Nieuws

VoorDoor kerstdiner op anderhalve meter
en bezorging thuis



IMG_0115.JPG

In een voormalige autoshowroom in Wildervank is sinds december 2016 Stichting VoorDoor (voor iedereen/door iedereen) gehuisvest. Waar Tiny en Henk Meijer met de vrijwilligers een warme huiskamer bieden aan mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt en sociale uitsluiting.

Elk jaar wordt ook weer uitgezien naar het kerstdiner. Nu het met de anderhalve meter dit jaar anders moet kunnen er niet meer dan 15 personen aan de kerstdis. De vaste groep van 12 leden kunnen aan twee tafels zitten. Eventueel kunnen er ook achterin de zaal nog mensen bij. Mensen uit een gezin kunnen gewoon naast elkaar zitten.

IMG_0050.JPG

Het staat in schril contrast met de normaal 35 tot 40 bezoekers bij het kerstdiner. Maar aan de mensen die er dit jaar niet bij kunnen zijn is ook gedacht. In totaal worden er 50 maaltijden bereid, voor de kleine groep aanwezigen en voor thuisbezorging.

Tiny Meijer: “In eerste instantie gaat het dan om de vaste bezoekers. Maar als iemand ook een ander in gedachten heeft moeten ze even contact opnemen. Hoewel het wel kleinschalig moet blijven. Het gaat om mensen die alleen zijn. Mensen voelen zich toch wel weer heel erg op zichzelf teruggeworpen en weer achter de geraniums.”

“We hebben hiervoor ook een aantal sponsorverzoeken gedaan bij de gemeente en bij de kerken voor het kunnen financieren. Vanwege corona doen we dit voor het eerst. Als je belemmerd wordt in je vrijheid en in je denken moet je creatief worden. En zijn er door de creativiteit toch nog dingen mogelijk.”

IMG_0057.JPG

Creativiteit wordt ook de deelnemers tentoongespreid tijdens het werken met allerlei materialen. Ze mogen zelf hun creatieve ideeën uitvoeren. De een vindt het leuk om met hout te werken, de ander vindt het leuk om te schilderen.

“We proberen zoveel mogelijk met gerecycled materiaal te werken. We denken ook na hoe we daarmee het milieu kunnen sparen. Van een dekbedovertrek maken we een gaar-stoof om een pot met eten in na te laten garen. Waardoor er minder gas wordt verbruikt. We maken babydekentjes en babynestjes. Van afvalhout van tuinspeeltoestellen maken we kaarsenstanders. Gekregen van een producent in de buurt.”

IMG_0130.JPG

Het maken van kerststukjes staat ook weer op het programma. Henk is met de kerstvoorbereidingen bezig voor de kerstinloop die Tiny gaat organiseren. Op een tafel en in een open kast staan de mooiste creaties uitgestald. Op de facebooksite van VoorDoor is dat allemaal te zien. Tiny is nog met een filmpje bezig.

Belangstellenden mogen nu al langskomen. Op afspraak mogen ze met 2 personen per keer naar binnen. Ze moeten wel goed ruimte kunnen houden. Mensen die thuis zitten kunnen thuis de eigengemaakte kerstartikelen bestellen. Er kan een prijs worden afgesproken, en dan stapt Tiny op de fiets voor de bezorging.

IMG_0171.jpg

Het bakken van kniepertjes en nieuwjaar rolletjes is ook in volle gang. Er is een voorraadje en er kan al worden besteld. Voor 1,50 aan bezorgkosten kunnen ze ook persoonlijk worden bezorgd. Een verpakking bevat 20 kniepertjes. De nieuwjaarsrolletjes gaan per tien.

De opbrengt uit de verkoop van deze lekkernijen en zelfgemaakte artikelen gaat in de pot voor een luchtcirculatiesysteem. Zodat er verse lucht van buiten in de zaal kan worden aangevoerd en aan de andere de met ziektekiemen verontreinigde lucht kan afgevoerd. In totaal is er 1700 euro mee gemoeid. De ‘thermometer’ staat inmiddels op 585 euro.


 
Fotoalbum: