Regio

Nieuw MEE lab van MEE Noord en NHL Stenden
zoekt naar verfrissende oplossingen



4380-694147c601db003f38ed8ce1464b160d.jpg

Op 8 maart start het noordelijk MEE lab. Het lab gaat aan de slag met complexe vraagstukken rond mensen met een zichtbare of niet-zichtbare beperking. Door op een andere manier naar ingewikkelde vragen of problemen te kijken, wil het MEE lab tot verfrissende oplossingen komen. ‘Meedoen voor iedereen mogelijk maken’, dat is het streven van het MEE lab.

Volgens Roos Edens, projectleider van het MEE lab, gaat er best al veel goed in zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking. Toch is er nog steeds genoeg te doen om te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. “Dat is niet zo gek, want het gaat vaak om ‘wicked problems’. Ingewikkelde, complexe vraagstukken waar je niet zo makkelijk een antwoord of oplossing voor hebt. Sterker nog, vaak hebben organisaties er al veel tijd aan besteed, zonder dat dit echt tot verbetering heeft geleid. Of er wordt naar snelle oplossingen gezocht vanwege tijdsdruk of subsidievoorwaarden. Wij willen met het MEE lab daar verandering in brengen.”

Andere werkwijze - Design Thinking
Het MEE lab pakt het anders aan en werkt vanuit Design Thinking. Edens: “Bij Design Thinking wil je eerst je probleem én je doelgroep goed leren kennen. Voor wie is het een probleem en waarom, wat is de context van het probleem? We kijken er vanuit verschillende invalshoeken naar. Dat kan omdat we werken met een groep mensen die allemaal vanuit hun eigen perspectief en expertise met dat probleem te maken hebben: zorgverleners, ondersteuners, beleidsmakers en de doelgroep zelf. Daardoor kom je met elkaar tot mooie inzichten, soms ook tot ideeën die op het eerste gezicht niet zo voor de hand liggen. Bij Design Thinking ga je vrij snel mogelijke ideeën uitwerken en testen, zodat je weet of en hoe iets werkt. Daarna weer bijschaven, uittesten en opnieuw proberen. Net zo lang tot je een goede oplossing hebt.”

Eerste projecten meteen al van start
Een van de vraagstukken waar het MEE lab mee aan de slag gaat, is het voorkomen van recidive bij gevangenen met een licht verstandelijke beperking. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de gedetineerden een IQ tot 80 heeft. Deze groep valt relatief vaker in herhaling als ze weer op vrije voeten zijn. Een ander project draait om jonge dak- en thuislozen met multiproblematiek. Zij hebben naast complexe problemen als schulden of een verslaving vaak ook een licht verstandelijke beperking. Het MEE lab kijkt wat deze groep nodig heeft om een beter bestaan op te bouwen. In de komende jaren wil het MEE lab meerdere van dit type projecten omarmen.

Samenwerking
Het MEE lab is een samenwerking tussen MEE Noord en het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van NHL Stenden Hogeschool. Het lab wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het fonds stichting SOM: een stichting ter ondersteuning van mensen met een beperking. Vanuit de hogeschool wordt kennis over het aanpakken van complexe vraagstukken ingebracht: het Design Thinking. MEE Noord is de schakel naar het werkveld. Zorg- en hulpverleners, beleidsmakers en cliënten zijn welkom om hun vraagstuk bij het nieuwe MEE lab neer te leggen. Waardoor uiteindelijk voor iedereen meedoen mogelijk is.