Nieuws

Albert Heijn Veenlustpassage is dichtIMG_0148.JPG

Zaterdag was de laatste openingsdag van de Albert Heijn aan de Veenlustpassage in Veendam.

De laatste klanten hadden in de halflege winkel hun boodschappen nog gedaan. Om 16.00 uur waren de roldeuren definitief naar beneden gegaan. En was het personeel begonnen met het leeghalen van de winkel. De filiaalhouder mocht er niets over naar buiten brengen.

Dat het ingrijpend was is wel duidelijk. Ook bij het personeel. Een van de caissières had daarbij geluk met de overplaatsing naar de ‘grote’ Albert Heijn 1 kilometer verderop. Maar ze vindt het wel heel jammer. De laatste kassabon was op het tijdstip van 15.59 uur geprint.

IMG_0163.JPG

Een andere medewerkster heeft in het filiaal, dat een buurtfunctie vervulde, dertig jaar gewerkt. Ze vermoed dat de franchise ondernemer veel klanten heeft getrokken. Dat de grote vestiging nadelig was voor de concurrentiepositie is eigenlijk niet verrassend.

“Wij zijn altijd een gezellige buurtwinkel geweest. Onze eigen vertrouwde klanten zijn gewoon gebleven.”

Irma was ook een klant van het eerste uur. Ze vindt het erg heel jammer. De winkel was voor haar vanaf huis op loopafstand. Nu moet ze naar de ‘grote’. Maar dan heeft ze iemand nodig voor vervoer. Voor de dagelijkse boodschappen kwam ze zeer regelmatig naar de ‘buurtwinkel’. Vanwege Corona beperkte ze dat tot 2 of 3 keer in de week. De Lidl is er dan ook nog.

“Maar de Albert Heijn aan de Veenlustpassage was er al zo lang, al vanaf toen ik nog jong was.”

IMG_0158.jpg

"Het zal wel even wennen zijn", zegt ze. “Het is hier kleiner en heb je met iedereen contact. Je kent hier iedereen. Als je binnen komt is het al heel snel: hallo, hoe is ’t ermee. Het was persoonlijker. Met het winkelen is ook de gezelligheid wel fijn.”

Het persoonlijk contact heeft geleid tot een trouwe klant die er graag kwam.

De Voedselbank heeft in het uur voor sluiting nog levensmiddelen gehaald.

Overigens is het de insteek dat er zich wel weer een supermarkt gaat vestigen in het beeldbepalend ABC-complex met een mooi binnenplein. Een binnenplein waar overigens niet veel mee gedaan werd.

IMG_0167.jpg