Nieuws

Meijer Veendam De Fietsspecialist



_DSC2523.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Door de coronaperikelen géén feest. Hoe zo? Was er iets te vieren? Ja zeker. Op 20 december 2020 bestond Meijer De Fietsspecialist maar liefst 100 jaar.  Een mijlpaal, dus onze felicitaties voor dit jubileum.

Gert Jan Meijer is de 4e generatie fietsspecialisten, overgrootvader, opa en vader gingen hem voor. Het bedrijf aan de van Stolbergweg nabij de brug over het Oosterdiep is wel bekend. Zo’n 10 jaar geleden er gevestigd, daarvoor in Winschoten. In Winschoten heeft broer Martin ook een fietsen-speciaal-zaak. Zelf is Gert Jan een mooi weer fietser, maar zijn passie voor fietsen gaat toch veel verder. “Het product, de techniek en de ontwikkelingen vind ik fantastisch.”

 fiets-03.jpg

Tussen deze twee modellen zit nogal verschil! De vélocipède vanuit de 19e eeuw en de E-bike (Koga) model 2021. “Die ontwikkeling is fascinerend.”

Meijer De Fietsspecialist is een bedrijf dat met z’n tijd meegroeit. De werkplaats met de vakkundige monteurs en de winkel zijn met de wisselende markt mee veranderd. “We zijn constant in ontwikkeling,” aldus Gert Jan. “De collectie fietsen, de elektronica in de werkplaats, de accessoires, we bieden de nieuwste snufjes.” De monteurs, 4 FTE ‘s, gaan geregeld op nascholingscursus. Deze worden verzorgd door de verschillende fabrikanten. Daar leren ze de laatste technieken toepassen in de modernste tweewielers. Die ontwikkeling gaat steeds sneller. Fietsen in het hogere segment zijn bijvoorbeeld voorzien van een chip. Deze is onzichtbaar ingebouwd in het frame. Bij diefstal is de fiets te lokaliseren hetgeen de opsporing en terug bezorging vergemakkelijkt. De chip werkt op radiogolven die via sensortechnologie zijn uit te lezen.

_DSC6678.jpg

En wat te denken van het automatisch/elektronisch schakelen, de riemaandrijving in plaats van de traditionele ketting of de vering bij mountainbikes. De accu’s, die al een actieradius hebben van maar liefst 215 km (625 Wh) worden steeds geavanceerder. De veiligheid wordt geborgd door hydraulische schijf- of velgremmen. Navigatie, verbindingen met de GPS, apps en bluetooth zijn langzaamaan standaard aan het worden. De materiaalkeuze aluminium of carbon zorgen voor een enorme gewichtsreductie. De aerodynamica is een hoofdstuk apart. Dit alles vereist wel onderhoud, vandaar die continue na- en bijscholing. “We zijn niet voor niets een gecertificeerd Shimano Service Center!”  Onze werkplaats onderscheidt zich in de contacten met de klant én in de afwikkeling van de eventuele reparaties en in vaktechniek. Eén van onze mensen heeft zich bijvoorbeeld gespecialiseerd in de racefietsen, een ander in mountainbikes,” aldus Gert Jan.

_DSC6674.jpg

In de winkel is een breed assortiment fietsen van verschillende merken te bekijken. Die merken zijn bijvoorbeeld: Gazelle, Batavus, Sparta, Koga, Ries & Müller, Webler, Uebler, Trek, Cortina, Alpina, Multicycle en Ultimate. En al die merken brengen een hele reeks fietsen op de markt. Stadsfietsen, hybride fietsen, ATB’s, trailfietsen, mountainbikes, trekkingsfietsen, E-bikes, en niet te vergeten de 3-wielers, bakfietsen en kinderfietsjes, bijna te veel om op te noemen.
“Voor ieder wat wils,” glimlacht Gert Jan. Een van zijn collega’s vult aan: “Sommige klanten vinden het hier net een snoepwinkel.” Klopt helemaal. Je loopt je te vergapen bij het zien van die prachtige karretjes. Fietsen mogen ook mooi zijn!

_DSC6675.jpg

De e-bikes maken ongeveer 50% van de omzet uit. De verkoop van speed-pedelecs blijven hier in Veendam wat achter. Dit komt vermoedelijk dat de stad (woon-werkverkeer) toch nog wat te ver weg is ook voor deze snelle fietsen. Bovendien ben je met een speed-pedelec verplicht een helm te dragen. Dat wil men niet altijd. Bij de “gewone” e-bikes is die met de middenmoter het meest geliefd – 80%. “De nieuwste  e-bike is betrouwbaar, krachtig, werkt goed, is stiller, geeft een natuurlijke ondersteuning en is al veel lichter in gewicht dan een aantal jaren geleden,” vertelt Gert Jan. “Wij geven wel het advies om ook hier een helm te dragen. Dat verhoogt zeker de veiligheid, want statistisch gebeuren er nogal wat ongelukken met de e-bike.”
Bij de collectie “gewone” fietsen zien ze een trend richting riemaandrijving, sport gerelateerde fietsen en fietsen voor de schooljeugd. Dat zijn de fietsen met een kratje voorop of van die speciale transportfietsen. Ook de jeugd heeft overigens de e-bike ontdekt. Steeds meer jongelui zie je op e-bikes, deze dan in hippe kleuren en voorzien van kleurrijke tassen.

_DSC6682.jpg

Dat brengt ons op de accessoires.
Laten we beginnen met de verlichting. Jarenlang een probleem. Met de LED-verlichting is het een stuk verbeterd. Je hebt meer opbrengst en je bent goed zichtbaar. De slogan “zien en gezien worden” wordt voor eenieder haalbaar. Moet je natuurlijk wel je licht aanzetten. Het is helemaal niet stoer om zonder verlichting te fietsen! Een keur aan soorten en merken is in de winkel op voorraad. Banden - binnen en buitenbanden - zijn er te kust en te keur. Lekrijden hoeft eigenlijk niet meer. Fietskleding die tegen een stootje kan, ademend, winddicht en waterafstotend, je vindt het bij Meijer De Fietsspecialist

GPS-computers met een scala van functies, zeg het maar, maakt fietsen een stuk leuker. Allerhande onderdelen - schappen vol - je grijpt niet snel mis. Helmen en sloten zorgen voor veiligheid, zeker geen onbelangrijk onderdeel, maken het assortiment accessoires compleet. Als je dan ook nog een verzekering afsluit en dat kan bij Meijer De Fietsspecialist, wat kan je dan nog gebeuren?

_DSC2517.jpg

We stellen Gert Jan een gewetensvraag. Wat is voor jou de favoriete fiets? Hij denkt na. “Die is natuurlijk erg goed (Koga), en dat merk (Trek) heeft zijn voordelen, maar ik kies toch voor een Riese & Müller. De constructie, de techniek, dat is daar toch wel het summum.”

Bij verschillende bedrijven hoorden we het al. Goed personeel is schaars en moeilijk te krijgen. Helaas bieden de scholen nauwelijks een opleiding aan tot (fiets)monteur. “Dat is wel vreselijk jammer,” vindt Gert Jan Meijer. “Er is werk genoeg.”

Oh ja, wil je van de zomer op een nieuwe fiets rijden, houdt dan wel rekening met levertijden. Bij sommige merken moeten ze al een half jaar incalculeren.

_DSC6683.jpg

Wil je meer informatie, kijk dan op de zéér uitgebreide site: www.meijer-fietsen.nl
of maak een telefonische afspraak 0598 619075
of ga gewoon langs op de van Stolbergweg en laat je voorlichten.

Foto vélocipède: shutterstock
Foto fiets: Koga


Fotoalbum: