Nieuws

Twee Koninklijke onderscheidingen in VeendamIMG_0565.jpg

Ter gelegenheid van Koningsdag hebben twee personen in de gemeente Veendam een Koninklijke onderscheiding ontvangen op maandag 26 april 2021. De ontvangers zijn mevrouw Van IJsselmuide - Wijnholds en de heer Hassing. Burgemeester Sipke Swierstra ging met de Wildervankster Paardentram bij de ontvangers thuis langs.

IMG_0449.jpg

Mevrouw Van IJsselmuide - Wijnholds (1945)

Hilda van IJsselmuide - Wijnholds is in verschillende functies een betrokken en enthousiaste vrijwilligster. Zo is ze al meer dan 35 jaar betrokken bij Wijkvereniging Sorghvliet. Ze heeft in die jaren diverse activiteiten georganiseerd en bestuursfuncties bekleed, waaronder voorzitter. Daarnaast is ze al 25 jaar vrijwilligster in Meander, locatie Veenkade Veendam. Ze bemant het winkeltje, helpt bij de jaarlijkse oliebollenmiddag, organiseerde de kaartmiddagen en verzorgt de bingomiddagen. Verder leidt ze de handwerkclub en helpt bij alle voorkomende activiteiten. Ze helpt ook al 25 jaar actief bij de FNV Belastingservice. Burgemeester Sipke Swierstra: “Mevrouw Van IJsselmuide helpt mensen graag en heeft voor iedereen aandacht. Ze is een toegewijde stabiele kracht en zet zich al jaren lang in voor de gemeenschap. Om die reden is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.”

IMG_0430.jpg

Het was voor Hilda een totale verrassing. “Ik had er helemaal niet op gerekend. De paardentram kwam voor het huis langs en mijn achterkleinzoon zei dat hij daar heen wilde. Hij wilde graag even in de tram. Zodoende kwam ik even naar buiten. Als hij dat niet had gezegd was ik ook niet naar buiten gegaan.”

“Het was een grote verrassing. Zag de burgemeester opeens en ze wezen naar mij. Ik dacht, dat is voor mij. En nog had ik het niet in de gaten hoor. Dat het hiervoor was, had daar helemaal niet bij stil gestaan. Mijn dochter Monique en kleindochter Stephanie droegen me voor. Anderhalf jaar geleden waren ze er al mee begonnen. Al die tijd hebben ze het goed verborgen gehouden.”

IMG_0514.jpg

De heer Hassing (1952)

Aeilt Hassing is al vele jaren een vertrouwd gezicht binnen Sportvereniging Veld- en Zaalvoetbal Veendam (V&Z). Hij is altijd het aanspreekpunt voor vragen en besteed vele uren aan de club met zijn activiteiten. De heer Hassing is inmiddels al ruim 16 jaar voorzitter van V&Z Veendam. Daarnaast heeft hij als ervaren scheidsrechter vele aspirant scheidsrechters begeleidt bij hun eerste stappen in arbitrageland. Deze scheidsrechters hebben zijn wijze van het overdragen van kennis en kunde als zeer positief ervaren. Burgemeester Sipke Swierstra: “Als voorzitter van V&Z is hij de man die de zaken dusdanig weet te organiseren dat vele zaalvoetbalteams hun hobby kunnen beoefenen. Dankzij zijn inzet kunnen de voetballers op een goede manier hun sport beoefenen. Door vele uren en de wijze waarop hij zich al vele jaren inzet is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.”

IMG_0508.jpg

De paardentram had Aeilt niet zien aankomen. “Ik was net boven toen mijn vrouw zei dat ze een foto ging maken. Ik vroeg, waarvan. Op dat moment ging ik naar beneden. Ze deed de deur open en toen stond de burgermeester voor de deur. Toen dacht ik dat ik me niet meteen moest laten zien. Het zou toch wel niet voor mij zijn. En was even blijven staan luisteren. Hij twijfelde toch wel, want er werden ook statafels neergezet. De burgemeester vroeg of de heer Hassing thuis was. Mijn vrouw antwoordde dat hij hem wel even ging roepen.”

“Op dat moment ging er iets dagen. Twee weken eerder was Bram Vazel geridderd. Zal het dan toch voor mij zijn? Wie heeft dat op mans gehad. Ook Bram heeft er betrokkenheid in gehad. Het was een hele grote verrassing. Dat ze dat een jaar lang geheim kunnen houden is knap.”


 
Fotoalbum: