Nieuws

'Gewoon de deuren weer open kunnen doen
is een verademing’ [update]IMG_0032.jpg

Hoewel de druk op de zorg nog steeds hoog is, is de lockdown versoepeld. En mag er na een half jaar weer zonder afspraak worden gewinkeld. Ook gingen woensdag om 12 uur de terrassen weer open.

Er gelden wel restricties. Want het kabinet is zich bewust van de risico's die het heropenen van de terrassen met zich mee kan brengen. De terrassen mogen alleen open zijn tussen 12 en 18 uur. Per terras mogen er maximaal vijftig gasten worden toegelaten. Aan een tafel mogen maximaal twee gasten zitten, behalve als iedereen tot hetzelfde huishouden behoort.

IMG_0018.jpg

Joseph Kremer, voorzitter Ondernemersvereniging Veendam Centraal: “Een stukje gezelligheid op de terrassen geeft direct meer kleur en reuring in het straatbeeld. Daar is iedereen blij mee. Ik denk dat dit voor de winkels die weer open mogen zijn een boost geeft. Je ziet geen gekke dingen, geen opstoppingen. Maar het is wel een stuk meer gezelligheid. En dat hebben we allemaal nodig.”

“Op afspraak winkelen gaf wel wat ruimte, maar gewoon de deuren open kunnen doen zoals je altijd gewend was is een verademing.”

IMG_0037.jpg

Bij de modezaak Leads is men ook blij dat de klanten weer spontaan naar binnen kunnen lopen. “We krijgen er helemaal weer energie van. We zijn dankbaar. Op de vraag naar de meest behoeftige  kleding was het antwoordt broeken. Veel mensen hebben gezegd dat die echt af waren. “Mannen doen ook wat langer met de kleding. Dames hebben altijd van alles nodig. Vrouwen hadden minder moeite met het maken van een afspraak, het lijkt erop dat mannen dat iets minder prettig vinden.”

IMG_0087.jpg

Bij Kielman zijn ze blij “het normale werk” weer te kunnen doen. “Geen bakjes vullen voor het afhalen. De online bestelling hebben we nog wel open staan. Als het weer morgen slecht is kan er wel worden bezorgd. Met het afhalen kwamen we nog niet tot 80 procent van onze omzet. In ons eerste kwartaal is in drie maanden voor één maand omgezet.”

“Met afhalen zijn er ook extra kosten aan verpakkingsmateriaal en dat soort dingen. En er zijn de bezorgkosten. Maar we waren blij dat we wat konden doen. En voor een beetje klantenbinding.”

IMG_0076.JPG

De nieuwe eigenaar van La Vache was nog niet echt open geweest. “Voorlopig zijn we alleen aan de buitenkant open. We gaan sowieso eerst nog verbouwen. Alleen de naam blijft hetzelfde. De bovenverdieping zal gaan fungeren als vide zodat we meer mensen kunnen hebben. Daar komen tafels te staan voor diners.”

IMG_0068.JPG

Henry's Eten & Drinken was met de lockdown in 2020 dichtgegaan op 15 maart. “Op 15 juni mochten we weer open. De zomermaanden hebben we nog gedraaid, tot we op 15 oktober weer dichtgingen. Tot 28 mei. Natuurlijk nog met beperkingen. Ze zijn zich ervan bewust dat het weer kan veranderen. “We letten streng op de afstand. Er mogen niet meer zijn dan twee personen per tafel, behalve uit een huishouding. Daar moeten we heel streng in zijn.”

IMG_0043.jpg

“Dankzij de steunmaatregelen hebben we het nog vol kunnen houden. Maar het is natuurlijk geen vetpot. Er hoeft nu niet meer op afspraak worden gewinkeld en is er weer loop in het centrum. We hopen op een mooie zomer en dat iedereen gezond blijft.”

Stephan en Kirstern hebben er lang naar uitgezien. “Eindelijk mogen we weer een terrasje pakken. En op deze eerste dag al gelijk mooi weer. We zijn allebei vroeg vrij en zo konden we op deze mooie middag een terrasje pakken.”

Renee en Ine vinden het heel bijzonder. “Het is fijn dat het weer kan en mag. We moeten goed ons best doen. Proberen om ons goed aan de afspraak te houden. Dan hebben we de meeste kans dat het nog lang mag.”

IMG_0034.jpg