Nieuws

Lichtjesroute, met elkaar is het nog mooierIMG_0007.JPG

Woensdag zijn de prijzen uitgereikt voor de 3 mooiste versieringen van de Lichtjesroute in de gemeente Veendam. De initiatiefneemsters Ramona Rengers, Tineke Alders en Ingrid Rengers hebben de symbolische cheques thuis bij de deelnemers uitgereikt.

De Lionsclub Veendam had als ondersteuner van het initiatief ook de jurering op zich genomen. Ramon, Tineke en Ingrid wilden dit liever aan hen overlaten.

Een 9 meter hoge ster, staand in een weiland aan de Torenstraat in Wildervank, is door de jury als mooiste gewaardeerd. De familie Stevens haalde hiermee de Nedmag-prijs van 500 euro in de wacht.

De tweede prijs is uitgereikt aan de familie Van der Laan aan het Boven Westerdiep. Voor hun Piratenschip kregen ze de Rabobank prijs van 350 euro. De derde prijs ging naar de familie Oomkes aan de Van Stolbergweg. Als mooist verlichte straat werd de Finse Golf in de wijk Sorghvliet uitgeroepen.

IMG_0023.JPG

De grote ster is echt een familieproduct dat in een week tijd is opgebouwd. Henri Stevens was op het idee gekomen van een grote ijzeren ster met ledverlichting in de tuin. Zijn broer Menno heeft van 500 meter aan ijzeren buizen het geheel aan elkaar gelast. Hun vader heeft ook een rol gespeeld in de “fabricaat”. Moeder heeft de meeste van de vele led lampjes aangebracht.

Het moest ook wel een beetje groot zijn. Maar voor in de tuin was het eigenlijk te groot. In de wei naast het huis was er voldoende ruimte en kwam het ook volledig tot zijn recht. Toch is het niet alleen de ster, de drie verlichte reetjes op de voorgrond geven de ster een dieptewerking.

Er hadden zich ook kopers voor de ster aangemeld. Maar daar zijn ze nog niet over uit. Eerst gaan ze er van genieten.

Bij een vervolg in 2021 gaat de familie Stevens ook weer meedoen. Er zal dan een thema aan verbonden zijn. “Dan gaan wij met de buurt fuseren om het samen te gaan doen. Met elkaar is het nog veel mooier”, aldus vader Stevens. “Het zijn ook niet alleen wij, maar met al die mensen in Veendam die voor een mooi geheel hebben gezorgd. Dat moet je waarderen.”

IMG_0037.JPG

De lichtweek van een paar decennia terug had de zussen Ramona en Ingrid op het idee van een lichtjesroute gebracht. “We wilden een beetje licht in de duisternis brengen. Op facebook hadden we een bericht geplaatst. Al heel snel kwamen er zoveel positieve reacties binnen dat we besloten om het te gaan organiseren. Je ziet dat iedereen in coronatijd wel zin heeft in een positieve ontwikkeling. Tineke had zich meteen aangesloten.”

Van hoeveel deelnemers er verwacht kon worden was nog geen idee. Maar het waren er genoeg om vijf routes uit te zetten van tussen de 15 en 20 kilometer. 

“Het heeft een sneeuwbal effect gegeven. Als er een paar beginnen volgt de rest ook. Iedereen heeft elkaar wel een beetje aangestoken. We hebben met ons drieën ook wel even gekeken naar wat er al was en wat er allemaal nog bij kwam. Iemand op de Van Stolbergweg was de grote aansteker. Daarna zijn er steeds meer mensen mee gaan doen.”