Nieuws

Robben bepleit drastische maatregelen
voor onveilige kruispunten en oversteekplaatsen



IMG_0026.JPG

Oud- verkeersagent Henk Robben wil een lans breken voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Veendam en Wildervank.

Na het verzenden van een paar brieven, waaronder een brandbrief, naar de Burgemeester en Wethouders, Leden van de Gemeenteraad en Commissie fysiek van de Gemeente Veendam is er met Robben en een bewoner van de C.W. Lubbersstraat een gesprek geweest. Het is gevoerd met de wethouders Schmaal en Wierenga van de gemeente Veendam.

IMG_0069.jpg

Onveilige kruising Wildervank
Het betrof onder andere de onveilige kruising nabij de Supercoop aan de Apollolaan. Over dit onderwerp is inmiddels al meer dan 30 jaar gesproken, terwijl de onveilige situatie nog steeds vaak ter sprake komt. Bij regelmaat vinden er aanrijdingen plaats.

Op de kruising moeten snelheid beperkende maatregelen worden aangebracht, waaronder het aanbrengen van een verhoogde drempel om de snelheid te beperken. Het aanleggen van drempels is toegezegd. Er werd gevraagd of een plateau voldoende was. De snelheid voor de brug langs moet drastisch omlaag. Het bijkomend gevolg is dat weggebruikers meer zicht krijgen op wat er van de brug afkomt, en uit de Apollolaan.

Een veilige voetgangersoversteekplaats wordt aangebracht, zodat de bewoners woonachtig in plan Oost met een druk op de knop veilig kunnen oversteken naar en van de plaatselijke supermarkt.

IMG_0048.jpg

Verkeersaanbod niet meer passend
Het zware vracht- en landbouwverkeer dat dagelijks door de C.W. Lubbersstraat rijdt is ook genoemd. De verkeersdruk is de laatste jaren zodanig toegenomen, dat het verkeersaanbod en het doorgaand verkeer niet meer past in de kom van Wildervank. Bovendien staan ronkende lange rijen voertuigen vast vanaf de spoorwegovergang tot aan genoemde kruising (uitstoot uitlaatgassen).

Trillingen en scheuren
De bewoners klagen over trillingen en scheuren in de gevels van hun woningen. De familie Middel heeft de plannen van vier jaar geleden ingezien. “Als er geld beschikbaar was zou het kruispunt worden aangepakt”, aldus Middel. “De weg zou verlegd worden en de parkeerplaats bij de Coop zou wat groter worden. De stoep langs de overzijde zou wat smaller worden." Mevrouw Middel vult aan: “Het verkeer vanaf de brug kan dan niet recht oversteken.”

IMG_0008.jpg

Naderhand zijn er wel diverse andere aanpassingen gekomen. Maar verder gebeurd er niets. Toch zien ze een drempel in de weg toch ook niet zitten. “Ik heb nou al een partij scheuren in de muren.” Mevrouw Middel: “Er zit nou een vals plat in de weg.” Zij doelt op een beklinkerd vlak in het asfalt. Als reparatie van flinke uithollingen in het asfalt door het zware verkeer.

“Er is veel te veel verkeer", zegt haar man. Als je tussen halfvijf en 17 uur de CW Lubberstraat inkijkt staat er een file tot aan het spoor.”

In de vroege ochtend en late avonduren (spits) worden er zeer hoge snelheden gereden (gemeten) op de C. W. Lubbersstraat, de Woortmanslaan (met maximumsnelheid 30 km per uur) en de Sorghvlietlaan. “Langzamerhand zijn de genoemde straten gelijkend aan landingsbanen”, aldus Robben.

IMG_0026_0.JPG

Onveilige voetgangers- en fietsoversteekplaatsen Sorghvlietlaan
Aan de Sorghvlietlaan zijn een 5 tal voetgangers en fietsoversteekplaatsen aangebracht. De genoemde oversteekplaatsen (VOP en fietspaden) maken verbinding met woonwijken in de wijk Sorghvliet.

Een groot aantal bewoners van in de wijk Sorghvliet maken in de donkere avond veelvuldig gebruik van de oversteekplaatsen. Zoals het uitlaten van de hond bij regenachtig weer. Deze oversteekplaatsen moeten veel beter verlicht worden en beveiligd. Er zijn voldoende maatregelen te noemen voor het veiliger maken van de oversteekplaatsen. Dit is van levensbelang.

Meer verlichting
Vorig jaar heeft helaas een aanrijding plaatsgevonden met dodelijk afloop. Deze situatie is onverteerbaar en mag nimmer meer gebeuren. Het betrof een aanrijding met een overstekende voetganger in de avonduren. De oversteekplaats is te onoverzichtelijk. Ten eerste moet er meer verlichting komen. “En de voetgangers en fietsers moeten de mogelijkheid hebben om op een knop te kunnen drukken voor een verkeerslicht op rood. En dan ook bij alle vier de oversteekplaatsen, zoals bij de Jumbo.”

IMG_0052.jpg

Voor het veiliger maken van de oversteekplaatsen zijn er drastische maatregelen nodig. Zodat het verkeer beter wordt afgeremd en de snelheid omlaag gaat. Men moet op een veilige manier kunnen oversteken. Het risico van aanrijdingen moet (zoveel mogelijk) worden voorkomen.

Ook zou er een voetgangersoversteekplaats moeten komen bij de school ’t Haimstee langs de Woortmanslaan. Een jongere automobilist maakte hard rijdend een zigzag langs de vluchtheuvel, waar een versmalling ligt. De drempel daar is ook te laag. De voetgangersoversteekplaats is ook als verbinding met de Oeverloper naar de Westerschool. Waar helaas ook te hard wordt gereden, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

IMG_0056.jpg

“Helaas zijn de verkeersbrigadiers afgeschaft. Ze staan er niet meer”, verzucht de oud- verkeersagent.

Overleg Wijk en Buurtbeheer
Robben ziet in het samenwerken en overleg met de wijk- en buurt beheren Wildervank en de Sorghvliet de hoogste prioriteit hebben. Robben: “Verkeersveiligheid is voor de weggebruikers en de leefbaarheid voor de inwoners van groot levensbelang.”

“In afwachting van het gesprek komen de wethouders van de Gemeente Veendam wat de Verkeerveiligheid en de leefbaarheid betreft met een vruchtbaar vervolg gesprek en een eindrapportage.”

IMG_0014.jpg