Nieuws

Stemmen in voormalige kerk
en voormalig Dakar Rallyrace headquarters



IMG_0091.jpg

Om in Coronatijd het stemmen op 17 maart zo veilig mogelijk te laten verlopen was ook de gemeente Veendam uitgeweken naar bijzondere stemlocaties. De stembureaus moeten voldoen aan de coronamaatregelen.

Vanwege het niet kunnen voldoen aan deze maatregelen verviel de mogelijkheid voor de traditionele stembureaus in de woonzorgcentra. De anderhalve meter met de looplijnen kon niet worden gewaarborgd. Daardoor vielen de zorgcentra en verpleegtehuizen uit. En was er naast de 9 reguliere locaties die overbleven omgezien naar andere ruimere locaties.

IMG_0076.jpg

Gezien het ruime vloeroppervlak en de twee uitgangen voldeed het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum ruimschoots aan de veiligheidsmaatregelen van het RIVM. Ook de Wildervanckhal voldeed meer dan ruimschoots.

Om de bewoners in de zorg- en wooncentra toch van dienst te kunnen zijn had de gemeente een heel bijzondere oplossing gevonden. Een vrachtwagen met trailer was ingericht als rijdend stembureau. In andere tijden wordt deze unit als ‘Race headquarters’ ingezet. Waarin officials tijdens grootschalige sportevenementen als de Tour de France en de Giro bijhouden wie er aan de kop ligt. Het is een ‘mobiele unit’ van het bedrijf Movico uit Deurne. In januari is deze ingezet geweest bij de Dakar Rally.

IMG_0124.jpg

De combinatie was geheel in de stijl van de Gemeente Veendam voorzien van stickers en was zeker een opvallende verschijning. Voor het dichtbij kunnen stemmen bezocht het rijdende stembureau de drie woon- en zorglocaties A.G. Wildervanck, De Breehorn en Huize St. Franciscus. Per locatie was er anderhalf uur de tijd. In Borgercompagnie ging het mobiele stembureau ook naar de mensen toe.

Voor burgemeester Sipke Swierstra, normaal gewend aan een sportzaal of school, was zijn stem uitbrengen in het rijdende stembureau absoluut nieuw. “We wilden graag dat de mensen in de tehuizen voor hun deur kunnen stemmen. Laten we het eens proberen met een mobiel stemlokaal. Mensen vinden het leuk. We horen er alleen maar enthousiaste reacties over.”

IMG_0140.jpg

Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kon er in de gemeente Veendam bij drie stembureaus ook vervroegd worden gestemd. Om kiezers, vooral die tot de risicodoelgroep behoren, de mogelijkheid te geven om een stem eerder uit te brengen. Naast de mogelijkheid voor het stemmen op verkiezingsdag of het geven van een volmacht.

IMG_0099.jpg

In het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum hebben 748 kiezers hun stem uitgebracht. Om 21 uur waren de 16 vrijwilligers met het tellen van de stemmen aan de slag gegaan, dat de gehele avond in beslag kon nemen. Men kijkt tevreden terug op deze eerste verkiezingseditie. Ze kijken uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

IMG_0144.jpg