Nieuws

Stichting Eerste Hulp
"kunnen niet meer functioneren als voorheen"IMG_0092.JPG

Jannie Orsel van Stichting Eerste Hulp heeft met het openen van de kringloopwinkel in Heiligerlee een noodsignaal afgegeven. Het was voor haar “pompen of verzuipen”. Vanaf de sluiting halverwege december van haar kringloopwinkel Snuffelshop is er ook geen geld verdiend. 

De grote schuifdeuren waren opengezet, en tegen de drempel aan tafels gezet met daarop uitgestalde artikelen. Daarbij bleven de klanten buiten het pand.

Orsel heeft twee weken geleden al een noodkreet naar de gemeente Oldambt gestuurd. “Help ons, want we verzuipen.” Het is onder de aandacht gekomen. Ze is uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis.

“Voor de kringloopwinkel werkt het ‘click & collect’ niet. Ook wij doen aan online verkoop, en hebben artikelen op de website gezet. Maar er wordt veel te weinig op gereageerd. Dat is het grote probleem. Wij zijn een kringloopwinkel. De mensen willen de spullen in handen hebben. Zien en voelen. Kijken of de spullen nog in orde zijn, en of het is dat gezocht wordt.”

In Veendam merken ze bij de tweede vestiging van dochter Diana Kuiper ook de te weinige opbrengsten uit de online verkoop. Griehenda Weering spreekt van een vorm van overleven. “Op een dag komt er maar één klant iets halen, de andere dag kunnen het er drie zijn. Als het nog langer duurt redden wij het ook niet.”

“We willen alles op alles zetten om dat te voorkomen”, vervolgt ze zichtbaar aangeslagen. “Er zijn mensen die ons nodig hebben. Uit de opbrengst van de ingebrachte spullen, na aftrek van vaste lasten als huur van het pand en energie, bekostigen we de boodschappen voor onze cliënten. Op eigen kracht, zonder ondersteuning, subsidies of een steunpakket. We willen geen mens in de kou laten staan, maar we kunnen niet meer functioneren zoals we altijd deden. De rekeningen lopen wel door, ook de belastingen.”

IMG_0098.JPG

Jannie Orsel heeft op deze manier aandacht willen vragen voor deze spagaat. En een statement.

Voor de 22 vrijwilligers is het heel belangrijk dat ze op een of manier nog steeds actief zijn. Ze ondersteunen elkaar, en ze doen het samen. De een staat in de keuken met de afwas en met de schoonmaak. Anderen zijn aan het sorteren. Of ze willen graag gewoon hun verhaal even kwijt. Die ondersteuning hebben ze nodig. Ze komen ook steeds weer in de winkel terug.

De Snuffelshop in Veendam heeft op verzoek van de aangesloten leden op de facebooksite een Paashoek ingericht, en op de site gezet. Ook om het nog wat gezelligheid mee te geven. Op tafels in de etalage zijn de kleinere spullen uitgestald, hoewel ook maar beperkt.

“Eenzame ouderen komen langs om een praatje te maken. Ze kennen de vrijwilligers allemaal en zoeken de gezelligheid bij ons. Maar we kunnen ze er nu niet inlaten. Eigenlijk doet dat gewoon pijn. Als er wel iemand langskomt gaan we even naar buiten. We zijn mensenmensen.”

Volgende week woensdag mag de winkeldeur weer voorzichtig open. En mag er weer ‘gesnuffeld’ worden. “Wij willen heel graag. Ook al zijn het maar 2 klanten per 10 minuten. Het is nu te rustig.”