Nieuws

Opvoeden doen we samen in Veendam



foto persbericht Veendammer.jpg

Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. In Nederland is Buurtgezinnen al in veel gemeenten actief. Een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Sinds kort is coördinator Marije Drok Haak voor Buurtgezinnen van start gegaan in Veendam.

Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op binnen een gezin. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden, terwijl je ze dat van harte gunt. Je kunt het niet langer alleen. Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen en gaat op zoek naar een passend steungezin. De coördinator neemt contact met jou op en bespreekt wat Buurtgezinnen voor jouw gezin kan betekenen.

Coördinator Marije Drok Haak is Voor Buurtgezinnen actief in Veendam, is getrouwd en moeder van twee zonen. “Wij leven in een tijd waarin veel gevraagd wordt van ouders en kinderen. Gezinnen moeten soms hard werken om alle ballen in de lucht te houden. Overbelasting kan al snel op de loer liggen. Gezien mijn achtergrond in de hulpverlening en mijn eigen ervaring als moeder weet ik hoe belangrijk het is om een fijn netwerk om je heen te hebben waar je gesteund wordt als het nodig is en waar je écht gezien wordt. Het versterken van je netwerk en contacten aangaan met andere gezinnen is zeer verrijkend. Zowel voor de ouders als voor de kinderen. Wat mij zo aanspreekt in Buurtgezinnen is de laagdrempeligheid, de overtuiging dat je opvoeden samen doet en het feit dat het in je eigen buurt is. Het aangaan van een verbinding met oprechte aandacht en tijd voor elkaar, dat is waar ik voor sta.”

Hoe werkt het?
Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. Samen met de coördinator bespreek je welke ondersteuning je zou willen bieden, welke kinderen in jullie gezin passen (leeftijd, j/m) en hoeveel tijd je ervoor beschikbaar hebt. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen, maakt de match en begeleidt beide gezinnen maximaal twee jaar. Veel van de steungezinnen ervaren steungezin zijn als zingevend en een verrijking van hun leven.

Een vraag- en steungezin maken samen met de coördinator van Buurtgezinnen afspraken welke steun er nodig is. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: een (halve) dag per week een peuter opvangen, een kleuter naar zwemles of sport brengen of een rustige huiswerkplek bieden aan een puber. Het zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog genoeg hulpvragen te bedenken.

Aanmelden?
Hoe kan je steungezin worden? Buurtgezinnen is op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen met opvoedervaring. Wil je op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin dat het moeilijk heeft, vind je het fijn om met verschillende culturen en leefstijlen in aanraking te komen en heb je tenminste een dagdeel per week beschikbaar? Meld je dan als steungezin aan. Ook vraaggezinnen kunnen zich aanmelden via www.buurtgezinnen.nl.  Meer informatie kunt u opvragen bij Marije Drok Haak (06-22630965 of Marije@buurtgezinnen.nl)