Nieuws

Inzameling statiegeldflessen van start voor
doodzieke Isis uit VeendamJessica en Melanie 2.jpg
Jessica en Melanie met een deel van de buit. Fotograaf: Annegriet Wijchers

Afgelopen week is er een nieuwe inzamelingsactie van start gegaan voor de stichting Help mee voor Isis. Isis, een 14-jarige inwoonster van Veendam ligt 23 uur per dag door het Ehler Danlos syndroom.

Er is nog zo’n 150.000 euro nodig om de operatie met alle bijkomende kosten te vergoeden. Isis heeft namelijk een ingreep nodig die in Barcelona wordt uitgevoerd, maar niet vergoed wordt door de Nederlandse zorgverzekeringen.

Haar moeder en diens partner zijn al enkele maanden aan het werven. Het moeilijke van de hele situatie is echter dat Isis haar moeder Chantal hetzelfde syndroom EDS onder de leden heeft. Zij werd afgelopen jaar na een lange crowdfunding succesvol geopereerd.

Ondanks de geslaagde ingreep, heeft Chantal nog altijd te kampen met complicaties en zit ze nog volop in haar herstelproces. Om nu haar dochter achteruit te zien gaan en daarbij voor de volle 100 procent in actie te moeten komen, is bijzonder moeilijk. Tel daarbij de coronatijd op. Een periode waarin geen mooie benefietconcertjes of markten georganiseerd kunnen worden voor het goede doel. Kortom het ingezamelde bedrag voor Isis stagneerde.

“In mijn werk als verslaggever kwam ik met Chantal in aanraking en werd diep geraakt door de situatie”, vertelt Jessica Bosma uit Froombosch. “Het gevoel iets te moeten werd alsmaar groter waarop ik uiteindelijk een inzameling van statiegeldflessen online heb geslingerd.”  Haar zus Melanie Koning uit Veendam haakte vrijwel meteen aan en inmiddels worden er ook in Finsterwolde en het Gelderse Wezep flessen ingezameld.

Inmiddels een mooie aanhanger vol. “En we gaan nog wel even door. Hopelijk kunnen we iets moois op gang brengen en mensen aansporen te helpen. Alle kleine beetjes zijn zo welkom, want wat als er nou 15.000 mensen opstaan en zeggen, ‘oké ik doneer dat tientje’ of een volle tas lege flessen komen brengen. Dan ben je er en kan het meisje haar levensreddende operatie krijgen. En natuurlijk mensen die het niet kunnen missen, moeten dat ook zeker niet doen. Maar als we met elkaar iets doen, komen we tot mooie dingen.”

Flessen inleveren kan aan de Slochterdijk 44 in Froombosch of de Eems 7 in Veendam.