Nieuws

Mark Climate Technology Veendam



_DSC4863.jpg
General manager, directeur, Jan Koop de Boer.

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Aan de noordrand van Veendam, tussen natuurgebied De Wiede en Muntendam, ligt een bijna vergeten stukje bedrijventerrein – Beneden Verlaat. Het doorgaand verkeer wordt erlangs geleid. Vergeten? Dat is schier onmogelijk, want een wereldmarktleider in klimaatbeheersing en ventilatie is daar gehuisvest - Mark Climate Technology. De grootste in de wereld op dit gebied. Het bedrijf bestaat al sinds 1945 - 75 jaar dus. Weer zo’n pareltje in Veendam!

In de fabriek wordt nagenoeg alles zelf gemaakt. Die fabriek zijn een aantal immense hallen, die verspreid liggen over een terrein van 8.3 ha. Hier verdienen maar liefst 125 mensen hun boterham. In de gehele holding zijn het 250 FTE ’s. In Ierland exploiteren ze nog een productiebedrijf, die voornamelijk voor Ierland werkt. Verder zijn er verkoop- en servicevestigingen in België, Ierland, Polen, Roemenië en Duitsland. De totale export vindt plaats vanuit Veendam.

Mark Climate Technology levert niet aan de eindverbruiker, maar de verkoop loopt via installateurs. De installaties vind je in hoofdzaak bij bedrijven, industrie, scholen, ziekenhuizen en utiliteitsbouw. Een mooi voorbeeld: buiten op het terrein staan de luchtbehandelingskasten klaar voor de nieuwbouw van de Winkler Prins. De jongelui met hun begeleiders zitten er in de toekomst warmpjes bij én ook de ventilatie is uitstekend geregeld, volgens de laatste Covid 19 richtlijnen.
Nog een ander recent project: Het nieuwe WestCord Hotel op de hoek van de Grote Markt en de Poelestraat in de stad Groningen, pal vóór het Forum. Dit hotel is op een heel speciale manier voorzien van warmteterugwin-units, warmtepompen en ventilatoren. Deze zijn verzonken in het dak met loopbruggen voor het onderhoud! Vanaf het dakterras van het Forum is dit goed te zien.
Ook de gebouwen van de suikerfabriek in Hoogkerk van Cosun Beet Company v/h Suikerunie zijn op een unieke wijze voorzien van gasgestookte stralingsverwarmers.
Voor de tennissers onder ons. De tennishal hier in Veendam heeft 3 jaar geleden een volledige klimaatvoorziening gekregen. Het merk? Mark Climate Technology

_DSC4851.jpg

De ingenieurs van Mark Climate Technology werken dagelijks aan verbeteringen en innovaties. Zo zijn er verwarmingssystemen gemaakt met een rendement van > 106%. Dit komt omdat de warmte van de rookgassen ook nog eens wordt teruggewonnen! Voor warmtestralers met een lage emissie staat 1 mei als datum voor de introductie gepland. Het wachten is nog even op de certificering.

Een andere noviteit is het elektrisch stralingspaneel voor in een systeemplafond. Deze verwarmingspanelen hebben dezelfde afmetingen als de delen van het systeemplafond → dus eenvoudige plaatsing. Uiteraard zijn andere maten ook leverbaar. Bovendien zijn de panelen onopvallend en in dezelfde kleurstelling als het plafond, hebben een laag gewicht en een hoge warmteafgifte.

Er wordt hard gewerkt aan fijnstoffilters. Deze installaties halen het fijnstof uit de lucht. In de Victory Boogie Woogie autotunnel op de Rotterdamse Baan in Den Haag zijn ze geplaatst. Deze nieuwe weg loopt van het knooppunt Ypenburg naar de Centrumring van Den Haag en loopt voor een groot deel ondergronds. Gezien het verkeersaanbod, zeker in de Randstad, een must om de gezondheid van de burger niet in gevaar te brengen.

Ook in de eigen verschillende werkplaatsen van Mark Climate Technology hangen deze luchtfilters, wel iets kleiner dan in Den Haag.

_DSC4885.jpg

Het team staat onder leiding van general manager, directeur, Jan Koop de Boer. Hij werkt sinds een jaar of 10 bij Mark Climate Technology. Na zijn opleiding HTS in Groningen heeft hij ervaring opgedaan in de scheepsvaart en -bouw. Met verve leidt hij ons rond. We vallen van de ene in de andere verbazing. Robotlassers, giga ponsmachines die stalenplaten bewerken en dat 24 uur per dag! Alles is bijna giga - magazijn, expeditie hal, een assemblagehal, een hal waar meterkasten worden gefabriceerd, de las-afdeling, spuiterij en niet te vergeten het innovatiecentrum.
Voor het zusterbedrijf StaticAir BV in Geldermalsen worden onderdelen gemaakt voor de fijnstoffilters.

Bij klimaatbeheersing hoort niet alleen warmte, maar ook koeling. De Mark Coldstream is zo’n installatie. Dit systeem is uitermate geschikt voor het koelen én ventileren van grote industriële ruimtes.

In de wereld van machines en gereedschappen is Ridgid een toonaangevend merk. Het is onderdeel van Ridge Tool Company, een Amerikaans bedrijf. Mark Climate Technology levert aan deze firma hydraulische pijpenbuigers. In de catalogus wordt de pijpenbuiger als een onverwoestbare krachtpatser beschreven!

_DSC4871.jpg

Tijdens de rondleiding o.l.v. Jan Koop de Boer vallen verschillende dingen op. In de eerste plaats: wat zien de fabriekshallen er schoon en netjes uit. Nergens ligt rommel op de grond. Complimenten!
Ten tweede: Het enthousiasme van en voor Mark Climate Technology straalt van de rondleider af. Met veel elan vertelt hij over de verschillende onderdelen van het bedrijf. Vermoedelijk komt dat door zijn technische achtergrond.

We komen langs een installatie met een aluminiumbuitenkant. Jan Koop met gepaste trots: “Over 30 jaar ziet deze machine er nog net zo uit als nu. Het aluminium is van een zéér hoge kwaliteit en bestand tegen zeewaterinvloeden - corrosiebestendig. Een uitstekend product voor bedrijven die in de nabijheid van de zee liggen.”

_DSC4867.jpg

De meeste installaties/machines kunnen op verschillende manieren worden gevoed. Elektrisch, water en gas en in de toekomst ook op waterstof. Bij een aantal behoort een hybride uitvoering tot de mogelijkheden.
Het assortiment in de te leveren apparatuur is enorm. We hebben het nog niet eens gehad over cv-ketels, dakventilatoren, luchtgordijnen, warmtepompen, onderdelen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Niet alleen de kwantiteit is bij Mark Climate Technology belangrijk, de kwaliteit is vaak doorslaggevend voor de klant. “We zijn op allerlei terreinen gecertificeerd,” glimlacht Jan Koop de Boer. “Zowel nationaal als internationaal hebben we alle topcertificaten in huis.” De servicevoorziening is eveneens top geregeld via eigen servicedienst en -monteurs. Deze hebben bovendien de meeste originele onderdelen op voorraad.

_DSC4900.jpg

Mark Climate Technology bestaat 75 jaar. Een lange tijd met z’n ups en downs. “We kijken vooruit.” Op naar de 100.  Wij wensen ze bedrijfseconomisch een goede en gezonde toekomst toe.

Meer informatie:

T:         0598 656600
E:         info@mark.nl
I:          www.mark.nl


Fotoalbum: