Nieuws

Laagdrempelige Padel clinics bij Tennisclub VeendamIMG_0081.jpg

Bij Tennisclub Veendam kunnen volwassenen en jeugd kennis maken met Padel, de snelst groeiende nieuwe racketsport in Nederland. Sinds oktober 2019 heeft de tennisclub de beschikking over twee padelbanen op het tennispark. Padeltrainers Robin de Leeuw en Vincent Goldenstein organiseren de lessen. En, als de corona maatregelen het weer toelaten, wordt er elke vrijdagavond een Padel toss georganiseerd voor iedereen die mee wil doen.

Tweeëndertig nieuwe deelnemers hebben meegedaan aan de groepsclinic Padel. De meesten zijn leden van de Tennisclub Veendam.

IMG_0039.jpg

Trainer Robin de Leeuw gaf op dinsdag de trainingen voor de volwassenen, aan een groep van acht en vervolgens een groep van vier. Voor de jeugd gaf collega trainer Vincent Goldenstein op woensdag de clinics. Die plaats vond voor zeven jongens van 10 tot 13 jaar (allen voetballers), drie meiden van 7 tot 9 jaar, en vier meiden van 16 en 17 jaar. De voetballers deden het al heel goed vanwege het balgevoel. Het voordeel dat ze gemeen hebben met spelers van andere balsporten.

Robin de Leeuw: “We proberen tijdens de training de anderhalve meter te waarborgen. Met het tennisnet ertussen is er met de tegenspelers geen probleem. Maar samen met je partner moet je er wel rekening mee houden dat je soms een bal toch maar beter moet laten gaan. Om zo ook met je partner de anderhalve meter aan te houden. Met een bal door het midden moet je daar wel rekening mee houden. En niet allebei op die bal gaan duiken.”

IMG_0063.jpg

Sinds vijf jaar is Padel is een heel erg opkomende racketsport. Van alle racketsporten is het relatief gezien de snelst groeiende. Er zijn in Nederland 20.000 beoefenaars van deze sport. De verwachting is dat het groeit naar 100.000 mensen. Bijna elke maand worden er banen gebouwd in Nederland. Het zijn er nu ongeveer 500. Vooral bij de tennisverenigingen is het groeiende. Maar soms ook op commerciële locaties.  

Voorzitter van de Padel commissie Sijmen Jongens is deze racketsport inmiddels leuker gaan vinden dan tennis. “Het voordeel is dat je veel meer aan de bal bent dan met tennis. Je hoeft ook minder te lopen, maar het is wel sneller. En tactischer. Als een bal mislukt is er bij Padel altijd een tweede kans. Na een gemiste slag via de glazen wand komt de bal ook weer terug. Met een bepaalde hoek kan het een biljardeffect geven.”

IMG_0105.jpg

Allebei de sporten zijn intensief, maar Padel is minder blessure gevoelig. Ook voor mensen met een blessure is het wat gemakkelijker. De slag is onderhands, de bal hoeft niet bovenhands weg worden geslagen. Het is minder meters lopen. Wel is het sneller draaien en sneller anticiperen.

Padel is ruwweg een kruising tussen tennis en squash. De ballen zijn net iets zachter omdat ze meer moeten stuiteren. De rackets zijn harder met een beetje vering. In de rackets van tennis zitten snaren dat meer vering geeft. Met Padel hoeft er ook minder hard worden geslagen voor een langere afstand. Er moet bij Padel tactisch een zachtere balletje worden geslagen.

IMG_0158_2.jpg

Met deze laagdrempelige racketsport kan van jongs af aan worden gestart. Zelfs door 60-plussers. Het spel, dat eind jaren 60 in Mexico was begonnen, kan iedereen leren spelen.

De tennisclub wil de padelsport graag promoten. Ook niet leden kunnen met Padel kennismaken. Padel rackets zijn ten leen en er kan een baan worden gehuurd. Er komen ook Padel clinics voor scholen en kunnen er meer kinderen met de padelsport kennis maken.

IMG_0302.jpg

Op dinsdag 6 april zijn de zomerlessen van start gegaan. De Padel trainers werken met groepen van vier en met groepen van acht.

De in 1928 opgerichte Tennisclub Veendam heeft 484 leden, waarvan 97 jeugdleden.

IMG_0002.JPG