Nieuws

Oud- scheidsrechter Bram Vazel Koninklijk onderscheiden



IMG_0102.JPG

Maandag 12 april is Bram Vazel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Sipke Swierstra bracht de Koninklijke onderscheiding langs bij de decorandus. De plechtigheid vond vanwege de coronamaatregelen buiten plaats op de oprit naast de voortuin. De burgemeester kon ook niet zelf de Koninklijke onderscheiding zelf opspelden. Vazel zijn vrouw nam, onder het toeziend oog van de ondersteuners en genodigden, deze bijzondere taak over.

IMG_0093.JPG

De oud scheidsrechter was zichtbaar verrast toen hij naar buiten kwam. Na afloop van de plechtigheid was er gebak met koffie op de anderhalve meter.

IMG_0095.JPG

Scheidsrechter
Bram Vazel is een zeer verdienstelijke scheidsrechter geweest. Hij heeft de top van het amateurvoetbal bereikt. Hij floot vele derby's in de regio en voelde de wedstrijden altijd goed aan. Na 25 jaar fluiten vond hij het welletjes. Van zijn expertise als scheidsrechter wordt gretig gebruik gemaakt door leden van de Scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën. De vereniging telt circa 90 scheidsrechters. De betrokkenheid bij de Scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën is slechts een onderdeel van zijn activiteiten als vrijwilliger. Bram Vazel besteedt het merendeel van zijn tijd aan werkzaamheden voor de KNVB. Hij bekleedt meerdere functies op het gebied van veldvoetbal en zaalvoetbal. Hij is vaak avonden op pad voor wedstrijden in de zaal of vergaderingen. In het weekeinde is hij vaak rapporteur of controleur voor de KNVB op het naleven van gedragsregels om het veld en in de kantine. Bram Vazel is een aantal keer gehuldigd voor zijn verdiensten voor de vereniging, de landelijke COVS en de KNVB.

IMG_0138.JPG

Talenten
Burgemeester Sipke Swierstra tijdens zijn toespraak: “Eén van zijn bijzondere gaven is volgens de ondersteuners zijn trouw. Hij is nog steeds actief binnen de voetbalsport en komt in diverse functies op voor de belangen van de scheidsrechters. Ook na zijn pensionering is hij in diverse functies nog actief voor de KNVB en de COVS. De heer Vazel is daarmee al tientallen jaren een bindende factor in de scheidsrechterswereld. Op 12 april 2021 was de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de Scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën gepland, waarbij de heer Vazel de Koninklijke onderscheiding  zou ontvangen. Door de coronamaatregelen gaat de vergadering niet door, maar ontvangt de heer Vazel de Koninklijke onderscheiding natuurlijk wel."

IMG_0152_0.JPG

Er worden statafels op de oprit gezet!
Bram Vazel: “Ik zag dat er ineens statafels op de oprit werden gezet. Naar mijn vrouw, die boven was, riep ik dat er statafels op onze oprit worden gezet. Ik kijk nog even op de kalender of er iets bijzonders was. Er was niets bijzonders.”

De oud-arbiter dacht dat de kinderen iets hadden geregeld. Hij had gedacht om maar niet naar buiten te gaan. “Laat ze maar even.” Hij zag een bekende en had gedacht dat er een cateraar was ingehuurd.

“Maar toen belde ineens de burgemeester aan. Met de ambtsketen om. Dan begint er wel iets te dagen. Dan kom je buiten en zie je die mensen daar. Dan moet je wel even slikken.”    

De voordragers oud-journalist en schrijver Willem Molema, Henk Potze  van de COVS, Henk Koning van de KNVB en iemand uit de arbitragewereld zijn er een jaar mee bezig geweest. Zijn vrouw Jopie hield alles strikt geheim. Vazel zelf had aan de voorzitter van de scheidsrechtersvereniging iemand voorgesteld voor een lintje. Het antwoord was dat hij daar al druk mee bezig was. Niets vermoedend dat hij zelf was die voor werd gedragen.


 
Fotoalbum: