Nieuws

Volkskerstzang (anders) Veendam / Wildervank



VOLKSKERSTZANG 2020.jpg

Ook dit jaar organiseert de Monument- en Concertcommissie weer de volkskerstzang in de gemeente Veendam. 

Op zondag 20 december a.s. vindt deze volkskerstzang plaats in de Grote Kerk te Wildervank. Via een livestream, die start om 19:00 uur, zal het evenement te volgen zijn. Zie de details aan het eind.

Voor het financiële deel zijn fondsen, organisaties, middenstanders en bedrijfsleven uit Veendam/Wildervank bereid gevonden bij te dragen om de volkskerstzang mogelijk te maken.

De volkskerstzang zal dit jaar door de omstandigheden anders zijn. Een aantal artiesten zal voor u optreden in de Grote Kerk Wildervank, dit zal via de lokale kabelkrant van Parkstad Veendam en YouTube live gestreamd worden. De uitzending is later ook op YouTube terug te kijken.  Er zullen bekende kerstliederen ten gehore worden gebracht, zowel instrumentaal als met zang. De Grote Kerk van Wildervank wordt in kerstsfeer gebracht om het sfeervol in beeld te brengen. Ondanks het feit dat het niet mogelijk is om gezamenlijk dit maatschappelijke gebeuren bij te wonen blijft het: “Van iedereen voor iedereen”, een laagdrempelig evenement voor een breed publiek om de boodschap van Kerstmis te beleven.

Omdat de samenzang beperkt is heeft de commissie een aantal artiesten bereid gevonden om kerstliederen ten gehore te brengen.  De eerste soliste die haar muzikale medewerking verleend is Lieneke van Eijkelenburg (mezzosopraan). Lieneke is 19 jaar en komt uit Stadskanaal. Ze heeft al veel prachtige projecten op haar naam staan. Ze begon met zingen bij een kerstfeest, waar haar stem opviel. Al gauw zong ze bij diverse kinderkoren, werd tweede bij het Nederlands Première Concours. Ook heeft ze een aantal solo CD’s gemaakt. De afgelopen jaren heeft ze mogen meewerken aan concerten met o.a. Jan Vayne, Johan Pots, Jacob Schenk en Wiebe de Boer en als soliste o.l.v. André van Vliet.

De tweede solist is Annechienus Pot (bariton) uit Wildervank. Hij begon zijn zangcarrière bij operettevereniging OVW. Na zeer korte tijd nam hij al diverse (hoofd)rollen voor zijn rekening, ook werd hij veel gevraagd als gastsolist bij diverse andere verenigingen en koren. Hij is inmiddels 33 jaar actief als zanger en zong bij verschillende ensembles. Hij is momenteel vaste zanger bij salonorkest Las Nina’s. Liederen van Schubert en Schumann gaan hem aan het hart.

De solisten zullen ook een aantal stukken in duet brengen, één van de stukken wordt het prachtige “When a Child is Born” zoals uitgevoerd door Susan Boyle en Johnny Mathis.

Verder zal Tom Vink, eerste trompettist van het VKSO, meewerken. Tom heeft in het verleden al laten horen dat hij, samen met het orgel, prachtige stukken kan spelen. De laatste, maar zeker niet de minste, is organist Dirk Swama  die dit alles zal begeleiden op het orgel. Dirk is al vele jaren hoofdorganist van het unieke Walcker-orgel dat al meer dan 100 jaar in de kerk gebruikt wordt voor kerkdiensten, maar ook voor diverse soorten concerten. Er zullen verder een beperkt aantal mensen in de kerk meezingen met de kerstliederen.

De bekende pastor Eppo Vroom uit Ommelanderwijk neemt het kerstverhaal voor zijn rekening, ook zal hij een korte overdenking houden. Hij zal ook de inleidende teksten verzorgen voor de stukken die ten gehore worden gebracht.

Livestream:
SKV TV via de Kabelkrant: Kanaal 996 (HD), 905 (SD), 66 (Analoog)
Website: www.parkstadveendam.nl/kabelkrant
YouTube: www.youtube.com/WalckerOrgel/live

Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank.
Website: www.walckerwildervank.nl