Nieuws

CDA 2e Kamerlid Anne Kuik bezoekt Veendammer jongeren
Protestbrief CDA-fractievoorzitter over gevolgen jeugdzorg



IMG_0218.jpg

CDA Tweede kamerlid Anne Kuik heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de CDA-fractie in Veendam. Aan de Flora bij het klimrek in Borgerswold heeft de in Emmen geboren Kuik uitgebreide gesprekken gesprek gevoerd met de drie Veendammer jongeren Degnet Norder, Bilal Korkut en Zeynep Yilmaz. Over ondergewaardeerd worden en eerlijke kansen. Van deze gesprekken is een videoregistratie gemaakt.

De gesprekken vonden met gepaste afstand plaats met mondkapje op. Bilal studeert in Eindhoven biomedische technologie. Zeynep zit in Veendam op de middelbare school. Ze doet Havo 4 aan de Winkler Prins. Ze weet nog niet welke kant ze op wil. Doordat ze wegens Covid-19 veel digitaal heeft moeten merkt ze dat er een achterstand is. “Het duurt langer voor je het klaar hebt omdat je nu ook veel zelf moet uitzoeken. We zijn nu ook allemaal wel gestrest hoe zal gaan met de toetsen. De leraren reageren wel snel via de chat”.

IMG_0213.jpg

Degnet doet een filmopleiding. Hij heeft zijn nieuwe collegenoten online leren kennen. Hij is van 9 uur tot 18 uur online. Het is wel vermoeiend en moet er erg aan wennen. Bilal heeft een heel traject afgelegd van Mavo naar Havo en van Havo naar VWO. De Basisschool had hem met de Citotoets ingeschaald naar de Mavo, terwijl hij de Havo wel kon doen. Hij kan niet zeggen dat het perse aan zijn achternaam kan liggen, die ook nog moeilijk is uit te spreken. Maar het gebeurd, en is niet de enige. Op de vraag naar zijn opleiding kan er ook verrassend worden gereageerd.

Het is een thema waar Anne Kuik zich mee bezig houdt, en over het krijgen van eerlijke kansen. “Het is vaak onbewust, maar als dit zo is moet je moet het wel zeggen. Hoor ook wel van collega’s dat het wel meevalt. Omdat het niet zo vaak gemeld wordt.”

IMG_0212.jpg

Een andere thema was de basisbeurs. Degnet vroeg zich af waarom het zo lang duurt dat het leenstelsel wordt afgeschaft. Alle partijen, behalve de VVD, willen het afschaffen. “Als CDA waren we sowieso tegen het leenstelsel. We hebben gezien dat steeds meer partijen hebben gedacht dat het niet slim was. Maar er was een coalitie die de ministers hebben geleverd en een regering hebben gevormd. Wel hebben we iets voor elkaar gekregen om jongeren tegemoet te komen, maar niet die basisbeurs zoals we wilden. Nu met de komende verkiezingen zie je dat andere partijen hun standpunt willen veranderen. Maar dat coalitieakkoord staat er natuurlijk gewoon nog. Dat is waar je vier lang mee te maken hebt. De nieuwe verkiezingen op 17 maart is weer het moment dat je echt die grote verandering kan maken.”

“We zien dat jongeren door dat leenstelsel met gigantische schulden starten. Als je dan kijkt naar woningen, en hoe lastig het is om aan een woning te komen, moet je er geen gigantische studieschuld bij hebben. Dat mag dan niet meetellen, maar heeft toch grote gevolgen”.

IMG_0227.jpg

CDA-fractievoorzitter Veendam Ina Hilbrink las een protestbrief voor over de financiële gevolgen van de Jeugdzorg die ze vanuit de rijksoverheid op hun bordje hebben gekregen. Waar de gemeenten in de regio enorm onder te lijden hebben. Zelfs soms met het gevolg dat ze bepaalde voorzieningen niet meer in stand kunnen houden, zoals zwembaden, sportvoorzieningen etc.

“Zo heeft Stadskanaal bijvoorbeeld een niet-sluitende begroting ingediend bij de provincie omdat men niet meer weet waarop te kunnen bezuinigen. De rek is er volledig uit!”, luidde haar noodkreet.

IMG_0246.jpg

Ze hekelt de herijking van het gemeentefonds (waar het meeste geld van de gemeenten vandaan komt) door diezelfde rijksoverheid die er opdracht voor heeft gegeven. “Deze herijking pakt totaal verkeerd uit voor de 3 noordelijke provincies. In de provincie Groningen gaat alleen de stad Groningen er financieel op vooruit, maar alle andere gemeenten worden flink gekort.”

Om hiertegen te protesteren was er samen met de Groninger Statenfractie actie ondernomen. Resulterend in het sturen van een protestbrief vanuit bijna alle Groninger gemeenten naar het BZK (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

IMG_0196.jpg

Hilbrink heeft ook haar mede-fractievoorzitters geprobeerd zich te mobiliseren om zich hierbij aan te sluiten. Het is een algemeen gedeeld standpunt. En men vond het wel sympathiek, maar er gebeurde verder niets. Bijna alle Groninger gemeenten hebben meegedaan, maar Veendam niet. Het heeft voor behoorlijk wat frustratie gezorgd.

Ze had ook nog aangegeven dat CDA Tweede-kamerlid Harry vd Molen een overleg had aangevraagd op 18 februari in de commissie voor Binnenlandse Zaken. Er was enige haast geboden. Het mocht niet baten.

Tijdens het bezoek aan CDA voorzitter Jan van der Meijden thuis heeft Tweede Kamerlid Anne Kuik de voorzitter meegeholpen met het plakken van de verkiezingsposters op het driehoeksbord. Voor het plaatsen langs de weg.

DSC_0028.jpg