Regio

Wubbo Daniëls Koninklijk onderscheiden
Vrijwilligerspolitie met dezelfde eisen en keuringen



VENEMAMEDIA_20210426--28.jpg

In de buurgemeente Midden-Groningen is de Muntendammer Wubbo Daniëls (60) voor zijn grote inzet benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In de zomer van 1981 was Wubbo als vrijwilliger begonnen bij de Rijkspolitie als reserve wachtmeester. Later werd hij reserve wachtmeester eerste klas.

Als vrijwilliger bij de reservepolitie gaf Daniëls in zijn vrije tijd ondersteuning aan de beroepspolitie. In 1994 werd de reservepolitie omgevormd tot de vrijwilligerspolitie. Was de politiereservist uitsluitend inzetbaar bij buitengewone omstandigheden als rampen, de politievrijwilliger is ook inzetbaar in geval van piekbelasting en als aanvulling op de beroepspolitie. Voor politievrijwilligers gelden dezelfde eisen en keuringen als voor de beroepspolitie.

De oprichting van de vroegere reservepolitie in 1948 was als aanvulling op de reguliere politie bij nood en oorlogsdreiging.

Bureau Veendam.jpg
Bureau Veendam

Na de opheffing van de Rijkspolitie heeft Wubbo Daniëls als vrijwilliger verschillende standplaatsen gehad bij de Regiopolitie. Doordeweeks heeft hij vele avonduren gedraaid. En heeft hij in de meeste weekeinden in verschillende diensten meegedraaid zoals nooddiensten. Vroeg, laat en in de nacht. Dit combineerde hij met zijn normale werkweek van 40 uur bij de toenmalige PTT.

In 1994 werd de Rijkspolitie en Gemeentepolitie samengevoegd tot de Regiopolitie. Wubbo Daniëls ging daarin mee. En kreeg hij verschillende standplaatsen. Eerst in Winschoten en Scheemda. Later naar Veendam, vervolgens Hoogezand en weer terug naar Veendam.

“Eigenlijk ben ik de hele provincie door geweest”, verteld de totaal verraste ontvanger van het lintje. “De standplaats was meestal Veendam. We werden aan andere korpsen uitgeleend. En werden we overal ingezet wanneer er grotere evenementen plaatsvonden.”

Dienst RP a.jpg
Dienst Rijkspolitie

“We deden de algemene politiediensten. Vanaf het politiebureau gingen we surveilleren, toezicht houden. Als we van de meldkamer in Groningen een opdracht kregen gingen we er rechtstreeks naartoe. Voor alles wat er maar was. Aanrijdingen, burenruzies, overvallen. Het preventief aanspreken van fietsers zonder verlichting, en van autobestuurders zonder autogordels. We moesten als vrijwilligerspolitie net zo handelen als onze betaalde collega’s. We kregen dezelfde opleiding, maar dan allemaal in de avonduren.”

Wubbo zijn vaste baan was bij de posterijen. Begonnen in 1977 bij de toenmalige PTT tot aan TNT Post in 2009. Een tijdsspanne van 32 jaar. Na een reorganisatie moest er worden omgezien naar ander werk.

3e prijs schietenwedstrijd.jpg
Derde prijs schietwedstrijd

“Als ik dan toch van werk moest veranderen wilde ik wel voor vast bij de politie. Dat ging nog niet zomaar. Ik moest eerst solliciteren. En zo kwam ik bij de parketpolitie. Omdat ik alle papieren had kon ik zo overstappen. Sommige dingen waren nieuw en moest ik in-leren.”

Met ook zijn functie als vrijwilliger bij de Regiopolitie was het nog prima te combineren. Maar door een interne reorganisatie van de werkzaamheden lukte dat in 2020 niet meer. En moest hij in maart van dat jaar met zijn vrijwillige functie stoppen.

Hij heeft als vrijwilliger bij de Regiopolitie bijgedragen aan de openbare veiligheid in de regio. Daaruit voortvloeiend had hij zich ook aangemeld bij de EHBO in Muntendam. Als agent was hij vaak bij verkeersongevallen om te helpen. Hij wilde beter weten hoe hij dat moest doen.

Arrestantenbus.jpg
Arrestantenwagen

Als lid-vrijwilliger zet Wubbo zich al 19 jaar in voor de EHBO vereniging. Waarvan 5 jaar als voorzitter. Om mensen te helpen die hulp nodig hebben. Normaal vinden er ieder jaar de herhalingslessen plaats. Nu met corona kan dat niet.

Voor de Stichting Archief Muntendam zet hij zich in als vrijwilliger en bestuurslid. En heeft hij zitting in de werkgroep die de schuilkelder van de fam. Eckstein in Muntendam opnieuw gestalte heeft gegeven.

Verder zet hij zich in voor sociale projecten die op zijn pad komen. Momenteel is Wubbo actief in de werkgroep de Akkers in Muntendam met het netjes maken van het park. Hierbij helpt hij zoveel mogelijk als passend in zijn normale werkrooster.

VENEMAMEDIA_20210426--11.jpg
Wachtend voor de vergadering

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn kon met de anderhalve meter maatregel niet zelf de Koninklijke onderscheiding opspelden. Dat liet hij aan Wubbo’s echtgenote Karin, die deze bijzondere taak overnam.

Er zou een vergadering van Stichting Archief Muntendam zijn gepland in de toneelzaal van Kielzog. Wubbo werd met zijn politie-collega Richard naar een andere zaal geleidt. Waar ook 6 andere nietsvermoedende decorandi zaten, ieder onder een ander voorwendsel. Het zou nog even wachten zijn tot de verschillende zalen in verband met corona in gereedheid waren.

DSC_0545_0.jpg

Wubbo Daniëls: “Uiteindelijk kwam iedereen in de grote zaal van het Kielzog uit. Waar ik mijn schoonmoeder van 103 jaar zag zitten (Jo Tonkes), en mijn vrouw Karin.” Hij was helemaal beduusd. “Je gaat zitten, en dan dringt het door waarvoor je er bent.”

Vanaf januari vorig jaar waren de voordragers al bezig voor de Koninklijke onderscheiding. Waar Wubbo niets van heeft gemerkt. De voordragers Henk Kalk van Stichting Archief Muntendam, zijn politie-collega Richard, en zijn chef hebben elk een aanbevelingsbrief geschreven. En hebben oudere chefs die al met pensioen zijn hun medewerking gegeven. Ook is er vanuit de EHBO een aanbevelingsbrief geschreven.

Wubbo had het niet verwacht. “Ik zeg maar zo, bescheidenheid siert de mens. Naar mijn idee heb ik ook niets bijzonders gedaan.” Achteraf denkt hij dat het toch niet zo heel gewoon was.

Afleggen vd eed.jpg
Eed afleggen