Nieuws

SOB De Zandloper (vervolg)SOB De Zandloper.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Op 1 november van het vorige jaar hebben we al een reportage gewijd aan dit professionele huiswerkbegeleiding instituut in het hoofdgebouw van v/h BV Veendam – SOB De Zandloper. Het was net na de officiële start. 

Nu, na zeg maar 3 maanden, wordt er rondom het in aanbouw zijnde Leer- en Sportpark Veendam wordt nog steeds hard gewerkt. Palletwagens rijden af en aan met bestratings- en bouwmaterialen.  
Binnen wordt zeker zo hard gewerkt door de jongelui van zowel primair-, het voortgezet- als het MBO en zelfs universitair onderwijs. In deze super corona-proof leeromgeving is fysiek contact gelukkig nog mogelijk. 

Sandy (links) en Marjolein begeleiden op een enthousiaste manier de jongelui in een school- gerelateerde werkruimte. Belangrijk daarbij is de relaxte sfeer. Niet dat het vrijblijvend is, beslist niet, maar het is toch anders dan thuis. Daar hebben ze veelal niet de mogelijkheid of kans om zich goed te kunnen concentreren op hun huiswerk/studie én de begeleiding is thuis natuurlijk niet zoals bij De Zandloper. Want… ouders zijn géén docenten.  
“Korte lijntjes met de ouders zijn cruciaal (app-groep met ouders en leerlingen),” beamen Marjolein en Sandy. 
Zelf spreken we van een gouden driehoek.

 Naamloos.png

“Na ieder semester hebben we voortgangsgesprekken met ouders én jongelui!”

Bij De Zandloper proberen ze in deze ook voor kinderen heftige tijden zoveel mogelijk het schoolritme en de regelmaat erin te houden. De openingstijden zijn verruimd. ’s Morgens om 08.00 uur kunnen de jongelui al terecht tot 16.00 uur. In de vakanties zijn ze de eerste 2 dagen eveneens geopend. 

“We zien een toename van het aantal leerlingen vanuit groep 7 en 8. Het is een reuzestap voor hen om van de basisschool over te stappen naar het voortgezet onderwijs. Op een relaxte manier begeleiden we hen naar de eindtoets, zonder tijdsdruk en stress. Het juniorpakket wat we aanbieden vinden ze superleuk.”

De kinderen worden dagelijks overspoeld met apps, mailtjes en andere informatie. De social media zijn daar debet aan. Hier gaan ze zonder mobieltje aan de gang - zolang de zandloper loopt! “Vaak krijgen we te horen dat ze dit toch wel erg fijn vinden!”
Er is tijd om geconcentreerd te werken, maar ook voor ontspanning. “Laatst was een groepje MAVO ‘ers met elkaar een spelletje Pim Pam Pet aan het doen!” 
Bij speciale dagen springen de dames in op de actualiteit. Met Halloween, St. Nicolaas en Kerst organiseren ze activiteiten die bij dit soort feesten horen. 
Ook de pauze-boekjes vinden gretig aftrek. Ontspannen op de bank even een boekje/tijdschrift pakken en lekker lezen.

De LOL-student (leerling ondersteunt leerling)  Hugo, 17 jaar, assisteert indien nodig een aantal bij de wiskunde. Dit werkt heel plezierig. De jongsten voelen dan géén drempel. 

Dewi is 18 jaar en 1e jaars-student rechten aan de universiteit in Rotterdam. 2 dagen per week heeft ze online-colleges. De andere dagen studeert ze bij De Zandloper. “Ik word hier niet snel afgeleid en kan rustig mijn werk doen. En kan lekker thuis blijven wonen.”

Na de eerste 100 dagen gaat het dus prima met SOB De Zandloper. “Uiteraard hebben we te maken gehad met wat aanloopproblemen, maar die zijn nu opgelost. We zijn klaar voor de toekomst. “  

Corona proof
Kom tijdens de lockdown bij ons online lessen volgen en huiswerk maken.