Nieuws

Huismeester Bert Luining van De Meerpaal met pensioenIMG_0143.JPG

Bert Luining is dertig jaar conciërge geweest bij De Meerpaal in Veendam. Hij was eerst in de Philipsflat in Stadskanaal ‘huismeester’ (zoals zijn functie ook wordt genoemd). In De Meerpaal nam hij op zijn 36e die functie over van zijn voorganger André Bergsma. Vrijdag heeft hij afscheid genomen als huismeester in dienst van Acantus.

Bert was als huismeester in De Meerpaal ook medebewoner, en dat blijft hij. Zijn opvolger Jos Smeets heeft de taak als huismeester op zijn beurt overgenomen. Hij blijft gewoon in Roden wonen.

IMG_0129.JPG

Al sinds 16 jaar is het voor huismeesters niet meer verplicht om ook in het appartementencomplex te wonen. Men wilde dat niet meer. “Op zich is dat niet verkeerd”, aldus Bert “Maar ik heb er geen bezwaar tegen. Je wordt ook medebewoner, en dat is best wel gezellig.”

In verband met Covid-19 moest het afscheid als huismeester allemaal heel beperkt zijn. Een groot feest zat er helaas niet in. Bert wilde zelf ook niet dat zijn afscheidsfeest aanleiding zou zijn voor besmettingen. “We zijn nu net Coronavrij. Dat wil ik graag zo houden.”

IMG_0083.JPG

De vaste vrijwilligersgroep heeft het afscheid georganiseerd. Parkstadveendam heeft via een videolivestream de toch gezellige bijeenkomst in de huiskamers gebracht. Er werden allerlei herinneringen opgehaald aan de vele activiteiten.  

Na Bert zijn aanstelling had hij de bewoners gevraagd hoe ze wilden wonen en wat ze leuk zouden vinden. Er kwam heel snel uit dat zich ze een beetje verveelden. Heel veel bewoners wilden er samen aan gaan werken. Er kwam al heel snel een recreatiecommissie. In gezamenlijkheid werden er veel activiteiten georganiseerd. Er gebeurde eigenlijk niets in de flat waar Bert en zijn vrouw niet bij betrokken waren.

IMG_0117.JPG

Iedere dag was er wel een activiteit. Met Rummikub, sjoelen, Jeu de boules, de biljardmiddag, klaverjassen, de hobbyclub en een dominoclub was er voor ieder wat wils. “Negentig procent van de bewoners deden mee. En we gingen regelmatig eten met elkaar.”

Bij het toneel was het met twee of drie avonden volle bak. De Meerpaal had ook een eigen zangkoor met 21 leden. Bert zijn dochter Karin zong in een zangkoor, en kwam haar zangervaring ook van pas in De Meerpaal. Bert kwam uit de muziek. Als toetsenist begeleidde hij het koor op het keyboard.

IMG_0112.JPG

Karin hielp ook vaak met activiteiten mee. Ze deed mee aan de musicals en toneel. “Het was harstikke leuk. Het was heel gezellig om in zo’n gemeenschap met elkaar te wonen. Het organiseren van leuke avonden en leuke reisjes. Gezellig Sinterklaas en kerstfeest vieren met elkaar.”      

Presentator Kor Kuiper interviewde de mensen tijdens de livestream. Hij vroeg wat de meerwaarde is van De Meerpaal. Bert: “Juist dat samenwonen. Het bij elkaar kunnen buurten. We zien elkaar heel vaak. Bij gewone huizen staan er hoge schuttingen. Er is ook veel sociale controle. Wanneer er bij afspraak met de buren voor de koffievisite niet opengedaan wordt, werd er even naar de huismeester gebeld."

IMG_0106.JPG

Opvolger Jos Smeets (36) is inmiddels ingewerkt. Hij heeft een maand lang met Bert opgetrokken en staat nu volledig op eigen benen. Het leukste vindt ook Jos het werken met mensen. “Bert is een heel zorgzaam iemand die eigenlijk altijd wel klaarstaat voor iedereen. En hij heeft me heel veel geleerd. Veel geduld, en volgens mij moet je dat ook wel hebben soms. Op een gegeven moment ging Bert steeds meer naar de achtergrond.”

De toneelgroep was volop aan het repeteren met een nieuw stuk. Bert was de regisseur en ook de souffleur. Tot het wegens Corona voorlopig stil kwam te liggen.

IMG_0140.JPG

Bert blijft als medebewoner in zijn vertrouwde omgeving waar hij zich lekker voelt. Hij gaat met een modelspoorbaan een oude hobby weer nieuw leven inblazen. Het wordt digitaal aangestuurd, en dat is nieuw voor hem. Eigenlijk is hij niet zo’n ‘digitalist’. Maar het is een nieuwe uitdaging.


 
Fotoalbum: