Nieuws

Lieda Schuur-Musters laatste maandagmarkt in VeendamIMG_0066.JPG

Lieda Schuur uit Stadskanaal heeft bijna 25 jaar met thee, kruiden en specerijen op de maandagmarkt gestaan. In 1996 was haar man ermee begonnen en hielp zij ook mee. Na zijn overlijden heeft ze de ambulante handel voorgezet. Ook de kinderen hielpen mee, zij zijn er ook in opgegroeid. Bij drukte helpen ze soms nog wel eens mee.

Afgelopen maandag heeft ze vanwege haar AOW-leeftijd afscheid genomen van haar klanten in Veendam.

Op de weekmarkten in Stadskanaal en Ter Apel zet ze de zaken nog wel voort. In haar woonplaats Stadskanaal staat ze op de zaterdagmarkt. Overigens is deze markt veel groter dan in Veendam, terwijl voor 25 jaar terug Veendam haar beste weekmarkt was.

Lieda heeft honderd soorten thee en bijna 300 soorten aan specerijen en kruiden. Waarvan de meeste zonder zout. Verkoop is allemaal vanuit grote glazen potten. Zelf heeft ze al veel kruiden uitgeprobeerd. In de begintijd van haar trouwen van voor haar ambulante handel heeft ze zelf in de keuken van een bejaardentehuis gewerkt. Gebruik van kruiden was spaarzaam.

IMG_0058.jpg

De meeste vraag gaat uit naar ‘boerenvleeskruiden’. De kruidnagels, pepers, kerrie en paprika zijn het meest gangbaar. Daarnaast heeft Lieda verschillende exotische kruiden. Kentjoer voor de Indische en Aziatische keuken. Sereh, of citroengras, is de smaakmaker in marinades voor saté en soto ajam. En de bekende Thaise kokossoep met kip Tom kha kai.

Fenegriek, of 'Grieks hooi', is een noodachtige kruid voor salades en nagerechten. Waarin ook de mierikswortel zich goed voor leent. En mierikswortel vindt toepassing voor in kazen.

Kardemom is een specerij die het goed doet in zowel gebak, toetjes, dranken als in hartige gerechten. Kardemon is ook een van de bestanddelen voor speculaaskruiden, samen met noodmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en witte peper.

Voor deze tijd van het jaar worden ook de kruiden voor in de Glühwein gebruikt. Rode wijn wordt verwarmd met verschillende specerijen, sinaasappel en citroen.

In Veendam is er nog weinig klandizie. Voorheen waren er nog veel marktkooplieden die hier graag wilden staan. Maar Lieda zal de markt in Veendam toch missen, en dan met name de klanten.