Nieuws

Sebastiaan van der Wal stopt als tandarts_DSC6076.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Na 32⅓ jaar stopt tandarts Sebastiaan van der Wal als tandarts. Niet dat hij zijn fraaie praktijk aan de Prins Bernhardlaan 89 vaarwel zegt, dat beslist niet. Wel met de dagelijks vaktechnische werkzaamheden. Hij draagt deze taken graag over aan zijn jonge, ambitieuze en enthousiaste team. Hij gaat zich voornamelijk bezighouden met het organisatorische gedeelte van de praktijk én het begeleiden van jonge tandartsen binnen zijn bedrijf.

In 2018 opent de nieuwbouw. Daarna is het alleen maar gegroeid, mede door een overname. “Als ik het nog eens over zou mogen doen, maakte ik het anderhalf maal zo groot,” glimlacht Van der Wal. “We hebben alle 5 spreekkamers in gebruik. Ondanks dat kunnen we veilig en coronaproof werken. Bij binnenkomst graag onderzoekshandschoenen aan doen en desinfecteren met handgel. Ook de looproute is aangepast. Je komt via de voordeur en verlaat het pand langs de achterkant.
“Momenteel werken we in onze tandartsenpraktijk met 2 preventieassistenten, 9 assistenten, 4 mondhygiënisten en maar liefst 7 tandartsen.
Naast de volledig - en modern ingerichte spreekkamers zijn er nog andere ruimtes als: wachtkamer, sterilisatieruimte, röntgenkamer en receptie. Van de spreekkamers zijn er 2 uitgerust met een behandelmicroscoop.
Door het aantal artsen hebben we ook verschillende specialisaties in huis zoals een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van kinderen, een met zenuwbehandelingen als specialiteit en een die zich heeft toegelegd op de implantaten en de gebitsprotheses. “Dat maakt onze tandartsenpraktijk aantrekkelijk voor de cliënt/patiënt.”

_DSC6109.jpg

Er is een groot tekort aan tandartsen. Jaarlijks studeren er 25 m/v af aan de RUG. Je zou denken dat moet toch voldoende zijn voor het noorden? Maar… van die 25 gaan er 15 terug naar het westen van het land. 10 blijven er hier. Weer een maar, …van die 10 krijgen er 3 een baan aan de universiteit of gaan er verder studeren. Dan blijven er slechts 7 over leert het rekensommetje. Nu komt het. Van die 7 bleven er 5 bij Van der Wal werken en dat is weer het positieve nieuws.
Doordat de samenwerking en begeleiding van studenten van de verschillende opleidingsniveaus bij Van der Wal in goede handen is, blijven ze, indien plaats, hangen.
De niveaus zijn:

  • MBO met studenten als assistenten;
  • HBO met de mondhygiënisten
  • en de tandartsen in opleiding van de Rijks Universiteit Groningen.

 “Een aantal studenten van de RUG hebben bij onze nieuwbouw 2017-2018 een speciale opdracht gekregen. Via Dental Management Game, een kennisspel voor laatstejaars tandheelkunde, moesten ze een tandartsenpraktijk inrichten en een ondernemersplan schrijven. In dit kennisspel stond Tandartsenpraktijk Van der Wal centraal, waarna een aantal studenten graag in deze nieuwe praktijk wilden komen werken.
Wij staan bekend om onze begeleiding van de preventieassistenten, mondhygiënisten en tandartsen in opleiding,” vertelt Sebastiaan vol gepaste trots.

_DSC6078.jpg

“In de afgelopen jaren heb ik wel eens bijzondere dingen beleefd. Zo heb ik, in samenwerking met een dierenarts, een hoektand van een politiehond gerepareerd. Eigenlijk zou de hond moeten worden afgemaakt, want hij kon niet meer het werk doen waarvoor hij was opgeleid. Na de behandeling heeft hij nog 10 jaar dienstgedaan.
Nog een voorval.
Een kraanmachinist kwam eens in mijn praktijk. Hij had zo’n last van zijn gebit, dat alles er maar uitgetrokken moest worden. Dat vond ik wel wat te rigoureus. Na controle bleek er slechts één kies niet in orde. Die heb ik getrokken. De man heeft nog jaren zijn eigen tanden en kiezen kunnen behouden! Ik kan er wel een boek over schrijven. Iedere cliënt/patiënt heeft zo zijn eigen verhaal.”

_DSC6067.jpg

We leggen Sebastiaan van der Wal nog een aantal woorden voor met de vraag hier kort op te reageren. Daar komen ze.

  • Roken - zo snel mogelijk stoppen en heel veel naar de mondhygiënisten.
  • Alcohol - geniet, maar drink met mate.
  • Medicijngebruik -  droge mond, meer gaatjes en tandvleesklachten.
  • Schooltandarts - bestaat niet meer. Wel doen we veel aan preventie zoals poetsinstructies. We geven soms ook wel op school klassikale voorlichting. De reguliere tandartsen hebben deze taak overgenomen.
  • Ziektekostenverzekering - die hebben veel te veel macht gekregen, waardoor het voor de cliënt/patiënt alleen maar duurder is geworden.
  • Preventie - heeft de toekomst. Vooral bij kinderen en jongvolwassenen gaat het om poetsen, poetsen en nog eens poetsen. Boven de 21 jaar het dringende advies minstens 2x per jaar een bezoek aan de mondhygiënist.
  • Bepaalde ziektes - aan het tandvlees kun je vaak aflezen wat iemand mankeert. Zo is diabetes af te lezen aan het tandvlees. Ook bij zwangerschap kun je veranderingen aan het tandvlees zien.

Over het algemeen kan gezegd worden dat een ongezonde mond wijst op klachten.

_DSC6112.jpg

Dat Sebastiaan van der Wal naast een goede tandarts ook nog andere hobby ’s heeft is zo langzamerhand algemeen bekend. Tennis is zijn grote passie. Volgend jaar hoopt hij 60 jaar te worden. Dan kan hij weer op nationaal- en internationaal niveau in een andere (senioren)klasse uitkomen. Hij verheugt zich er nu al op.

Het nieuwe spel padel dat bij de Tennisclub Veendam wordt aangeboden heeft ook zijn belangstelling en is een mooie afwisseling met tennis. Reactiesnelheid, spelinzicht, conditie, techniek alles komt erbij kijken.

Hardlopen heeft ook zijn interesse, maar… alles ten dienste van het tennis!

Wij wensen Sebastiaan voor de komende jaren een goede gezondheid toe en nog veel levensvreugde in de tandartsenpraktijk én in het mooie tennisspel.