Nieuws, Regio

Oud-Muntendamse mevrouw
Johanna (Jo) Tonkes-Hollé 103 jaarIMG_0190.jpg

Dinsdag heeft mevrouw Jo Tonkes uit Noordbroek haar honderd-en-derde verjaardag gevierd. Vanwege de coronamaatregelen kon dit niet in het zorgcentrum De Lijwiekstee. Gelukkig was het wel mogelijk op het terras van het zorgcentrum, een prachtig omgebouwde voormalige boerderij.

Dochter Karin: “We hadden er helemaal niet op gerekend. We zijn blij dat we ooit een partytent op de kop hebben getikt. Anders had dit niet gekund vanmiddag. De straalkachel is ook van ons.” Gelukkig zat het weer ook nog geweldig mee. Het zag er anders uit dan het normaal zou zijn geweest, maar met de nodige aanpassingen kon er toch een feestje worden gemaakt.

IMG_0203.jpg

Schaatssport en fan
Op haar hoge leeftijd heeft de nog zeer vitale eeuwelinge geschitterd in het programma 100 Jaar Jong van Gordon toen ze 102 was. Omdat ze een groot liefhebber is van de schaatssport had Gordon haar meegenomen naar Thialf. Waar op dat moment de schaatser Kjeld Nuis zijn trainingsrondes maakte. Van deze schaatser is mevrouw Tonkes een grote fan.

Burgemeester Adriaan van Hoogendoorn van Midden Groningen had dinsdag op haar honderd en derde verjaardag een bijzondere verrassing bij zich. Via de teammanager van de schaatsploeg had de burgemeester een verzoek voorgelegd aan de schaatser. Het maken van een videoboodschap voor mevrouw Tonkes. Kjeld wilde daar graag aan meewerken. Vanuit het trainingskamp in Mallorca werd de videoboodschap naar de burgemeester gestuurd, die het aan mevrouw Tonkes liet zien.

IMG_0236.jpg

Persoonlijk bericht van Nuis
Kjeld Nuis: “Toen was u nog maar 102 jaar. En nu bent u 103. Wat een leeftijd. Mag u best supertrots op zijn. Ik hoop dat u nog vele jaren leeft, en bij deze een dikke kus van mij.” Mevrouw Tonkes is er heel blij mee. Al 14 keer is ze in Thialf geweest. “Heerlijk.”   

Burgemeester Hoogendoorn: “Wat me echt opvalt, uw ogen staan nog zo helder.” Mevrouw Tonkes: “Ja, maar ik kan ook nog heel goed onthouden. En heb overal belangstelling voor. Met probleempjes komen ze bij mij. Ze weten dat het bij mij blijft. Daar loop ik niet mee te koop.” Ze is echt een gezelligheidsmens met belangstelling voor anderen.

IMG_0170.jpg

Geen stilzitter
Mevrouw Tonkes is in 1918 in Muntendam geboren. Daarmee is ze de oudste inwoner van de gemeente Midden-Groningen. Zij was de dochter van de veldwachter Harm Hollé. Die een natuurlijk gezag uitstraalde, waardoor hij het met woorden wel afkon.

De eeuwelinge heeft in Veendam bij het verzekeringsbureau De Vries gewerkt aan het Prins Hendrikplein. In het consultatiebureau van het Groene Kruis in Muntendam heeft ze vele jaren vrijwilligerswerk gedaan. Tot haar leeftijdsgrens was bereikt. Haar echtgenoot Roelf Tonkes was als vertegenwoordiger voor VW, en later voor Ford en Peugeot, op pad. En voor de verkoop van brommers. Daarnaast was hij ook vertegenwoordiger voor de voormalige Muntendammer firma Otten, bouwer van de beroemde caravans. Haar man is 92 jaar geworden.

IMG_0235.jpg

Drie generaties
Tot haar 99ste heeft mevrouw Tonkes in Muntendam gewoond aan de Middenweg. Haar vader Harm Hollé heeft het huis laten bouwen. Inmiddels woont de derde generatie in het pand. “Ook mijn opa en oma hebben er gewoond”, vertelt Karin Daniëls.

Nu woont zij samen met haar man Wubbo in haar ouderlijk huis. En prijkt op de zijgevel de naam: Op 't stee van Hollé. “Het is een huis vol herinneringen.”


 
Fotoalbum: