereniging zijn beste team op een bepaalde afstand inzet. En… wat gaat het vaak fout – stokje laten vallen of niet gewisseld in het daarvoor bestemde vak.

Voor sommigen is de meerkamp, bij de dames de 7 en bij de heren 10 onderdelen, het meest tot de verbeelding sprekend. Hier moet je zo allround zijn. Er valt dus best wel wat te kiezen bij atletiek. Samen met de deskundige trainers van SVVA beslis je welk nummer jou het beste ligt, wat je het leukste vindt of wat het beste past bij jouw lichaamsbouw.

_DSC6980.jpg

“Bij SVVA opereren verschillende trainingsgroepjes,” vertelt Janneke Kraan - voorzitter - vol passie in het thuishonk van SVVA, genaamd Baan 7. “We hebben recreanten en wedstrijdmensen. Bovendien traint er elke maandagavond een groepje G-atleten.” Juist als we dit bespreken komt Henk Bik binnen. Hij is assistent trainer van de G-atleten én bestuurslid. Hij heeft net een training van de G-atleten achter de rug. “Oh, wat is dit dankbaar werk,” glimlacht hij. “Vandaag hebben we hoogspringen gedaan. Wat zijn deze mensen enthousiast. De hoogte is niet belangrijk, over die lat heen gaan is al voldoende. En… het glaasje ranja na afloop is elke keer een feest.”

De junioren en jeugdatleten trainen normaal op dinsdag- en donderdagavond. Enkele getalenteerde atleten doen er nog een schepje bovenop en zijn zaterdags en/of zondags eveneens op de baan te vinden. Onder leiding van Mirjam Stol, Jolanda Veldman en John Rodenburg.

_DSC6774.jpg

Binnenkort wordt de baan gerenoveerd, waarna de KNAU (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie) nog zijn goedkeuring moet geven om (landelijke) wedstrijden te mogen organiseren. Door de corona staat alles onder druk! Op de baan kunnen alle atletiekonderdelen veilig worden uitgevoerd. “Voor het discuswerpen is een speciale veiligheidskooi een aantal jaren geleden opgezet,” wijst Janneke aan. “Voor het speerwerpen wijken we weleens uit naar een aangrenzend veld in verband met de veiligheid. De G-atleten gebruiken géén speren, maar werpen met een vervangend voorwerp,” vult Bik aan. De baan is voorzien van lichtmasten, zodat ook bij duisternis atletiek bedreven kan worden. Op het programma van de gemeente staat dat deze binnen niet al te lange termijn met ledverlichting worden uitgerust.

_DSC6841.jpg

De vereniging telt om en nabij de 180 leden, hiervan zijn er ± 60 jeugd. De gekwalificeerde trainers zijn: Leo van der Horst, Sander Datema, Monica Smith, Loes Smid, Marian Slim en Mirjam Stol. Daarnaast opereren er nog een aantal assistent trainers zoals Mariëlle van der Veer, Kirsten Vegt, Henk Brinker, Henk Bik, Jolanda Veldman, Bertha Kloet en Janneke Kraan. Allen staan borg voor een goede en verantwoorde training met in de meeste gevallen kleine groepjes.
Marian Slim en Mirjam Stol hebben een cursus ASM gevolgd en mogen zich nu ASM-instructeur noemen. ASM staat voor Atletics Skills Model. Door ASM ga je op een andere manier denken over sporten, spelen en bewegen. Hierdoor krijg je betere prestaties, minder blessures en meer plezier. Het gaat vooral om veelzijdig bewegen en talentontwikkeling voor iedereen. “Eerst atleet, daarna pas specialist.” Het bestuur bestaat naast Janneke en Henk uit: Niesje Munneke, die als secretaris optreedt en Annemarie Wieringa, die de centjes beheert. Kirsten Vegt doet de technische commissie, De website van de vereniging is in handen van Mariëlle ter Veer. “Een enthousiaste groep mensen met een grote betrokkenheid,” vertelt de trotse voorzitter.

_DSC6991.jpg

Voor de technische nummers wordt samengewerkt met Jahn II, de atletiekvereniging uit Stadskanaal. Donderdagsavond trainen die hier mee. “Samenwerking en samen denken is er ook met de andere sportverenigingen, die op het Sportpark Wildervank actief zijn t.w.: de voetbalvereniging - v.v. Wildervank, de tennisvereniging - TC Clias en de scheidsrechtersvereniging - COVS Veendam. Verschillende onderkomens zijn bijvoorbeeld aan renovatie of groot onderhoud toe. Wat zou het mooi zijn als er een nieuw gezamenlijk gebouw zou komen als een soort multifunctionele accommodatie met misschien nog wel een kinderopvang annex buurthuis,” filosofeert Janneke Kraan. “Maar zover is het nog niet.” 

Het onderhoud en toezicht van de baan is in goede handen van de gemeente Veendam. Andere verenigingen of scholen kunnen ook gebruikmaken van de baan voor sportevenementen o.i.d. Dit kan aangevraagd worden bij de gemeente.

_DSC6924.jpg

Atletiek wordt ook wel de moeder aller sporten genoemd. Zoals je hebt kunnen lezen zijn de mogelijkheden plenty. Er start zoals het nu lijkt na de zomervakantie een opstap cursus voor beginnende hardlopers. Informatie volgt.

Heb je interesse ga dan ’s avonds een keertje langs of neem contact op met de vereniging:


Fotoalbum: